ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

INTERVJU: Jag ska spela med VSK i allsvenskan säger Anton Fagerström, ny målvakt hos VSK Fotboll

Som alla känner till har VSK Fotboll gjort några riktiga spetsvärvningar inför den här säsongen. En av dem är Anton Fagerström.

ANNO 1904 tog och ringde upp Anton för att höra vad det är för filur som i år drar på sig den grönvita (ljusblå/rosa) tröjan.

Anton som ursprungligen är från Gotland fick sin fotbollsmässiga fostran i FC Gute.

– Ja, jag är född och uppvuxen på Gotland och bodde där ända tills jag flyttade till fastlandet i och med att jag skulle börja gymnasiet.

– Det blev Norrköping för där fanns det ett fotbollsgymnasium som passade mig.

De flesta som spelar fotboll är trots allt utespelare men Anton valde inte den vanliga vägen.

– Faktiskt var jag utespelare tills jag var 13 år gammal. Men helt ärligt har jag nog alltid tyckt att det var roligare att stå i mål. Så i samband med att jag bytte lag fick jag chansen att stå i mål, ett val jag inte ångrar, slår Anton fast.

Efter gymnasiet i Norrköping bar det av tillbaka till ön igen.

– Som alla gymnasister som är klara med skolan uppstår frågan vad man ska göra och ta vägen någonstans. Jag ville spela fotboll och för mig var det naturligaste och enklaste att återvända till Gotland och gamla klubben FC Gute som då spelade i division 2.

-Sen vill man så klart vidare i karriären och då måste man som gotlänning lämna ön och ta båten till fastlandet, säger Anton.

Hur hamnade du i Nyköping och Bissarna?

– Jag spelade en match med FC Gute mot Nyköping och tydligen gjorde jag någonting bra i den matchen. När de sen behövde en ny målvakt hörde de av sig och på den vägen är det. Jag spelade i Nyköping i 4 ½ år, konstaterar Anton.

Anton var av fotbollskännare sedd som en av de bästa eller till och med den bästa målvakten i Div 1 under flera år.

– Det var en kul tid i Nyköping men det är klart att när jag fick chansen att spela för ÖSK så var det så klart ingen tvekan om att skriva på ett kontrakt med dem, säger Anton.

Från allsvenska Örebro SK till VSK i Div 1 Norra – hur blev det så?

– Det mest grundläggande svaret på den frågan är ju att man som fotbollsspelare vill spela fotboll. I ÖSK blev det lite för mycket av varan att betrakta planen från avbytarbänken, kände jag.

– Det som fick mig att aktivt börja jobba för att komma vidare var när ÖSK:s första val på målvaktspositionen Oskar Jansson förlängde med klubben. Då kände jag att det var dags att röra på mig, säger Anton.

– Jag hade en bra dialog med ÖSK om att lämna och söka mig vidare, no hard feelings från deras sida.

Johan Mjällby hade så klart bra koll på dig och dina förmågor som målvakt.

– Johan hade absolut koll på vem jag är och vad jag kan. Hans son Timothy Mjällby spelade i Bissarna under flera av mina år där.

– Mjällby och Ado kontaktade min agent under hösten och vi pratade om förutsättningarna att komma till VSK, säger Anton.

– VSK har ett intressant projekt på gång genom att vilja gå upp i Superettan och sen sikta vidare mot Allsvenskan. Det är ambitiöst och jag vill ha ambitiösa projekt att jobba med, det är inspirerande.

– Så när det blev skarpt läge fanns det ingen tvekan från min sida, säger Anton.

– Att hänga på det här projektet med VSK tror jag för egen del är min bästa chans att få spela som målvakt i allsvenskan. Det är svårt att komma utifrån och slå sig in som målvakt i allsvenska lag, jag vet, jag har försökt, konstaterar Anton.

Nu är du alltså i VSK, hur ser livet ut i övrigt?

– Jag bor med min flickvän här i Västerås i en lägenhet i City.

– Vi trivs bra här och livet känns topp, säger Anton.

Anton har tränat med VSK i drygt en månad nu.

– De första intrycken jag fått av truppen och alla runt föreningen är bara positiva. Det är ett gäng sköna grabbar och det har varit lätt att komma in i gruppen som nykomling, säger Anton.

– Det finns många bra spelare i det här laget och nu gäller det bara att få ihop truppen så att vi kan spela som tränaren vill, då kommer det här att bli en rolig säsong, slår Anton fast.

Nu har du erfarenhet av både allsvenskan och Div 1, kan du beskriva de största skillnaderna?

– Den största skillnaden är att allsvenska spelare gör bra grejer på fotbollsplanen oftare än spelare i Div 1. Nivån är lite högre hela tiden, så att säga.

– För mig som är målvakt innebär det att det blir fler oväntade skott eller kluriga passningar som man måste hantera än i Div 1. Man måste vara på tå hela tiden, det kan tex komma ett skott när som helst. I Div 1 är det lite mer förutsägbart men det är inga jätteskillnader, säger Anton.

Som målvakt är Anton känd för att höras på fotbollsplanen.

– Hahaha, ja, backlinjen behöver sällan fundera över vad jag vill att de ska göra på planen. Jag meddelar dem högt och tydligt, säger Anton skrattandes.

– Men helt seriöst, jag anser det vara mitt jobb att se till att de ligger rätt på planen så försvarsarbetet blir så effektivt som möjligt.

Hur skulle du beskriva dig som målvakt?

– Jag anser mig vara en offensiv målvakt som är duktig på fötterna. Jag har väl det med mig efter mina år som utespelare. Sen tycker jag att jag är duktig på att sätta igång spelet snabbt och på så sätt också vara en del av vår offensiv, fast jag är målvakt, säger Anton.

I lördags fick du spela din första match för VSK när vi mötte Linköping.

– Det var kul att lira match. För mig var det väldigt länge sedan. Jag hade inte mycket att göra, vi spelade bra fotboll och Linköping hade inte mycket att säga till om. Sen är det klart att allt i vårt spel inte stämmer. Men det är en okej match som vi rättmätigt vinner rätt så klart. Jag fick släppa till ett skitmål, det var så klart trist, säger Anton.

Vad hände vid baklängesmålet?

– Det var ett inlägg via marken som en eller två spelare fick toucher på och som jag inte hann reagera på när bollen styrdes mot målet. Snöpligt nog gick den in mellan benen på mig, säger Anton lite surt.

– Sen tycker jag att jag gör en del bra grejer också. Jag satte igång spelet snabbt flera gånger som leder fram till målchanser i de anfall som följer, konstatera Anton.

Det går rykten bland supportrarna att managern Tor-Arne har infört yoga som ett moment i träningen.

– Japp, det stämmer bra det. Vad jag förstår så kör han en hel del yoga själv.

– Yoga är bra mot stela leder hos fotbollsspelare. Det är bra stretching och man blir rörligare. Sen innebär yoga också att man fokuserar på andningen, det är bra, man blir mer närvarande här och nu när man kör yoga, säger Anton.

Vi kan så klart inte undvika att fråga om premiärmatchen 2016 mellan VSK och Nyköping BIS. Alla VSK:are har nog ett livslångt trauma att bearbeta efter den matchen. Man kan anta att det inte var samma känsla hos er i Nyköping?

– Hahaha, nej, det är en match alla vi som spelade i Nyköping också kommer att minnas länge, fast av andra anledningar så klart.

– Det var en rolig match, härligt med all publik på läktarna. Sen kan jag tycka som spelare i Nyköping att vi hade nog så bra lägen att avgöra matchen. Det borde inte ens ha blivit så spännande som det nu blev, säger Anton.

– För egen var det inspirerande, det var hård press på oss och jag fick onekligen göra rätt för lönen i den matchen, konstaterar Anton skrattandes.

Avslutningsvis, på lördag möter VSK AFC Eskilstuna i årets tredje träningsmatch. Du är den enda VSK:aren i modern tid som mött dem och kan säga något om vad vi kan förvänta oss i helgen.

– Nu har jag inte jättebra koll på vilka spelare som är kvar från förra säsongen. Men det jag såg var att de hade många individuellt skickliga spelare förra året. De hade också ett bra omställningsspel, så där får vi nog se upp på lördag. De spelare jag minns stack ut var Eddhari och Buya, avslutar Anton intervjun med.

ANNO 1904 önskar Anton och VSK lycka till på lördag mot AFC

Facebook Comments Box