ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

”Innan det blir bandy – debatten om Vigge har fått vettvilliga proportioner”

Det har varit tyst från min penna ett tag, kanske till somligas glädje, vad vet jag. Det handlar dock enbart om en tillfällig tystnad som härmed bryts. Skrivandet är en passion och responsen bland läsarna på Anno har varit en sporre som gör att jag vill fortsätta. Med tanke på vilken årstid som är i antågande tänkte jag fokusera på bandyn framöver. Matchreferat, små synpunkter om allt möjligt som rör sporten och klubben. Ni som följt mig under fotbollssäsongen kommer att känna igen er.

Innan jag börjar skriva bandy tänkte jag som hastigast lägga mig i den här debatten om Victor Nilsson Lindelöf. Den har fått fullkomligt vettvilliga proportioner. Vi som följt honom länge vet vilken klass han besitter redan. Det bevisade han vid flertalet CL-framträdanden för Benfica och genom att slå sig in Blågult som nyckelman i försvaret. Emellertid är han inte mer än 23 år, ungt för en mittback. Sina bästa år ligger några år framåt i tiden. Något som United och Mourinho hade i åtanke när den unge svensken köptes.

Vigge köptes inte för att genast ta plats och dominera i mittförsvaret. Vilket man tror via att läsa såväl svensk som brittisk media samt genom vissa kamikaze-skribenter på diverse sociala medier. Det talas om ett av Uniteds sämsta köp någonsin i viss media, det tuggas om en överskattad spelare. Det hela har fått så erbarmliga följder att det spillt över även på juryn till Fotbollsgalan. Detta knappa två månader in på säsongen. Det förbryllar mig, folk tänker inte längre än näsan räcker tyvärr.

Det måste finnas sans och tålamod. Killen är 23 år och gör sin första höst i en av världens största klubbar. Hur många mittbackar har slagit sig in direkt i den ålder? Kan dra upp ett flertal världsbackar som inte gjort det vid samma dito. Inte minst Leonardo Bonucci som de senaste åren räknats som planetens bästa mittback. Han var en gång en ganska darrig 23-åring som tålmodigt slussades in i Juventus. Vigge kan ha en bana som åtminstone påminner om italienarens. Det är naturligtvis svårt att sia om hur han kommer ha det i fråga om skador och annat de kommande åren men verktygen finns där. Verktygen som kan göra honom till vår bästa mittback någonsin.

Så till alla belackare, sakta i backarna. Den kritik ni nu framför hade jag köpt om den kommit efter två eller tre hela säsonger där darrigt spel ställt honom åt sidan. Att döma i nuvarande skede är som att såga en film efter förtexterna. Som Charles Bukowski en gång yttrade: “The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid ones are full of confidence.”

Facebook Comments Box