ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

KRÖNIKA: Reflektioner från ett årsmöte

I förrgår höll VSK Fotboll sitt 113:e ordinarie årsmöte. Det blev en lång historia där det bästa med föreningsdemokrati fick komma fram. Medlemmar ställde frågor till styrelsen och hade undringar på vad som har hänt i klubben det sista året. Saker diskuterades och beslut fattades.

När det hela var klart tre timmar senare gick en stärkt klubb ut från årsmötet.

Anno-redaktionen hade så klart kraftsamlat inför mötet med all tillgänglig personal på plats. Här är några av våra reflektioner.

• Konsten att vilseleda – Föreningen gjorde ett driftsunderskott på 5.9 miljoner 2017. Så sent som på föreningens extra möte i slutet av oktober meddelade avgående ordförande att driftminus beräknades till 3.5 miljoner då inkluderat den neddragning av marknadsintäkter man kunde räkna med pga turbulensen i klubben. Två månader senare när årsboken stängts hade underskottet ökat med 2.4 miljoner, trots att marknadsintäkterna var 500K bättre än man trodde i oktober. Vad hände de där två månaderna? Inga begripliga svar gavs. Begreppet slukhål har fått ett nytt ansikte.

• Dagens citat – ”Vi har självklart reflekterat över det och det blev ett större underskott än budgeterat. Hade vi lyckats och gått upp till superettan hade vi varit hjältar. Men nu lyckades vi inte och är inte hjältar. Det finns förklaringar till att vi missade på intäktssidan och det blev fel på kostnadssidan. Jag kan bara säga att jag är ledsen för det, säger Liffner”.

Vi säger – styrelsen hade inte varit hjältar om vi gått upp i Superettan, spelarna hade varit det. Vi säger också, blanda inte ihop sportsliga resultat med ekonomiuppföljning. Man kan inte bli hjälte om man inte sköter ekonomin, även om vi spelade i CL. Vi säger vidare att det är stort att reflektera över ett underskott, det är ännu större att ha ekonomiuppföljning på plats som förhindrar att man hamnar utanför budget i första läget. #ursäktskavalkad

• Det raka strecket – när man förklarade VSK Fotbolls marknadsnetto från 2013 och framåt. Marknadsnetto är alltså de pengar som blir kvar när man har sponsorintäkterna och räknar av de kostnader man har för att få in dessa pengar. Samarbetet med VSK marknad har inte ökat marknadsnettot jämfört med åren utan säljavdelning när vi räknar in de två miljoner fotbollen fick skicka över retroaktivt till bandyn som ersättning till säljare, klubbchef och lite annat. Mycket skrik för lite ull sa bonden när han klippte grisen.

• Dagens obegripligt – VSK Fotbolls kostnader för aktiviteter runt sina sponsorer ökade från 450K 2016 till 1.2 miljoner 2017. Visst är det trevligt att våra sponsorer flygs ned till Holland för att titta på VM-kval (kostnad 250K). Problemet är bara att kundvården kostar så mycket pengar att marknadsnettot är på Div 4 nivå. Varför leker vi att vi är en Allsvensk klubb på marknadssidan när vi har intäkter på Div 1 nivå?

• Dagens halvsanning – VSK Fotboll meddelar offentligt att lånet till VSK Bandy har en säkerhet bakom sig. De pengar Föreningen svensk elitbandy skickar till VSK Bandy varje år är säkerheten. Problemet är, det är bara 300 000 per år. Löptiden på lånet är två år men säkerheten tar fyra år att få utbetald. Ska man ljuga får man se till att inte bli påkommen.

• Dagens tankefel – ”Vi har frågat revisorn om det är ok att låna ut pengar till bandyn”. Revisorn är ingen rådgivare till styrelsen. Revisorns uppgift är att granska föreningen. Behöver styrelsen råd och vägledning frågar man föreningens medlemmar hur man ska göra i en specifik fråga. #VSKFotbollärenmedlemsförening

• Dagens sjukdom – Revisorn är magsjuk. Fåmansföretaget KPMG (200K anställda) klarar inte av att skaka fram en ersättare #VSKSJUKAN

• När man inte lär sig av sina misstag – förr om åren höll vi i våra surt förvärvade slantar – nu agerar vi mer som en full sjöman i Havannas hamnkvarter. Minus 5.9 miljoner 2017 i driften. Budget 2018 minus 5.5 miljoner i driften. Reflektionen över ett havererat minusresultat leder alltså till en ny minusbudget. När ska polletten trilla ned att man inte kan drifta en Superettanorganisation i Div 1. Ring VIK Hockey och fråga hur det går när drömmen om den stora klubben möter den ekonomiska verkligheten #VSKvakna!

• Dagens sköning – Nya ordföranden tackar för den nya budgeten genom att få mandat från årsmötet att slänga den där den hör hemma, på sophögen. #takebackcontrol

I övrigt vill vi säga att vi har stor tillförsikt att den nya styrelsen ska kunna råda bot på många av de problem VSK Fotboll brottats med under det senaste året.

Som vi sa inledningsvis, VSK Fotboll lämnade årsmötet vid god vigör och i mycket bättre skick än när 114-åringen rullades in från demensboendet tidigare på kvällen.

Vi passar på att önska den nya styrelsen ett stort lycka till med årets målsättningar att göra VSK Fotboll till en fantastisk klubb.

//Redaktionen

Facebook Comments Box