ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Simba fick chansen och tog den, om övergången till SK Brann

Det var en sen torsdagsbomb igår när VSK gick ut med att de sålt Moonga Simba till Bergen klubben SK Brann. Ett stor grattis till alla inblandade och framförallt Simba som får ta nästa steg i sin karriär.

När Simba presenterades var det många som höjde på ögonbrynen över att VSK plockade in en spelare som inte fått speltid i division 1 och gjort ett mål på två säsonger där. Det visade sig nu i efterhand att Robin Blommé gjorde en bra värvning och gjorde precis det VSK skulle göra, utveckla och sälja spelare.

Under hösten har vi sett en spelare med spännande spetsegenskaper, framförallt i ett mot ett spelet både offensivt och defensivt. Självklart har han saker fortfarande att utveckla sig inom, men enligt WyScout är han i topp i serien på antalet dribblingar och nyckelpassningar. Det har också därför varit underhållande att se en ung lirare inte visa respekt på sin kant utan bara köra på. Under hösten blev det två mål och en assist på 688 spelade minuter, framförallt var kanonen mot Öster ett av de snyggaste målen i VSK i år.

Nu är transfersumman fortfarande okänd men det ska vara riktigt bra och innehålla klausuler, vi vet med säkerhet att det är ett sjusiffrigt belopp men inte det exakta beloppet. Summan lär läcka ut så småningom och om inte annat lär vi kunna utläsa den från den budget som ska presenteras på årsmötet. VOm det är någon som vet summan får de gärna tipsa oss.

I tidningen Bergens Tidende kan vi läsa följande om affären ”Agenten hans tok også Jonathan Levi till Rosenborg, der det va en god relasjon til Kåre (Ingebrigtsen, Brann-trener”. Tydligen ligger Kian Karam bakom denna övergång då han var den agent som tog Jonathan Levi till Rosenborg, men också fick Ingebrigtsen sparkad då Kian satt på dubbla stolar, anställd som scout samtidigt som han även var agent för spelaren. Problemet har aldrig varit att Kian har dåliga spelare, det är att det regelverk som finns för övergångar kringgås och att han sitter på flera stolar samtidigt. Enda sättet att hantera honom är att se honom som en agent och ingenting annat.

Bortsett från detta är det ändå flera aspeker i detta som är glädjande, VSK signalerar att de låter unga spelare få speltid och släpper dem om det kommer ett bud. Detta kommer göra klubben mer attraktiv för spelare att komma hit.

Det är också kul för Simba att från att inte få speltid i ett division 1 lag på en halvsäsong hamnar i norska högstaligan. Thomas Askebrand ska ha credd för att släppt fram Simba och att det gett en avkastning. Även om vi i redaktionen gärna vill tro att vi var först på att tipsa VSK om Simba så får vi erkänna motvilligt att Kalle Karlsson var först på bollen, en eloge till honom också. Men framförallt till Simba som fick chansen och tog den.

Moonga Simba bärs av Sean Sabetkar
Facebook Comments Box