ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Inför dagens träningsmatch mot GIF Sundsvall

Dagens träningsmotståndare GIF Sundsvall blir något för VSK att bita i. Även om de grönvita krigarna rättvist besegrade allsvenska AFC Eskilstuna är detta något extra att sätta tänderna i.

Förra året nådde Giffarna en 8:e plats i Allsvenskan, den tredje bästa placeringen någonsin i klubbens historia. Snabbspolat fram till dagens match är det svårt att på något sätt hävda att laget skulle ha sämre kvalitet nu.

I media har en stor del av framgången tillskrivits Ferran Sibila, assisterande tränare som anslutit från Soccer Services. Soccer services är ett spanskt företag som hjälper fotbollslag att analysera sitt eget lag, spelare och kommande motståndare. Nu har dock Sibila lämnat för IFK Göteborg men samarbetet finns kvar med Soccer Services. Konkret har samarbetet inneburit att Sundsvalls spel till del bär en spansk prägel med snabbt kortpassningsspel.

För att skruva i spelsättet i truppens DNA har man värvat några spanska spelare som har det sen modermjölken. Just att värva spanskt i svensk fotboll är inte något som tillhör vanligheterna och det är på många sätt ett spännande fotbollsexperiment som försiggår norröver just nu.

Tittar vi i truppen hittar vi en Norrettanbekanting i William Eskelinen, som 2016 huserade i Enskede IK då ditlånad av Hammarby IF. När kontraktet gick ut var Eskelinen intresserad av att spela i VSK men manager Mjällby ville ha en bättre målvakt. Eskelinen hamnade då i GIF Sundvall som tänkt reservmålvakt och VSK värvade Alexander Lundin.

Mot slutet av 2017 fick Eskelinen chansen att göra debut i Allsvenskan och 2018 blev han xå ordinarie målvakt i Allsvenskan, blott 21 år gammal. Detta är inte det enda fyndet klubben gjort i Norrettan. Förra året sålde de även Romain Gall till Malmö FF, som tidigare spelade i Nyköpings BIS.

Som en klubb med lite mindre ekonomi får Giffarna oftast leta efter spelare i de lägre serierna eller försöka få ordning på spelare som misslyckats på annat håll. I år har klubben tagit in Pa Konate som är en tidigare Malmö FF spelare som nu återvänt till Sverige efter en misslyckad sejour utomlands.

En annan spelare som anslutit är Omar Eddahri som har ett förflutet i AFC Eskilstuna men som haft svårt och slå sig in i Allsvenska Sirius och Djurgården.

Från degraderade Trelleborg hämtades mittbacken Alexander Blomqvist. Från seriekonkurrenten Kalmar FF hämtas högermittfältaren Tobias Eriksson som återvänder norrut (ursprungligen från Ljusdal) efter en säsong med lite speltid i Kalmar. För ett Allsvenskt lag är detta inga imponerande nyförvärv, men alla hade varit drömvärvningar för VSK.

Klubben har egentligen inte tappat någon meriterad spelare utan kunnat bygga från befintlig trupp och bör kunna göra en lika bra säsong i år. I en intervju till Sundsvall Tidning konstaterar tränaren att detta är det bästa lag de någonsin haft.

Förra året spelade GIF Sundsvall ett 3-4-3, ett spelsystem de nu spelat med i två säsonger. Under försäsongen har de senast förlorat mot Rosenborg med 5-1, besegrat Gefle IF med 2-1 och spelat oavgjort mot seriekonkurrenten AIK.

Tittar vi på VSK blir detta ett bra test och se hur spelet håller, speciellt det defensiva spelet lär sättas på prov. Det blir med andra ord ett ypperligt tillfälle att upptäcka eventuella brister som måste täppas till innan seriepremiären som väntar om en månad.

Facebook Comments Box