ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Pedro Ribeiro – en fantastisk spelare säger Magnus Österberg, fd assisterande tränare i IK Frej

Igår fredag presenterade så VSK Fotboll sitt andra nyförvärv för säsongen. Klubben fortsätter att stärka lagets centrallinje och kunde presentera Pedro Ribeiro, defensiv mittfältare som gångna säsongen visat mycket fina kvalitéer när han varit i IK Frejs sold.

I vår ständiga jakt på bra spelare att förgylla VSK-truppen med, tipsade vi VSK:s sportsliga ledning redan efter ett par matcher i årets Superetta, om denne Ribeiro som ingen hade hört talas om. Han visade upp ett moget och fint spel med en känslig vänsterfot och till lika delar hårt arbete. Vad kan man mer begära? Han var helt klart något extra på den här nivån.

Ribban som nu är Pedros officiella Anno-smeknamn härstammar annars från Brasilien där han växte upp i en idrottstokig familj. Som 18-åring åkte han för att studera och spela fotboll i USA. Pedro har spelat i flera MLS-lag. Anledningen att han till slut hamnade i Sverige är på grund av hans svenska flickvän som han träffade i USA.

Under sin första och enda säsong i Frej har Ribban spelat 28 matcher. De två han missade var på grund av avstängningar för gula kort. Totalt sju stycken ostskivor blev det under året. Det var vara mittbacken Hjalmar Ekdal, nu i Bajen, som hade fler spelminuter i Frej än Pedro.

Vi tog och ringde upp Magnus Östersberg, assisterande tränare i IK Frej under höstsäsongen. Han om någon skulle kunna ge oss förstahandsinformation om spelaren och människan Pedro Ribeiro.

Hej Magnus, VSK har värvat Pedro Ribeiro, vad har du att säga om honom som spelare, rent generellt?

– Övergripande är han en jättebra spelare, det har väl alla kunnat se som sett matcher med honom. Man kan ofta avgöra om en spelare har det där lilla extra när de spelar bra, trots att laget de spelar i inte kanske är så bra alla gånger. Så är det för Pedro. Han är bra hela tiden, oavsett övriga lagets prestationer, säger Magnus och lägger till:

– Han gör mycket bra saker på en fotbollsplan och han är en spelare som gör sina lagkamrater bättre.

Hur är Pedro som människa?

– Lika bra som han är som fotbollsspelare, lika härlig är han som människa. Han är en fantastiskt bra person. Han är ödmjuk, tar till sig instruktioner från tränaren och ser till att alltid hjälpa andra på planen, en klockren kille helt enkelt.

Han blev lagkapten i IK Frej trots att han kom som ny till laget i år

– Ja, han har ledarskapet i sig naturligt och han har burit lagkaptensbindeln av helt rätt anledning. Han har alla de egenskaper som behövs för den rollen, konstaterar Magnus.

Berätta lite om hur Pedro är som spelare

– Han är en central mittfältare som brukar ligga lite lägre i banan och styra spelet, det är i alla fall så vi har använt honom i Frej. Pedro har en väldigt fin spelförståelse och läser spelet på det sätt som man måste kunna göra om man ska ha den rollen, säger Magnus och fortsätter:

– Han har en riktig ”brassefot” också, en känslig vänsterdoja som kan smeka iväg 60-meterspassningar som oftast hittar rätt. Pedro är inte världens snabbaste. Helt normal snabbhet, men hade han varit speedig också, ja, då hade han aldrig spelat i Superettan, utan betydligt högre upp.

Några andra egenskaper som ska lyftas fram?

Ja, han är positionssäker utan boll. Han är på rätt ställen hela tiden och ser till att bryta anfallen utan att behöva springa så mycket.

– Sen har han en riktigt bra egenskap i att han nästan alltid får med sig bollen, även när han hamnar i trängda lägen. Han är ingen typisk duellspelare men har den där skickligheten att få med sig bollen från de flesta situationer han hamnar i, säger Magnus.

– I övrigt är han bra på att nicka, inte fantastisk men bra och han kan också skjuta. Några av hans fem mål kom till på distansskott, konstaterar Magnus.

Frej använde honom som mittback också ibland

– Ja, det gjorde vi och det skötte han bra, även om hans naturliga position är på mittfältet. Han kan förstås spela mer offensivt också men vi ville utnyttja hans förmåga att bygga upp spelet och dirigera det, säger Magnus.

En av de egenskaper vi också såg hos Ribban när vi tittade på matcher med Frej var att han förutom sina ”Brasse-egenskaper” också är en spelare som jobbar hårt över hela planen.

– Precis, Pedro tar jobbet. Han är ingen finlirare som glider omkring på planen. Det är därför han är en perfekt lagkapten. Han är lojal, jobbar hårt och är ett föredöme i största allmänhet, konstaterar den fd Frej-tränaren.

Det låter ju fantastiskt, vet du varför han hamnade i VSK?

– Nej, det vet jag inte. Men jag kan säga att han var ett hett villebråd. Jag pratade med honom efter säsongen och då hade han ett antal klubbar efter sig som vill förhandla. Det går att förstå, han är en av seriens allra bästa mittfältare, säger Magnus.

Några avslutade ord du vill säga om Pedro?

– Det är bara att gratulera VSK. Ni får en klockren kille som är en väldigt bra fotbollsspelare. Jag är säker på att han dessutom kommer att bli ännu bättre när han omges av spelare som är snäppet vassare än i Frej och i ett lag som är lite mer stabilt. Det kommer bli kanon, avslutar Magnus Österberg.

Vi tackar Magnus Österberg för pratstunden och så klart hälsar vi Ribban välkommen till sitt nya hem i Grönvitt.

Facebook Comments Box