ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Att sparka tränare Krulj kan sätta HBK i en riktigt tuff ekonomisk sits

Efter uteblivna resultat i Halmstad BK är det hög risk att Igor Krulj får sparken som huvudtränare. Det här med att sparka tränare är något av en specialitet hos VSK Fotboll och vi bör innan vi går vidare påminna alla om att bara två tränare fått chansen att träna VSK fler än två säsonger de senaste 30 åren.

Men åter till HBK

Att efter fem omgångar bara ha tagit fyra poäng och inte alls vara det topplag man förväntades vara är så klart en katastrof som är närmast omöjlig att förhålla sig till för alla i och utanför klubben. I supporterleden ropas det på att tränaren ska avgå då deras spelarmaterial ska räcka till att springa hem serien.

Men att sparka tränaren kostar pengar, fråga VSK vad det kostade att kicka Fredheim på ett tre-årskontrakt efter att det gått ett halvår. Frågan är om Halmstad BK ens har råd att kicka någon tränare? Klubben saknar finansiering på hela 4 miljoner i årets budget för att nå ett nollresultat och man har vädjat till sponsorer och supportrar att skjuta till det som saknas. Ett ytterligare problem är att när de sportsliga resultaten uteblir lär underskottet öka ytterligare när publiken knappast kommer till Örjansvall i de skaror de skulle om man varit i toppen av serien.

Nu sitter Igor Krulj med ett utgående kontrakt så klubben behöver inte betala för honom in i framtiden. Här handlar det snarare om den ökade kostnaden som det innebär att plocka in en ny tränare nu. Låt oss säga att en tränare i Superettan kan tjäna 40-50 000kr i månaden, det är med sociala avgifter minst en halvmiljon extra som kostnaderna ökar i år.

Frågan HBK måste ställa sig, är det värt detta?

För att besvara frågan måste man fundera på vad ambitionen är, är den att hålla sig kvar eller försöka gå upp? För det är egentligen bara om ambitionen fortfarande är att gå upp som drastiska åtgärder som att sparka tränaren är aktuell. Vidare i kalkylen måste man ju i så fall göra det troligt att det finns en realistisk chans att vända detta så att de ökade kostnader man drar på sig resulterar i ett avancemang där man sen får tillgång till ökade intäkter i form av TV- och reklampengar.

Med en minusbudget på fyra miljoner behöver klubben verkligen tänka igenom detta beslut. För om de nu drar på sig ökade kostnader och missar ett avancemang, vad händer då?

En given konsekvens är att man riskerar att sabba säsongen 2020 i Superettan. Med ett eget negativt kapital kan de inte lägga en driftsbudget som går minus, vilket innebär att truppkostnaderna måste minska. Med sämre trupp minskas chanserna att gå upp även nästa år. Det gör att klubben kan hamna i en negativ spiral som innebär minskat intresse, mindre intäkter och sämre sportsliga resultat.

VSK har varit i den här negativa spiralen och det krävdes ett konkurshot och en drömhöst för att vända det.

Låt oss säga att det finns pengar för att ta in en ny tränare här och nu. Frågan är om det i alla fall är där pengarna gör mest nytta? Alla säger att HBK har det bästa laget på pappret, det är möjligt att det är så. För oss som inte följer laget på daglig basis är det svårt att avgöra.

Hurusom, i senaste matchen avslutade HBK drabbningen med fyra man på plan som är födda 1999 eller senare. Ytterligare tre lika unga spelare fanns på bänken. Även om HBK säkert har många talangfulla spelare måste frågan ändå ställas om man verkligen har sju stycken som håller så hög SE-nivå att de aktivt bidrar till att uppfylla klubbens målsättning om serieseger? Av de 20 spelare som funnits i matchtrupperna i år är alltså sju stycken 20 år eller yngre. Är det verkligen rätt mix på ungt och gammalt i truppen?

När VSK 2011 spelade i Superettan var det ett väldigt ungt lag med supertalanger som det gått mycket bra för (Vigge bland annat), men likväl åkte laget ur serien med dunder och brak. Likaså ställs frågetecken i år om Bajens juniorer verkligen ska fixa att IK Frej klarar sig kvar.

Kan man ens lägga den här typen av press på så unga fotbollsspelare och förvänta sig att de klarar av att leva upp till den? HBK:s talanger må vara duktiga, men de saknar all rutin att spela med pressen att ta upp klubben en division.

Kanske är det så att i Halmstads fall så skulle det ha en bättre effekt på lagets spel att lägga pengarna på att plocka in två mer rutinerade pjäser i sommarfönstret, än att nu kicka tränaren?

Nu finns visserligen budgetlösningen när vi kommer till att kicka tränare. Det är förstås att plocka upp assisterande tränare och låta de/dem ta ansvar. Samtidigt är det ju långtifrån säkert att den/dessa personer kommer med några nya idéer eller ny energi som kan gjuta mot i spelarna och få igång spelet och tron på det man gör. Om man väljer denna lösning måste man vara mer eller mindre säker på att det blir bättre, annars sjunker så klart moralen ytterligare i laget om förlusterna fortsätter komma.

Ekonomiskt sett har HBK inte heller några större tillgångar på spelarsidan som skulle kunna ge intäkter för att täcka ett underskott eller ge pengar till tränarsatsningar. Man har visserligen en supertalang i Gudmundsson som skulle kunna säljas, men han sitter på ett utgående kontrakt. Det lär inte ge några gigantiska summor att sälja en spelare i augusti som går gratis i december.

Det är som sagt ingen lätt sits HBK har satt sig i. Som alltid i sådana här situationer är den stora boven att klubben inte har en ekonomi i balans. Nu riskerar man att hamna i ett riktigt dåligt läge som i värsta fall kan ta många år att komma ur.

Ja, så hur går man vidare nu då?

Är ambitionen fortfarande att ta sig upp i år behöver de förmodligen byta tränare för att få till en nystart i truppen och kanske också förstärka den på de mest utsatta positionerna. Om klubben väljer den vägen får man samtidigt vara beredda på att man fortfarande kan misslyckas och att det kommer stå klubben dyrt, riktigt dyrt.

Det var inte många år sen HBK hade det riktigt tufft ekonomiskt och man lär hamna där igen om man inte går upp i Allsvenskan i år. Givet hur allting ser ut i och runt klubben just nu är väl den mest sannolika händelseutvecklingen att man sparkar Krulj och ersätter honom med en assisterande tränare. Det är som vi sagt en ren chansning det med som ingen kan veta resultatet av.

Men kan klubben inte leva med att vara kvar i Superettan i år måste något ske i föreningen, det är ett som är säkert.

Till sist vill vi tacka några VSK:are som gav bra uppslag till denna artikel, ni vet vilka ni är.

Facebook Comments Box