ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Fyll arenan mot Villa (Om folket vill så bygger folket bandyn)

Det pratas om att bandyn är en utdöende sport. Charmen gick förlorad när sporten flyttades inomhus hävdar många. ”Bandy ska spelas ute” är ett ytterst vanligt argument från dem som inte längre går.

Det är lätt att drivas med av de känslorna. Rocklunda för 25 år sedan var glöggdoft, solblänk mot isen, handskapplåder och läktarsång.

Idag har vi en ödslig och grå hall med pelare som skymmer sikten på irriterande många håll. Läktarsektionerna är glesbefolkade. Sången har förbytts mot tystnad.

Emellertid, det var ju folket snarare än arenan och utemiljön som skapade den där magiska atmosfären. Vad vore en solig vinterdag på Rocklunda bandystadion utan publiken och dess sång? Utan stämningen skulle vi säkert hittat diverse skavanker även i det gamla bandytemplet. Klaga över varför man envisas med att spela ute trots ett lömskt svenskt vinterväder.

Idag är det tvärtom. Vore det inte för tystnaden skulle vi inte störa oss, åtminstone inte lika mycket som nu, på de där pelarna och vi skulle inte bry oss så mycket om att arenan påminner om en maskinhall för skördetröskor.

Folket bygger landet sjunger Ulf Lundell och det är precis samma sak med bandyn, den är ingenting utan folket. Om folket vill så bygger folket bandyn.

Det är dags att göra något åt detta. VSK har spelat sin mest underhållande bandy på många år. Ni som såg utskåpningen av Bollnäs vet vad jag talar om. Att snacka om bandyns utdöende efter den matchen är lika befängt som att jämföra Sean Banan med John Lennon. Bandyn är en sport som utvecklats ruskigt mycket. Gemene hen bör ha det i åtanke.

För inte så längesedan var bandyn synonymt med Västerås. Kultur helt enkelt. Hasse Johansson, Pelle Fosshaug och åtskilliga andra hitflyttade storstjärnor har  vittnat om detta. Västeråsarna mådde bra när VSK gick bra.

Det har runnit en hel del vatten under broarna sedan dess men inte tillräckligt mycket för att få hela kulturen förintad. Den måste ligga och skvalpa där under ytan.

Det gäller att väcka känslorna till liv. Damma av ordet bandykultur. För det finns där bakom allt annat; sociala medier, viaplay och netflix.

VSK Bandy spelar sin mest underhållande bandy på många år. Vi får faktiskt gå tillbaks till tidigt 70-tal, enligt bandynestor Anders Lif, för att hitta något liknande. Det bara måste få fäste hos folket.

Klubbens framfart förtjänar en renässans.  Sportens enorma utveckling likaså.

På måndag tar vi första stegen mot något sådant. Seriefinalen mellan VSK och Villa Lidköping blir ett ypperligt tillfälle. I ABB Arena Syd med matchstart 19 skuter vi upp. Äntrar läktaren. Förbiser det tråkiga i att matchen spelas inomhus, struntar i pelarna och njuter av liret istället. Mellan dessa satans pelare kommer nämligen några av de största bollartisterna landet har visa upp sig. Artister som var och en på egen hand är värd entrépengen. Ha det i åtanke och bege er till arenan.

Pånyttfödda VSK mot guldfavoriten Villa Lidköping. I Västerås blir det inte bättre än så i sportväg. Släck ner netlflix, och viaplay. Glöm youtube för sisådär 90 minuter. Martin Landström, Simon Jansson och Johan Esplund lär funka som lysande substitut. Live istället för via skärm.

Är det tråkigt och tyst, dra igång en sång. För det är vi som är atmosfären. Det är inte ute eller inne som är avgörande i detta avseende. Inte fina eller fula arenor. Det är folket. Om folket vill så bygger folket bandyn.  Folket är faktiskt de enda som kan det.

 

 

 

Facebook Comments Box