ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Per Fosshaug – den störste som iklätt sig den Grönvita munderingen

På 90-talet kunde man lämna sitt utslagna tonårsjag utanför Rocklunda och kliva in på Bandystadion. Där väntade en alternativ och bättre värld. Inramad av glöggdoft och handskkrydda applåder. Med en bakgrund som sken klart i gröna och vita färger. 90 minuter långt från skolans redovisningar, prov och ödsliga korridorer.

Minnena är många och flera är spelarna som bär upp epitetet legend med den äran. En spelare förtjänar emellertid detta epitet mer än andra: Vildhjärnan och spelgeniet Per Fosshaug. Han som kunde öppna försvar via 50 meters genomåkningar eller genom att hitta passningsvägar som bara han och eventuellt någon gud där uppe kunnat förutse.

I sina bästa stunder kändes det som om Borlängesonen styrde allt från läktaren med en joystick. Skulle han passa, dribbla eller avlossa ett sitt patenterade skott? Motståndarna kunde aldrig riktigt veta. Pelle Fosshaug hade förmågan att dominera en matchbild som ingen annan. Likheterna med det franska fotbollsgeniet Zinedine Zidane (en annan hjälte från uppväxten) är påtagliga. I såväl spelförståelse och teknik som snedtändingar.

Det handlar nästan inte om vilken upplaga av VSK som var bäst. Det handlar snarare om vilken upplaga av Pelle Fosshaug som var det. Var han som bäst under sina första år eller under de sena 90-talet, då Pelle och Ola Fredricsson bildade en liga galen som genial duo? Det var nämligen under någon av dessa eror som VSK som klubb var bäst.

En smaksak givetvis. vad som dock ter sig mer som en självklarhet än något smakrelaterat är däremot att nummer 20 förefaller vara den enskilt störste spelaren som iklätt sig den Grönvita munderingen i modern tid. Det var förvisso många som bidrog till den där alternativa och bättre världen, som höll det utslagna tonårsjaget ute. Men allra mest bidrog Pelle Fosshaug, han spelade ju bandy som från en annan planet. Prov och annat skit betydde ingenting under det 90 minuter då han svarade för underhållningen.

Såhär en 20-25 år senare bor han fortfarande i Västerås. Har haft en roll i VSK men har numera hamnat i skuggan av händelserna. I en tid då förändringens vindar så smått blåser in över Rocklundaområdet och bandyland undrar jag således om det inte är läge för att åter ge honom chansen. Jag är säker på att VÄSTERÅS når 30000 fans före andra svenska städer!Per Fosshaug – t besvärlig men definitivt genial och med mycket att ge VSK Bandy.

Jag hade en egen bild av att Per Fosshaug skulle bli för VSK vad fotbollsikonen Johan Cruyff blev för Ajax och Barcelona. D.vs skapa en stilbildande bandy som går i bräschen för bandysporten. Är övertygad om att den forne mittfältsdominanten är en oslipad diamant även ledarmässigt. Det gäller bara att tygla honom här också, lite som Ola Johansson och Sören Boström lyckades med under hans spelarkarriär.

Facebook Comments Box