ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

JULDAGSEXTRA: ”Sista januari ska truppen vara spikad”

JULDAGSEXTRA: ”Sista januari ska truppen vara spikad”, säger manager Mjällby. Läs om vad som kommer hända härnäst!

Julen är som bekant en rätt seg historia fotbollsmässigt, bara i Storbritannien håller ligan igång. Vi på Anno 1904 beslutade oss för att döda lite tristess och kontaktade managern igen för att surra framtid.

Precis som för ett år sedan blev årets grönvita julklapp Karwan Safari och förhoppningarna höjdes om att få se många vackra mål och ärofyllda segrar 2017.

– Det var väldigt skönt att få klart med Karwan innan jul, säger Mjällby.

– Vi i föreningen hade det som mål, och det är alltid lättare att behålla en spelare som du vet var du har än ersätta honom med en potentiellt lika bra, men där du inte vet hur han passar in i laget.

– Nu smälter vi det här julgodiset några dagar, säger managern.

VSK Fotboll har så här långt gjort klart med spelare från division 2. I januari när trupperna börjar spikas ökar rörligheten på spelarmarknaden.

– Så är det! Vår strategi är att försöka stänga vår trupp till sista januari. Det kommer finnas gott om spelare i omlopp när klubbarna högre upp spikar sina trupper och spelare blir över, konstaterar Mjällby.

Fixar ni att spika truppen så snabbt?

– Vi känner ingen press så, men vi vill ha ett ambitiöst mål med tanke på hur lång tid det tog i år att spika truppen. Sedan vill vi få ihop en trupp som vi kan utveckla under vintern.

Vad är det du letar efter?

– Vi letar alltid efter intressanta spelare som kan bidra till laget. Men inför januari kommer vi ha fokus på spelare med defensiva kvaliteter. Det jag eftersträvar är att hitta spelare som kan ge balans i laget, så att vi hittar jämvikten mellan försvar och anfall i vårt spel. Vi tittar i första hand nationellt i vår jakt, då vi vill hitta långsiktiga lösningar som inte kostar klubben för mycket pengar.

I november var Oscar Danielsson från IK Franke och provspelade hos VSK. Hans framfart på träningarna belönades med ett kontrakt. Han är dock den enda av ett 20-tal provspelare som hittills fått kontrakt.

– Det fanns en del intressanta namn bland provspelarna. En del har gått vidare och sajnat med andra klubbar, men det finns absolut spelare som kan vara intressanta för VSK. Som det ser ut just nu stänger jag inga dörrar för någon, säger Mjällby.

Hur tycker du det gått så här långt med arbetet att bygga nästa års trupp?

– Det har överlag gått bra och vi är där vi vill vara när vi nu har julledigt. So far so good, kan man säga.

– Men det finns också små bekymmer. Ett är att vår största rekryteringsmarknad är 11 mil österut. Där finns spelare, men avståndet är på gränsen för pendling och ska man flytta till Västerås innebär det mycket med bostad och jobb och socialt umgänge. För mig som ska ordna med allt detta är det inte alltid så lätt att få till det, säger Mjällby.

Som rapporterats av klubben och på annat håll har man nu formerat U19-laget som börjat träna tillsammans. En förhoppning med U19-laget är att man kan undvika debaclet med målvakter som klubben hade i höstas med Boris Ljevar i mål i flera matcher.

– Hahaha, ja, det kan vi undvika nu. Det är en av anledningarna till att jag drivit frågan om att formera ett U19-lag.

Har du koll på spelarna i U19-laget?

– Jag har fått en snabb muntlig dragning av Fredrik ”Rama” Ramström. Vi kommer att sätta oss ned och gå igenom spelarena mer noggrant inom en snar framtid.

– Jag har för avsikt att låta en hel del av spelarna träna med A-laget för att få känna på det och för att jag ska kunna bilda mig en uppfattning om hur de presterar på den högre nivån, slår Mjällby fast.

Det låter bra. Något annat du kan se på framtidshimlen?

– Ja, faktiskt. Jag har fört samtal med en division 2-klubb om samarbete som finns utanför Västerås. Vi vill så klart ha till ett samarbete i Västerås i första hand, men om det inte går måste vi hitta något utanför stan. Våra nuvarande samarbetsklubbar spelar nu i division 3 och det är lite för långt ned för att det ska fungera.

– Inget är klart, men division 2-klubben vill verkligen få till ett samarbete, så vi får se hur det går, avslutar manager Mjällby intervjun med Anno 1904.

Facebook Comments Box