ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Levande läktarkultur lockar mer publik

I det senaste avsnittet av Anno 1904-podden Uppför Bågebacken diskuterar gästerna Johan Hjulström och Joakim Lindborg hur det är att vara VSK-supporter och betydelsen av en levande läktarkultur.

I hemmapremiären för fem år sen var Joakim Lindborg nästan ensam på ståplatsläktaren. Inte fler än 567 personer hade letat sig till premiären mot Umeå FC på Solid Park Arena, en match som VSK dessutom förlorade med 0-1.

Då var VSK ett bottenlag i division 1 och konkurshotet hade blivit vardag. Idag blickar grönvitt uppåt i både tabellen och seriesystemet. Efter att förra året ha säkrat kontraktet i Superettan är förväntningarna i år att laget ska kunna vara med på övre halvan av tabellen. Den sportsliga vändningen har gått fort och publiken har ökat, men det finns ändå de som hävdar att föryngringen på läktaren går långsamt.

VSK-supportern Joakim Lindborg är ändå positiv. I det senaste avsnittet av Uppför Bågebacken beskriver han varför.

– Jag tycker att det har kommit lite fler yngre, framförallt på hemmamatcherna. Jag tror att det har att göra med att det går bättre sportsligt. Norrettan är ju faktiskt inte en så lockande serie och då får man svårt att snappa upp yngre människor. Nu när det går bättre sportsligt lockar vi fler unga. Jag tror att det bara är början på att det kommer fler supportrar.

Supporterkulturen är viktig för att locka mer publik på matcherna. De senaste åren har inramningen blivit bättre och inte minst i de inledande matcherna av en säsong har publiksiffrorna varit höga.

– Det tror jag också är en väldigt stor faktor till att det kommer att komma nya, att det finns en levande supporterkultur. Det är inte så himla kul att komma till en grå betongarena där det inte händer någonting, säger Joakim Lindborg.

Lyssna på hela poddavsnittet nedan eller där poddar finns.

Facebook Comments Box