ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Renan Faustini – inte så VSK Fotboll ska jobba i framtien

Igår gick Fotbolldirekt.se ut med att Renan Faustini ska ner och provspela med Italienska Serie B klubben Padova, VLT rapporterade samma sak idag i sin Sillyblogg med en bekräftelse från VSK Fotboll. Enligt uppgift ska provspelet vara i två veckor.

Renan fick chansen att visa upp sig mot FC Linköping City i en försäsongsmatch och var snabbt framme vid en målvaktsretur och gjorde sitt första mål för VSK:s A-lag. Av det vi såg var det en spelare som tog för sig mot Linköping och har absolut framtiden för sig.

Renan har inget A-lags kontrakt utan lånades in från Akademin för den här matchen för att få prova på seniorspel.

Renan anslöt inför denna säsong från Skiljebo där han spelade förra året men spelade så sent som 2017 i VSK U16. Nu kan vi dock avslöja att VSK inte har någon form av kontrakt med Faustini och om han går till Serie B klubben i Italien kan VSK bara räkna med att få utbildningsbidrag i ersättning.

Vi har ingen närmare kunskap om varför Renen inte har ett kontrakt med VSK, men hur man än ser på det är det så klart olyckligt.

Att talanger försvinner som Bosman är ingen vidare affärsmodell för någon klubb, inte heller VSK. Vi kan konstatera att VSK Akademi i årets budget kommer att gå med 700 000 i underskott och enda sättet att hantera den volymen på underskott är att då och då sälja spelare till de stora akademierna i Europa, eller så kan spelare hamna i A-laget och på sikt säljas där.

Nu hoppas vi att situationen med Renan löser sig och att VSK för framtiden hittar ett sätt att flytta upp talanger och samtidigt som de har ett kontrakt som vid en försäljning inbringar pengar till VSK. Det måste så klart vara mödan värt för alla inblandade att fostra talanger inom klubben och få betalt för dem.

Bild: Sala Allehanda

Facebook Comments Box