ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Premiärveckan: Anno granskar biljettpriser

På lördag är det premiär i Superettan. VSK åker till Grimsta för att möta BP. Med premiären i antågande så ger vi oss på en granskning av biljettpriserna i Superettan. För första gången sedan 2019 har klubbarna genuint kunna tänka på sina biljettpriser för en normal säsong.

Vid skrivande stund finns biljettpriser enbart för 9 lag, inga priser finns för Örgryte, AFC, Öster, Skövde, Dalkurd, Utsikten och Halmstad. Det är alltså en haltande tabell ni kommer se, men vi kommer fylla på den allt eftersom.

VSK Fotbolls biljettpriser

VSK har valt att ha följande nivå på sina priser:

Sittplats:

Vuxen: 195:-
Pensionär och studerande: 150:-
Barn under 16 år: 40:-

Ståplats:

Vuxen 150:-
Pensionär och studerande: 120:-
Barn under 16 år: 40:-

Vid en första anblick tycks priserna vara relativt höga. Närmare 200 kr för att se Superettan är mycket pengar! Andra sidan av myntet är dock att VSK har riktigt bra pris för skolungdom upp till och med 16 år. Ungdomar betalar enbart 40kr för att se grönvitt spela. Bra för återväxten och bra tänkt VSK!

Biljettpriser i Superettan

Genomsnittspriser

Vi tar fram ett snittpris för samtliga biljettkategorier och ser att snittpriset landar på ungefär 116 kronor för de lag som visat sina priser. Dyrast är Jönköping Södra på 155kronor och billigast är Norrby med ett snittpris på 76kr. VSK placerar sig i det högre intervallet med 120 kronor i snitt.

Men ett snittpris säger inte heller så mycket. Vi valde därför att göra ett exempel. Exemplet består av en riktigt fotbollsintresserad supporter som går mycket på sitt lags matcher. Supportern varvar sittplats med ståplats, fem gånger på sittplats och fem gånger på ståplats under 2022. Supportern tar vid två tillfällen med sig vänner och familj. På sittplatsläktaren blir det med farfar, en 20-årig student och en 12-åring. När han väljer att gå på ståplats tar yngsta barnet med sig två vänner, så totalt 1 vuxen och 3 barn, 12 år gamla.

Totalpriset för supportern blir under 2022:

Jönköping Södra: 2720kr
Örebro: 2525kr
Landskrona: 2280kr
VSK: 2185kr
Brage: 1960kr
Trelleborg: 1860kr
BP: 1850kr
Norrby: 1600kr
Östersund: 1600kr (* Här är bara biljettpriset för premiären släppt, alla biljetter 100kr, ytterst tveksamt om det kommer vara fallet längre fram).

Sammanfattning

För den vuxna publiken ligger VSK högt i pris. Det kompenseras kraftigt genom riktigt bra biljettpriser för framförallt barn upp till 15. Smart av VSK och faktiskt rättvist. Vi vuxna kan betala för oss, men tar vi med barnen, eller vill att barnen ska gå så är det billigt.

VSK har genom åren haft problem att tjäna pengar på sina egna arrangemang. Kostnaden för att ha matcherna har ofta överstigit biljettintäkter och det förstår alla att det inte är hållbart.

Prissättningen som grönvitt valt inför året får ändå ett klart godkänt betyg. VSK försöker tjäna pengar på arrangemangen och det är ett måste inför framtiden.

En sak man dock kan fundera på är om klubben skulle ha lite divergerande priser. Matchen mot Örebro 1 maj hade kunnat legat högre i pris, medans matcher som t ex mot Utsikten nog skulle må bra av ett lite lägre pris.

Dock ser man snabbt att VSK överprissatt säsongskorten på sittplats som kostar 2500kr. En gratismatch är det varje säsong vilket leder till att säsongskortsinnehavaren måste se 13 av 14 matcher på plats för att ”tjäna” på sitt säsongskort. Här hade helt klart 2000kr varit en mer rimlig prissättning.

Facebook Comments Box