ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Matchen där VSK överträffade statistiken

Som alla har upptäckt, statistik är fantastiskt roligt och intressant och så säger det något om verkligheten som inte känslor förmår uttrycka. Nu ska vi grotta ned oss i lite siffror runt VSK Fotbolls match mot Örgryte IS i fredags.

Om vi inleder med den siffra som brukar stämma mest överens med resultatet nämligen expected goals (xG) så var den siffran 1.29 – 1.15 till ÖIS fördel. Så utifrån det hade 1 – 1 varit ett rättvist resultat.

Intressant i sammanhanget är att ÖIS hade 16 avslut men bara ett på mål, vilket ska jämföras med VSK som bara hade 6 avslut men där fyra gick på mål. Tittar vi på hur målchanserna har värderats så har ÖIS bara en bra målchans och det är när Ludwigsson kommer fri men där Berisha lyckas bryta/störa vid skottögonblicket. Den chansen värderas till 0.3, resten har väldigt låga värden. VSK har inte så många chanser, straffen värderas till 0.76 och är större delen av xG-värdet och därefter är Hinkens klack värderat till 0.2.

Tittar vi på bollinnehavet har VSK historiskt låga 38% av tiden med bollen. Det är enda matchen utöver BP i år där VSK haft mindre boll än motståndaren, men i båda matcherna har VSK alltså vunnit. ÖIS vinner sålunda bollinnehavet och har också flest chanser, men har för dåliga chanser summerat utifrån deras övertag. Uttryckt med andra ord, VSK gör dem dåliga med sitt försvarsspel.

Kanske säger det här hur VSK ska balansera sitt lag för att få ut flest poäng av sitt spel? Vi förstår att det är en avvägning med många faktorer när VSK lägger sig på försvar och kontrar och släpper över bollinnehavet till motståndaren. Det är fortfarande för tidigt att dra slutsatser.

VSK har i denna match ett rakare och längre spel än normalt. Vad gäller längre passningar slår man 20% sådana i denna match mot 11% i vanliga fall. Andelen längre passningar gör att VSK som normalt har en ganska hög procent i lyckade passningar får en klart sämre leverans nu när de tar risker och når bara 69% mot normala 84%.

En annan sak som är intressant är att normalt brukar VSK slå väldigt många passningar per minut, vilket så klart tyder på ett kortpassningsspel. Men i den här matchen är det bara 14 passningar per minut mot normala 17.

I mångt och mycket kan man säga att ÖIS statistik avspeglar ganska mycket hur VSK brukar ha det i sina matcher. De hade ett snabbt passningsspel (17 passningar per minut) och satte de flesta passningar (82%) och det är också det som gör att de vinner bollinnehavet. Men de hade problem och komma in i straffområdet och tvingas ta avslut långt utifrån som inte resulterar i någonting annat än insparkar.

Försvarsmässigt gör VSK en ganska likvärdig försvarsinsats med ÖIS, siffrorna är snarlika. Men det är en siffra som sticker ut och det är att försvaret bara har 6% av motståndarnas avslut på mål (ÖIS hade bara ett skott på mål). Det tyder på att positionsspelet i backlinjen var bra och det inte fanns vinklar eller ytor till att få till några vettiga avslut för ÖIS.

En stor anledning till att VSK blev bra var Calle Svenson och Ilir Berisha, de vann nästan varenda duell. Berisha vann varenda luftduell (5 stycken) och gör säsongens bästa match när det gäller att vinna kamperna, Calle hade bara bättre statistik i matchen mot BP.

Det finns ett mätvärde som är % andel lyckade prestationer, men när VSK inte vinner bollinnehavet så blir värdet på de prestationerna också rekordlåga. Normalt har VSK haft spelare som har över 70% och knappt någon under 50%, mot ÖIS var det bara Berisha (62%) och Calle (51%) som kom över 50%.

Vad kan vi lära oss av detta? VSK möter ett bättre lag men gör dem dåliga, trots att ÖIS vinner bollinnehavet stort så skapar de egentligen inga farliga chanser. VSK behöver jobba på att komma till fler lägen och få dem på mål nu är fyra avslut som kommer på mål men det är bara mot BP (6 avslut på mål) som det varit fler.

Facebook Comments Box