Naivt, VSK – finns viljan att anpassa sig?

Spets ut, bredd och potential in. Men vilka ska leverera nu, i en spelidé som kräver kvalitet? Frågan är om VSK är beredda att underkasta sig det som krävs för att prestera i en tuff superetta – eller om man har fastnat lite för mycket i sin spelmässiga vision?

Det kan vara värt att först säga detta: I grund och botten uppskattar jag att VSK har en tydlig idé, och anser att både Herman Ottosson och Kalle Karlsson förefaller vara kloka, analytiska och ytterst fotbollskunniga personer. Om det råder ingen som helst tvekan.

Det sätt som Kalle, Alexander Rubin och kompani byggde om spelet i höstas var synnerligen imponerande, oavsett hur beroende man var av Taha Alis utomjordiska kvaliteter och Erik Björndahls tyngd och mål. Men sminkade dessa båda herrar över alltför stora brister i både trupp och spel, som nu ger sig till känna under en tung säsongsinledning?

VSK ersatte utebliven spets med framförallt mycket bredd och potential. Man saknade helt bredden i höstas, och investerade i den under vintern. Men var det på bekostnad av kvalitet? Många spelare kom in, och frågan är om man inte borde satsat på något färre nya och istället plockat in någon mer någorlunda färdig spelare. Det känns en smula naivt, dessvärre, i en serie som alla vet är lika stentuff och obarmhärtig år efter år. Vi kan värva hur många spelare vi vill med rätt typ av egenskaper, men är de egenskaperna inte tillräckligt mogna för den här nivån gör det föga till på kort sikt. Och lite kortsiktiga måste man faktiskt vara i superettan, särskilt som ett lag som sånär åkte ur ifjol. Det syntes då att VSK saknade tyngd i spelet, och det syns även nu.

Kalle Karlsson ger instruktioner.

Det har också pratats om att VSK under Thomas Askebrand hade en enkel spelidé som krävde mycket individuell kvalitet för att bära, men sanningen är väl också att den idé vi nu praktiserar är av det mer komplexa slaget, och garanterat kräver både kvalitet och självförtroende. Att spela sig till målchanser och mål mot ett så gott som alltid samlat försvar är bland det svåraste man kan göra i fotboll, och även om det är en lovvärd och i grunden bra tanke att ha mycket boll och driva matcherna behöver VSK bli mycket mer varierade än man är idag. När man väl kommer till lägen är ofta täckande motståndare i vägen, och man tvingas många gånger stanna upp för att vända om och hamna i ett spel helt utan fart och driv mot mål. Och nu, säkert med sviktande självförtroende, är det förstås än svårare än annars.

Det är värt att poängtera att jag inte vill se VSK lira som Utsikten, men de nyttjar onekligen sina resurser vida överlägset vårt grönvita lag, hur kortsiktigt och icke utvecklande det än är. Idag väntade de på VSK:s misstag, och gjorde tre mål på i princip en chans. Så kan man också vinna fotbollsmatcher, tydligen.

Vad kan då VSK göra för att vända denna dystra trend? Rent fotbollstaktiskt har vi på Anno 1904 inte mycket att bidra med, och vi är övertygade om att Kalle och kompani har gott om kompetens för att sätta skutan i rätt riktning igen. Men är de beredda att skruva på sin filosofi för att kombinera utveckling med det som krävs för fortsatt spel i superettan? Kan de tänka sig att spela med mindre risk och värdera mer försiktigt? Är de öppna för ett rakare spel som kan ge mer fart i djupled och fler öppna målchanser? Det är rätt uppenbara och breda penseldrag att göra i en analys av spelet just nu, men det är någonstans det som behövs för att undvika fler billiga mål bakåt och inte fortsätta hamna i ett skenbart spelmässigt övertag där vi dominerar bollinnehavet men motståndarna ändå kan känna sig trygga i att det inte leder någon vart och helt enkelt bara invänta våra misstag.

VSK ska förstås inte helt frångå essensen i sitt spelmässiga DNA, men man behöver hitta andra nyanser i sitt spel för att lyfta och bli stabila igen. Nästa match är Öster borta, där en seger förstås vore oerhört välbehövlig men där samtidigt hemmalaget helt oavsett säsongsinledning är klara favoriter. Måhända ett skönt utgångsläge för att ladda om batterierna och en chans att justera spelet, med något mindre press på axlarna än om ännu en hemmamatch mot ett tippat bottenlag hade väntat?

Kom igen Grönvitt, nu vänder vi det här!

Facebook Comments Box