ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Inför Svenska Cupen omg 2 – 2024

Efter segern mot Hammarby har VSK satt sig i en god sits att kunna ta sig vidare från gruppen, även vid en förlust mot Mjällby så kan det bli en målskillnadsaffär ifall bajen skulle vinna i sista matchen samtidigt som VSK vinner mot GIF Sundsvall. Inte undra på att man efter matchen informerade familjen att det inte blir husvagnssemester på Österlen utan ett Europaäventyr.

Men Mjällby kommer bli en tuff motståndare, åka ner till Sölverborg och plocka tre poäng är inte det lättaste. Kommer så väl ihåg Superettan 2019 när vi mötte dem senast på bortaplan i omgång 3. Ett Mjällby med två raka förluster och VSK som besegrat fd Allsvenska laget BP och oavgjort mot Brage, skulle vara en lätt poäng att ta mot ett lag som inte hade formen. Slutade med en 2-1 förlust, Mjällby gick sen som tåget och upp i Allsvenskan och VSK flög aldrig efter det.

Det här kan också vara den sista riktiga värdemätaren innan serien drar igång, men av allt att döma kommer det också bli en bra värdemätare. På dagens träning fick jag det berättat att Mjällby just nu är klart bättre än Hammarby, de ligger långt före i sitt arbete och att det här kommer bli en tuffare nöt att knäcka.

Mjällby låg visserligen under med 2-0 mot GIF Sundsvall, men vände till 3-2. Nu önskar jag att jag hade sett den matchen i efterhand istället för att veva Hammarby-VSK två gånger i veckan. Men av vad jag har läst så var det ändå en rättvis seger för Mjällby. Men vi ska inte underskatta GIF Sundsvall, de har någonting på gång i år.

Om VSK ska gå långt i cupen är det ändå vinst ett måste för att kunna ha chans på en hemmaplansfördel i kvarten, de bästa gruppettorna får hemmaplansfördel. De senaste åren har det i praktiken krävts tre segrar för att ha en chans på detta. Fick detta tillskickat till mig av en trogen läsare.

Som ni kan se har det blivit svårare att gå vidare i cupen och framförallt är det en tendens att det har blivit svårare att få hemmaplansfördel genom åren. Troligen har de ökade ekonomiska skillnaderna mellan serierna spelat roll. Men ska ett lag gå långt i cupen är det en klar fördel att ha vunnit tre matcher och få hemmaplansfördel i kvarten.

I dag när jag sneglat på cupresultaten så var det en hel del skrällar, Degerfors höll på att slå GAIS men kryssade, Elfsborg torskade mot Örgryte IS som var ett bottenlag förra året i Superettan, ett annat bottenlag ÖSK slog Elfsborg och sen höll Gefle ut i 83 minuter mot AIK innan de släppte in matchens enda mål. Men ändå är det bara i en grupp där man med säkerhet vet att gruppvinnaren inte kommer ta 9 poäng.

Åter till VSK. Kommer inte lägga ut någon elva från träningen, men Pedro Ribeiro som såg lite seg ut i bena mot Hammarby såg väldigt pigg ut på träningen och framförallt när han sattes under press. Det var inga problem att hålla i bollen och sen lägga en läcker kross mot en löpande spelare i djupet.

Det blir lätt att man fokuserar på alla nya och unga spelare som håller på och slår igenom, men tycker det är de äldre spelarna som verkligen är tryggheten i lagbygget. Får lite skuldkänslor varje gång jag glömmer bort dem för man blivit van med att de alltid presterar.

Skulle nog ändå imorgon vilja se lite mer speltid av de nya ansiktena, Marqués och Asoma. Det känns som båda två är intressanta spelare men det har varit svårt och bilda sig en uppfattning av dem då den anslöt väldigt sent.

Även om VSK har chansen att gå vidare vid en förlust så tror jag Mjällby slår Hammarby, därför är det viktigt att vi tar minst ett kryss.

Tidernas VSK krock kan också uppstå i år om VSK Bandy spelar bandyfinalen samma dag som VSK Fotboll spelar semifinal i Svenska Cupen.

Hej hå, Hej hå..

//HL

Facebook Comments Box