ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Poäng och placering vid omgång 12: Så här slutar serien i höst

Siten lagstatistik.se som hjälper Anno 1904 med en hel del statistik har tagit fram siffror på vad placering och poäng vid omgång 12 ger för slutplacering när serien är avslutad. Den sammantagna statistiken gäller för Div 1, Superettan och Allsvenskan med tillgänglig statistik från början av 2000-talet.

I tabellen ser vi högst upp antalet poäng lag har haft vid omgång tolv, från 2 till 34. Till vänster ser vi vilken placering de olika lagen med den poängen har haft. Om vi tar tex lag med 8 poäng vid efter 12 omgångar kan vi se att de återfinns på plats 12-16, med en genomsnittlig placering på plats 14, vilket framgår av siffrorna under den stora grafen. Till höger ser vi hur många poäng lagen har haft i genomsnitt vid varje placering i tabellen.

I tabellen under den stora grafen ser vi hur många procent av lagen som hamnat i toppen respektive botten av tabellen givet en viss poäng vid omgång 12.

Lagstatistik.se Poäng vid omgång 12 och slutplacering i 16 lags serie

Om vi då tittar på Superettan kan vi konstatera att Varberg BoIS som bara spelat 11 omgångar har trots detta samlat ihop 29 poäng. De skulle kunna förlora nästa omgång men ändå ha det historiska utfallet på sin sida där fem av sex lag lyckats ta sig vidare till divisionen ovanför.

Även Mjällby har en god chans med sina 25 poäng, vilket har ett historiskt utfall på 50% där laget har lyckats avancera. Norrby IF som har 20 poäng och eventuellt Jönköping (J-södra har bara spelat 11 omgångar) som vid vinst kan matcha detta har dock relativt små möjlighet att komma topp 2 statistiskt sett. Bara 15% av lagen har lyckats med detta med en poängskörd på 20 poäng vid 12 omgångar.

För Västerås SK ger 15 poäng relativt bra förutsättningar statistiskt sett. Endast 19% av lagen med samma förutsättningar har historiskt hamnat under kvalstrecket vilket är positivt. Vi ser också i tabellen att VSK inte har någon chans på topplaceringarna med nuvarande poäng, givet hur det sett ut historiskt sett

Tittar vi på bottenstriden har BP spelat 12 omgångar och bara samlat ihop 8 poäng. Utifrån det utgångsläget är det tre av sju lag som åkt ur och endast ett lag som lyckats ta sig ovanför kvalstrecket (Halmstads BK i Allsvenskan 2015). Sannolikheten att BP som bäst får kvala för att ha en chans att vara kvar är alltså 86%.

HBK som har elva poäng har intressant nog ett mer positivt utfall (36% för botten fyra) än de lag som haft 10p eller 12p (runt 70%), historiskt sett. För Syrianska FC och Östers IF som båda har 9 poäng men en match mindre spelad existerar samma fenomen att det är lag med 8 eller 9 poäng har sämre utfall. Anledningen är att det är bara 33 tabeller som tittats på och då kan det finnas mindre avvikelser. Trenden är som alla ser dock att mer poäng ger bättre placeringar.

Det kanske fortfarande finns HBK-supportrar och andra som hoppas att HBK ska lyckas med ett mirakel och ta massa poäng i kommande matcher så att det ska räcka till ett avancemang. Dessa personer kan nog sluta drömma då det historiskt sett aldrig varit något lag som lyckats avancera med 11-14 poäng i bagaget vid omgång 12.

Vi har också ÖIS-supportrar som drömmer om avancemang. För deras del finns ett litet om än näst intill obefintligt hopp att klänga sig kvar vid. Bara 3% av lagen med 18 poäng vid omgång 12 mäktar med att komma topp 2. Tio procent fixar att hamna på positiv kvalplats. Faktum är att det är lika stor chans/risk att åka ur som att avancera.

GAIS-supportrarna är kända för att vara skeptiker till hur deras lag presterar och till dem kan vi säga att laget har relativt liten risk att åka ur årets Superetta givet poängläget. Om man förlorar nästa match (vilket alla supportar givet väntar sig) har man 29% risk för att hamna botten 4 vid 13 poäng. Risken att åka ur direkt är dock bara 6%. Om man mot förmodan skulle vinna minskar risken till botten 4 placering till 13% och att åka ur direkt till 3%.

För att jämna ut jämförelsen lite grupperar vi poängen med tre poängs intervaller och får följande tabell.

lagstatistik.se: Slutplacering utifrån poäng vid omgång 12 i tre poängs intervaller


Utifrån denna tabell går det att resonera att Öster och Syrianska trots en match mindre samt HBK löper runt 50% chans att hamna på de nedre fyra placeringarna. Utformningen av tabellen påverkar VSK:s chanser en smula då man hamnar i intervallet 15-17p där utfallet är att endast 11% risk för en botten 4 placering. Men hade VSK haft en pinne mindre hade laget löpt 46% risk att hamna under negativa kvalstrecket.

Men hur står sig då placering vid omgång 12 mot slutplaceringen historiskt sett?

lagstatistik.se: Placering vid omgång 12 och slutplacering


Det skiljer sig så klart en del i utfallet mot poäng när vi nu istället tittar på placering. För en serieledare vid omgång 12 är det 48% som också mäktar med att vinna serien totalt på hösten. Varberg har alltså nästan 50% chans att vinna serien givet placeringen idag.

För BP som ligger sist är det historiskt sett hela 61% av lagen som åker ur Superettan direkt utan att få kvala om man ligger sist vid omgång 12. Bara 16% av lagen har lyckats undvika kval överhuvudtaget.

Av lagen som befinner sig på plats 13 (just nu Halmstads BK) så är det 55% av lagen som lyckas undvika kval till slut. Men den siffran minskar drastiskt om vi tittar nedåt i tabellen och för plats 15 som Syrianska och Öster slåss om kan 74% av lagen som bäst få kvala.

Beroende på hur det går för GAIS kommer VSK ligga på plats 8-9, vilket historiskt har runt 10-13% risk att åka ur. Men vi ska ha i åtanke att Degerfors och Trelleborg har samma poäng men sämre målskillnad. Hade VSK istället varit på elfte plats hade man haft 26% risk att hamna under streckstriden. Det är små marginaler.

Facebook Comments Box