ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Krönika: Framtiden och VSK Sports

Den här perioden på året är generellt rätt deppig när de allra flesta av oss är trötta på vintern och ser fram emot varmare och ljusare tider. Som VSK:are är dock den här perioden februari/mars rolig och intressant där fotbollen är igång med träningsmatcher och cupen där bandyn samtidigt går in i slutspel. I lördags tog laget poäng mot AIK för första gången det här årtusendet och VSK visade var skåpet skulle stå mot Vetlanda i måndags i slutspelets första match. Den oavgjorda matchen mot AIK kändes, med rätta, som en seger. Simon Johanssons slägga till 1-0 för Grönvitt kommer leva kvar i många VSK:ares inre bildvärld för en lång tid framöver. Det var inte direkt det man såg framför sig, där runt hösten 2014 eller när vi definitivt låg som sämst till sommaren 2015. Vi har färdats en lång väg sedan dess och kanske fick vi se en glimt av vad som kan bli en verklighet och realitet inom en realistisk framtid, snarare än önsketänkande utopi.

Alla är överens om att VSK som förening såväl sportsligt och organisatoriskt behöver växa än mer ifall vi ska kunna aspirera om att höra till i svensk fotbolls finrum. Riktningen går tydligt åt rätt håll, sportsligt ser VSK starka ut och laget ser ut att ha utvecklats och tagit ytterligare steg jämfört med förra året. Organisationen och det eviga gisslet marknadssidan går det kanske inte att uttrycka sig om än, men man jobbar i alla fall på att få skutan på rätt köl och med en tydlig kurs framåt. Där jag tycker utvecklingen inte har hänt de senaste åren är faktiskt på supportersidan. Vi har fått med en yngre generation förra säsongen som kanske på första gången på många år brutit en dyster trend av dålig återväxt men det återstår mycket jobb att göra. Här vill jag också vara extremt noga med att hylla alla supportrar som på något sätt varit med och bidragit till supporterresor, deals på pubar, andra rabatter osv, genom VSK Sports. Det är kul, superviktigt och uppskattat från oss alla supportrar.

Om vi som supportrar ska kunna ta nästa steg och stärka vår organisering på läktaren krävs det dock att VSK Sports blir en tydlig organisation som syns och tar plats som kan fungera som en förenande enhet för alla mindre VSK-grupperingar. I lördags mot AIK blev det smärtsamt tydligt hur det ser ut och låter när det är en stark numerär uppslutning men det saknas organisation gällande val av läktarsånger och ramsor. Om vi ska kunna ta plats på de stora arenorna mot storklubbarna behöver vi bli bättre på att koordinera och samhandla på läktaren. Det känns som vi rent mentalt fortfarande är kvar i Division 1 Norra på läktaren, vilket inte är ett dugg konstigt med tanke på alla år vi spenderat där och hur det format oss som supportrar. För att vi ska kunna ta kliv organisatoriskt som supportrar måste VSK Sports vara en aktiv och närvarande grupp.

Det vi vill se från Sports är att man blir den organisationen som leder arbetet med föryngringsprocessen och nyrekryteringen till vår läktare. Nu har vi vind i segel och en ny generation börjar bli nyfikna på oss, den chansen måste vi tar vara på. Det som måste ske i närtiden är att Sports börjar med att utlysa ett årsmöte, vilket behöver ske snarast. Innan seriepremiären mot Brage borta behöver det finnas en styrelse, verksamhetsplan med styrdokument som dikterar vad VSK Sports är för förening och vad den förväntas göra, bestämt av dess medlemmar. Här behöver vi alla VSK-supportrar fundera själva, vad kan just JAG bidra med till att göra vår läktare och vår supporterkultur bättre?

Redaktionen föreslår åtminstone detta:

-Se till att utlys ett årsmöte och ge gamla och nya medlemmar en chans att betala in medlemsavgiften och uppmana också att det lämnas in motioner till årsmötet. Det är trots allt årsmötet som bestämmer vad det är man ska göra under verksamhetsåret. Det här behöver ske snarast och ta plats innan seriepremiären i fotbollen.

-Strukturera redan nu upp en verksamhetsberättelse. I den kan det ingå så enkla grejer som att Sports ska verka för att se till att det blir av tifo-workshops, sång-workshops och liknande. I den kan det ju med fördel även stå vilken strategi man från Sports sida behöver ha för att fortsätta arbeta aktivt med förnyelsearbete på vår läktare?

-Skapa en plan för hur VSK Sports som förening kan stärka den sociala gemenskapen mellan oss alla VSK:are. Det kan vara saker som inte alltid nödvändigtvis behöver involvera en match med eller utan alkohol men som stärker vår gemenskap och känsla av samhörighet. Ett återupplivande av Sports Cup i fotboll kanske kan vara en start?

Vi behöver ett aktivt och levande VSK Sports 2023. För det krävs det aktiva supportrar som vill vara med och bidra. Har du också idéer för hur vår läktarkultur kan utvecklas? Hör av dig till VSK Sports!

Tillsammans är vi Grönvitt!

//MK

Facebook Comments Box