ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

ANNO 1904 ANALYS: Varför vi hoppas Lunds BK vinner stort idag

Idag spelar VSK Fotboll säsongens sista match på bortaplan mot Sandvikens IF. Resultatmässigt spelar det ingen roll hur det går för VSK. Det intressanta utspelas istället på många andra arenor i landet. Det är där det avgörs vilka lag som kommer att spela i Div 1 Norra nästa år. Här kan ni nu läsa om de löjligt komplicerade förutsättningarna som avgör vilka som blir VSKs motståndare nästa säsong.

Det är sen tidigare klart att Enskede IK och IFK Luleå lämnar serien. Sista nedflyttningsplatsen är inte klar och där riskerar Sandviken, Sollentuna eller Vasalund att åka ur. Vi på ANNO 1904 föredrar om Vasalund lämnar serien då det är en motståndare som ändå var tvåa förra året och har en tradition av att vara ett varannan-års lag.

Om vi tittar på kvalet till SE är det redan klart att IK Frej och Akropolis gör upp om den åtråvärda platsen i Superettan.

Nästa säsong får vi hälsa Skellefteå BK Forward och Karlslund välkomna till Norrettan. De följs sannolikt av ytterligare ett Örebrolag, Rynninge, som tar klivet upp om de inte förlorar med mer än två mål på tisdag. Vi får alltså vänta ett tag till för att få en fullständig line-up för Norrettan nästa säsong.

Till sist vet vi också att Syrianska FC degraderas och är klara för Norrrettan nästa år. Men efter den börjar det bli riktigt komplicerat att räkna ut vilka som tar övriga platser i Norretten. Nedan kan ni läsa om de olika scenarierna.

Visserligen är FC Linköpings City klara för division 1, men det är oklart var de hamnar då de tillsammans med Åtvidaberg som åkte ur Superettan och Carlstad United ligger på gränsen mellan Norra/Södra serien.

Enligt Svff beräkningsgrund ska minsta totala resmil till bortamatcherna vara det som avgör serietillhörigheten. I dagsläget innebär det sannolikt att Carlstad United och FC Linköpings City hamnar i Norrettan. Men det kan även bli så att Svff beslutar att köra Linköpings FC och Åtvidabergs FF i Norrettan och Carlstad i Söderettan för att få till ett derby. Om man skiftar Åtvidaberg och Carlstad mellan serierna ger det en löjligt liten skillnad på totala antalet resmil, faktiskt bara några stycken, Svff kan nog göra som de vill utan att någon klagar. Carlstad U flyttar nog gärna till en lättare serie och Åtvidaberg har nog inget emot ett länsderby.

Även om Åtvidaberg har stora ekonomiska problem vill nog ingen ha dem i sin serie då de redan proklamerat att deras DIv 1 budget kommer landa på runt 10 miljoner kronor, vilket automatiskt gör dem till ett topplag i Div 1.

Men men, det finns mer som kan hända innan den feta damen sjunger och lagen är fördelade i respektive serie.

Följande två scenarion komplicerar kalkylen ytterligare:
– IK Frejs A-lags verksamhet läggs ned pga brist på pengar.
– Assyriska FF och Syrianska FC slås ihop och bildar en förening.

Är något av detta sannolikt? Det kan vi inte svara på men båda frågorna dryftas offentligt.

Om Assyriska FF och Syrianska FC slås ihop så är det det bästa kvallaget i kvalet till division 1 som blir tilldelad platsen. För VSKs del vore det bäst om det är från den kvalgrupp som består av lag från norra delen av Sverige, dvs antingen Rynninge IK eller IFK Timrå. Tyvärr har Timrå som ligger sist -2 i målskillnad jämför med FC Trollhättan på -1 där båda lagen har spelat klart och plockat en poäng. Det skulle innebära att lag från Söderettan får platsen och knuffar därmed dessvärre upp Åtvidaberg till Norrettan. Detta är inget scenario vi önskar så vi hoppas att Lunds BK vinner med tre mål mot Eskilsminne så att Eskilsminne får sämre målskillnad än Timrå.

Det andra scenariot är IK Frej lägger ned A-lags verksamheten och drar sig ur serien. I det scenariot börjar det bli ganska komplicerat. Om de förlorar kvalet mot Akropolis så går platsen till bästa laget i division 1 kvalet, dvs scenariot ovan. Nu är det visserligen liknande förutsättningar om IK Frej skulle vinna kvalet, men då är det bästa laget i Superettankvalet som plockas upp till Superettan och därefter ett lag i division 1 kvalet. Om VSK vill undvika Åtvidaberg är det bra om ett lag från Söderettan flyttas upp till Superettan, då ökar sannolikheten att Åtvidaberg hamnar i södra gruppen. Dessutom finns möjligheten att få IFK Timrå i serien istället för Linköping vilket känns lite enklare. Skulle Akropolis vara bästa kvallag så är risken stor att platsen går till lagen i den södra kvalgruppen till division 1 och då puttas Åtvidaberg upp.

Komplicerat? Det är dessutom fullt möjligt att Gefle IF får kvala till Superettan, då finns scenarion att VSK får möta både Gefle IF och Åtvidaberg nästa år.

Så idag hoppas vi att Gefle IF slipper kvala, Lunds BK vinner med minst 3 mål, Vasalund torskar och framförallt att VSK vinner över Sandviken.

Facebook Comments Box