ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

IK Skurk – guide för den driftige klubbchefen till ära och berömmelse

Äntligen! Nu står du vid dina drömmars mål och har just blivit klubbchef i en mellanstor idrottsförening med elitambitioner och spel i landets högsta liga, förhoppningsvis hägrandes vid horisonten. Klubben är inte där än så det är en resa som ska anträdas och du har precis fått uppdraget att fixa det här nu. Du har tre år på dig att lyckas och eftersom du både är självsäker och en person av stora ord så har du lovat styrelsen att du ska lyckas.

Du har fått dem att lova att inte lägga sig i hur du gör det så du har i allt väsentligt fria tyglar så länge du sköter det snyggt.

Dags att sätta igång då och du ser få hinder men desto fler möjligheter. Att lyckas är det viktigaste. Frågan är nu hur du ska göra, det här är trots allt ditt första jobb som klubbchef.

Eftersom du är en person som tycker att regler och paragrafer mest finns för att de ska kunna rundas så ser du möjligheter överallt och på ställen dit andra klubbchefer kanske inte törs gå. Men som sagt – de är ju fegisar och fegisar lyckas inte. Djungelns lag råder, antingen äter du eller så blir du uppäten. Att misslyckas är inte aktuellt.

Du har tur nu, för vi har tagit fram den ultimata guiden för dig. Hur du lyckas som klubbchef där andra har misslyckats före dig. Det är en guide som lär dig alla de trix du behöver för att ligga före alla andra och se till att det går åt det håll du vill.

Varsågod – här är hur man bygger upp IK Skurk – föreningen som alla kommer älska att hata för allt fiffel – men du kommer att tacka oss när du läst igenom det här och börjat tillämpa våra råd!

Den svarta ekonomin

Att använda svarta pengar är ett av de mer kostnadseffektiva sätten att dopa en klubb. Genom att spara in kostnader för skatter både på klubbsidan och den inkomstskatt spelaren slipper kan din klubb i praktiken få ut mellan en 40-50% mer för varje krona som stoppas in i verksamheten.

Nu är det inte så lätt att få tillgång till svarta pengar för din klubb. Det kräver ett nätverk av företagare och privatpersoner som själva har tillgång till medel som inte är beskattade korrekt (här får man jobba hårt för att få ihop ett nätverk). Kom dock ihåg att om du väljer den här vägen kan det vara svårt att attrahera riktiga sponsorer som är ”vita”. Få seriösa företagare vill förknippas med klubbar med rykte om sig att köra med svart verksamhet. En balansgång det här, viktigt att analysera vad som kan ge mest till klubben på sikt.

Som Klubb kan du i viss utsträckning också själv skapa svarta pengar som kan användas till tex spelarlöner. Ett bra sätt är att ta kontantbetalning och glömma bort och registrera alla besökare. I kioskerna kan ni använda en privatpersons swishnummer för att lättare få bort intäkter. Men det räcker inte speciellt långt. Bättre då att ha företagare och privatpersoner som är beredda att stoppa in pengar i klubben utan att det dyker upp i bokföringen.

Vill du simma ut på riktigt djupt vatten som klubb kan man göra flerpartsdealer där en person stoppar in stulna eller svarta pengar alt illegala spelvinster som behöver tvättas i klubben och i gengäld får varor och tjänster från andra parter än klubben. Det är ett effektivt sätt att sponsra en klubb. Någon behöver bli av med pengar och får i gengäld saker av andra företagare som inte kostar dem mycket då det är deras ordinarie varor och tjänster som utbetalas på klubbens vägnar. Här är det bara din fantasi som sätter gränser för vad som är möjligt.

Vårt slutord här blir att hålla fram att måtta är en dygd även när man gör olagliga saker. En tumregel är att den svarta delen av klubbens ekonomi inte bör överstiga 50% av din totala omsättning. Trots allt måste du kunna visa upp för omvärlden en vit del av ekonomin som är någorlunda rimlig och som fungerar. Alla vet vad du håller på med och myndigheterna inkl Svff väntar bara på att du ska göra bort dig så de får en chans att ge dig en knäpp på näsan.

Spelarnas löner 

Grunden i många skurkklubbars ekonomi är att betala spelarnas, tränarnas och övrig personals löner svart. Vi har genom åren fått höra hårresande berättelser hur klubbföreträdare bokstavligen kommer med påsar med pengar till spelare och ledare. Kör du med svarta pengar – var inte en kliché, se till att använda ett snyggt kuvert iaf när du delar ut månadens svarta löner till spelarna. Lite stil får man fan ha, även om man fuskar.

En rekommendation är att undvika att en person har mer än 50% svart, det måste finnas en rimlighet i de omkostnader spelaren har utanför planen. Ett exempel är att en spelare som spelar fotboll på heltid och betalar hyra kan ha svårt och förklara för skattemyndigheten varför hen bara får 10.000 kr i månaden från klubben. Var inte för gniden, du leker trots allt med elden här.

Det finns också flera fördelar med att ha en stor del lön svart, om det skulle krisa med finanserna (vilket det ofta gör i skurkklubbar) är det lätt att strunta i att betala den svarta lönen (bra tips va!). Det finns ändå inget kontrakt kring detta. Spelaren kan bara hoppas på att ni som klubb i framtiden gör rätt för er. Vi känner till klubbar som fortfarande är skyldiga gamla spelare pengar många år efter att de lämnat klubben. Här får du som ansvarig vara smart.

Ska du betala ut gamla obetalda svarta löner eller inte. Om du inte gör det riskerar du att hamna i dåligt rykte i den kader av spelare som trots allt kan tänka sig att spela med svart betalning (hör och häpna – alla vill inte det) – å andra sidan behöver du pengarna nu för dagens spelare. Här krävs balansgång på slak lina.

Ett hett tips är att vara noga med att betala den vita delen av lönen, då är du safe enligt kontraktet och spelaren kan inte göra något juridiskt när de inte får sin svarta betalning. Skulle du ha problem med att betala ut även den vita delen av lönen bör du vara medveten om att en spelare är fri att lämna efter tre månader utan lön. En lösning på detta är att bara betala ut en del av den vita lönen, vilket i praktiken gör att spelaren är fast i klubben trots att du inte har råd. Är det en spelare som du inte vill kvar i klubben är det bara att sluta betala lön, då lämnar de av sig själva utan att du behöver göra något. Du ska så klart prioritera lönerna till de spelare som betingar ett värde på marknaden, de ska du så klart hålla dig någorlunda vän med.

Ett sista tips när det gäller utbetalning av svarta löner. Se till att de aldrig utbetalas på fasta dagar som den vita lönen görs. Hoppa gärna över en månad då och då och säg att lönen kommer dubbelt nästa månad. Det gör att spelare inte bryter kontrakten i första taget och håller sig på mattan. Sen när de får dubbla löner helt plötsligt, känner de sig som kungar med massa cash på fickan. Det är då du ska erbjuda dem en grej – mer om det senare.

Sponsring

Det är svårt med sponsring och att sälja skyltar till arenan dessa dagar. Det som ger bäst pengar just nu är integrationsprojekt och det som minskar kriminaliteten och social oro i ett område. Skicka ut P15 laget och härja i ett område en månad och se till att det blir tidningsrubriker, skapa sen nattfotboll och så kommer kommunen och företag snabbt kasta pengar på er samtidigt som P15 får köra lite extra träningar på kvällarna. Smart och ger mycket pengar och bra press, vilket klubben kan behöva givet allt annat skumt ni håller på med.

Lite mer seriöst ska du faktiskt fundera på många och stora sk CSR-projekt. Det är allt väsentligt feel-good-verksamhet för företagare, organisationer och kommuner som är beredda att betala bra stålar för att associeras med den typen av verksamhet. Eftersom det är hjärtepengar som inte ges på affärsmässiga grunder så krävs sällan någon redovisning värd namnet utan du kan spendera dem relativt fritt och dra ihop lite siffror när det närmar sig att förnya kontrakt. Bra PR för klubben som sagt och fina pengar in i den vita ekonomin, något som alltid behövs.

Om du har rätt kontaktnät och är tillräckligt förslagen kan du bygga upp en skalbolagsverksamhet som ser till att på falska grunder via luftfakturor och bedrägeri förse klubben med pengar. Dessa går in i den vita ekonomin då de finns med i bokföringen. Var försiktig bara, det är lätt hänt att det här upptäcks över tid. Gör det bara om du är säker på att du kommer undan med det!

Sponsring handlar inte bara om pengar. Se till att dina spelare får gratis eller billig mat hos någon av dina sponsorer, då kan du minska de svarta lönerna ytterligare. Mat ska alla äta så det är en given sak att få till som skattefri förmån åt dina spelare. Se för all del till att fixa en sponsorer som inte bara serverar pizza, tänk på att spelarna knappast gör bra ifrån sig på planen om de väger 10 kg för mycket efter en diet bestående av tre pizzor per dag.

Samma sak gäller för bilar. Se till att fixa leasingkontrakt, helst svart med någon bilfirma som säljer begagnat. Där finns ingen koll på något. En bil och gratis mat, ja då klarar sig de flesta spelare, lite svarta fickpengar till bensin brukar räcka.

Alla spelare ska bo någonstans och det är ofta svårt med lägenheter. En framgångsrik strategi är att jobba på att få privata hyresvärdar att sponsra klubben med 1-2 lägenheter. Du hyr sedan ut lägenheten till din spelare för en ockerhyra. I praktiken med mat, boende och bil behöver du knappt betala några cash för dina spelare, allt är löst via de tjänster som du tillhandahåller. Om du fixar det här blir ditt liv som klubbchef väldigt mycket lättare.

Är du en klubb i de lägre divisionerna och har många utländska spelare, vilket du bör ha (se nedan) får du ordna med ett kollektivboende. Det är billigt och bra, räcker med madrasser och att en sponsor slänger in lite skärmar och några Fifa-spel så de har något att göra på kvällarna.

Matchfixning/spelarrekrytering

Eftersom sponsring är så djäkla svårt att få till i några större kvantiteter och det ställs dessutom en massa jobbiga motkrav på prestationer från sponsorerna, som fan ingen orkar hålla på fixa med. Sponsorerna tror de är kungar för att de lägger 50K på ett år, jävla primadonnor.

Frågan är om det inte både är lättare och ger bättre avkastning att lägga sig systematisk i ett handfull matcher varje år för att finansiera truppen. Det tycks finnas en hoper tränare och spelare som systematisk figurerar i klubbar där matchfixning förekommer. Se till att investera bra och vita stålar i en sportchef som har koll på fotbollens motsvarighet till dark net. Den delen av fotbollsvärlden där allt är möjligt och där det är pengarna som styr (dvs större delen av jordens fotbollsverksamhet).

Se till att systematiskt rekrytera spelare från klubbar som omgärdas av rykten om matchfixning (inte från de klubbar som åkt fast – där kan det pågå trista upprensningsaktioner). Spelare i dessa klubbar har med sin närvaro där bevisat för omvärlden att de är öppna för att finnas i sammanhang där det kan genereras mycket pengar på ett olagligt sätt.

Ska du rekrytera spelare från Sverige, se till att fånga in de som omgärdas av rykten om matchfixning – de har inget att förlora på att faktiskt bevisa att ryktet stämmer och de får sällan kontrakt i vanliga skötsamma klubbar.

Ha också som värvningsstrategi att plocka in spelare med ett kriminellt eller antisocialt förflutet. De är tacksamma för att de får chansen hos er och kommer att vara lojala. Använd också deras erfarenheter på den kriminella sidan att utveckla klubbens verksamhet och glöm inte att de sitter på värdefulla nätverk ned i den undre världen som kan vara nog så viktiga att ha. Kort och gott – gör en omvänd ÖFK – istället för att vädja till och utveckla spelarnas goda sidor, se till att utnyttja deras sämre dito och att deras tidigare skills kommer klubben till godo.

Är du en klubb i de lägre divisionerna är det omöjligt att betala minimilöner för utomeuropeiska spelare (ca 15K/mån). Det är inget problem för dig i praktiken dock. Du tar hit spelarna på vanligt turistvisum och låter de spela för mat och husrum och på tremånaderskontrakt. Är de bra får du skicka hem dem och ta hit dem igen och skriva ett ordentligt kontrakt och sälja dem vidare. Spelarnas agenter ser till att fixa det praktiska med allt det här, du behöver bara lova speltid så de får visa upp sig.

Avslutningsvis, när det gäller matchfixning så se till att göra det snyggt så du inte åker fast. Du riskerar att åka ur en serie om något kan bevisas. Använd bulvaner och se till att betala dem bra för att hålla det hela utanför klubben. Involvera dock så många spelare som möjligt i komplotten, då kan de inte skvallra utan tar sina pengar och håller käften för evigt.

Se också till att ordna med ett klubbspel där spelarna kan betta till bra odds på den egna matchen såväl som på andra. Se alltid till att ha det samtidigt som ni betalar ut de svarta lönerna så får ni igen en hel del av det ni nyss betalade ut. Evigt kretslopp kallas det med ett finare namn.

Elitlicensen

Ingen vettig människa kan ju tycka om licensnämnden, de är ständigt efter er med tusen meningslösa frågor. Är det inte det ena så är det fanimej det andra. Vad gäller elitlicensen så är det ju lite klurigt ibland. Det är lätt hänt att skulderna hopar sig och slutet på året behöver du visa positivt eget kapital. Det finns dock ett ganska enkelt knep för detta. Det gäller att du hittar en rik kompis som har några miljoner på banken att låna ut, det sätts in på kontot sista december och du har helt plötsligt fått en fin marknadsintäkt och det egna kapitalet blir positivt. Det du gör sedan är ni krediterar hela summan i början av januari och vips så har ni klarat elitlicensen och kan fortsätta synda ett år till. Förbundet kommer aldrig kolla i era böcker så det är ett enkelt sätt att komma undan. Visst är det så att det stökar till bokföringen att göra så men det får man lösa längre fram, det är ju inte ert fel att licensnämnden är idioter.

Lån

Ett smidigt sätt att ha en checkkredit är att strunta betala skatt några månader, kronofogden är inte den snabbaste myndigheten och det tar ett antal månader innan du riskerar ett beslut om utmätning och eventuell konkurs. Genom att betala den äldsta skatteskulden hela tiden kan du hålla dig flytande i all evighet och ha ständig checkkredit.

En annan toffel som man kan använda som checkkredit är kommunen som du hyr anläggningen av. De är nästan alltid mjukisar som kan utnyttjas. Strunta i att betala hyrorna om din vita del av ekonomin krisar. Du kommer få ha dina skulder i flera år innan de börjar göra något åt det. Då kan du alltid dra fram trumfkortet och fråga dem på ett möte. Så ni vill alltså att våra barn- och ungdomar drabbas? Är det de rubrikerna ni vill se i tidningen? Det kan få den mest rabiata politiker att hålla käften och skriva av skulderna.

Glöm inte bort att den 31/8 måste du vara skuldfri (jävla licensnämnd). Om det krisar vilket det ofta gör då den vita ekonomin i klubben ständigt saknar likviditet så kan ni använda tricket hur ni räddar elitlicensen här också, men se till att ni får låna pengarna över årsslutet så ni fixar bokslutet.

Ett annat bra knep är även att ha lån utanför böckerna, så kallade svarta lån. Det är perfekt med en stor svart ekonomi att ha svarta lån. Det är ännu mer perfekt om lånepengarna i sin tur är svarta och gärna kommer från knarkaffärer eller illegalt spel, då kan du kräva upp till 40% i kommission för att tvätta pengarna åt din långivare, blir en riktigt bra affär i slutändan. Du får skänka en tacksamhetens tanke till EU som med sin nya penningtvättslagstiftning gjort det riktigt svårt att tvätta pengar. Tur att du finns till hands och kan hjälpa till mot en rejäl ersättning.

Bokföring

Bokföringen är alltid ett problem i IK Skurk. Det gäller att blåsa upp sin vita ekonomi så mycket som möjligt så att det inte är uppenbart att klubbens ekonomi i allt väsentligt sköts på den svarta sidan. Att blåsa upp den vita ekonomin är lätt, här är några favoritknep.

Enklaste sättet att få upp siffrorna i ekonomin är att göra sk barterdealar med dina sponsorer, dvs ni byter tjänster med varandra. Du får tex radioreklam till ett värde av 500 000 kr och i gengäld föreläser dina spelare om teamwork för radiokanalens anställa för motsvarande belopp. Fakturor kvittas mot varandra, inga pengar byter händer, omsättningen i klubben ökar på den vita sidan. Problemet är att denna typ av affärer är momspliktig så du som klubb måste betala moms på beloppet som bokförs. Man får se till att sponsorn sponsrar med det beloppet, annars måste du ut med pengar som du knappast har. Men annars ett fantastiskt sätt att få fina siffror i böckerna utan att pengar behövs.

Ett annat trick är att strunta i att periodisera intäkter. Om du har en sponsoravtal som ger dig pengar i flera år tar du upp värdet av hela avtalet i bokföringen samma år som det undertecknas. Då får du upp omsättningen i år, även om pengarna kommer först senare.

Det mest klassiska och flitigt använda sättet att få upp omsättningen är att låna pengar från framtiden. Dvs, du får ett löfte av en sponsor om pengar nästa år men tar upp det som en intäkt i bokföringen i år. Du får inga pengar nu men kan använda löftet för att balansera din redovisning och få upp omsättningen nu.

Om det krisar och du inte får ihop böckerna när licensnämnden står och knackar på dörren så finns alltid en sista utväg, att skicka luftfakturor för att få in intäkter till böckerna. Det är alltid en risk att göra det då det kan upptäckas i en revision, så se till att bara använda knepet när det är riktig kris.

Apropå revisor ska du självklart ha en revisor som du på ett fint och bra sätt ser till att hålla nära ditt hjärta. Alla människor kan påverkas, även revisorer. Du får inte ge gåvor, det är bestickning. Men trevliga ord, bjuda in till informationsträffar och hela tiden visa att du vill ha revisorn på din sida på ett schysst sätt gör underverk sen när böckerna ska granskas. Att vara charmig och trevlig är inte straffbart, så kör på du!

Problemet med alla trixen att pumpa upp omsättningen är att det ser bra ut på papperet, vilket som sagt är viktigt, men din likviditet (pengar på kontot) kommer vara usel. Men eftersom du är en riktig fixare, ordnar du med lån och annat så att den vita delen av ekonomin kan skötas hyfsat. Hur det än är, bokföring är till slut bara en lek med siffror som man inte ska fästa för stor vikt vid. Enda anledningen till att hålla på är för att licensnämnden ska bli nöjd (jävla apor!)

Föreningen

Som ansvarig i IK Skurk tycker du säkert att det är jobbigt med att medlemmar i klubben har synpunkter och ställer krav på ledningen då och då. Medlemmarna kan dessutom, i teorin i vart fall, rösta fram en annan styrelse i klubben vilket gör ditt jobb svårare. Viktigt att komma ihåg är att medlemmar måste hanteras på ett snyggt sätt. Du får låtsas lyssna på dem, säga att du ska fixa de saker de önskar osv. Husfriden är viktig här.

Om medlemmarna får för sig att de helt plötsligt ska använda sin makt för att vinna en omröstning om något i klubben får man se till att fixa det på ett bra sätt. Enklast är så klart att köpa röster som dyker upp på mötet och röstar i din favör. Be någon sponsor chippa in pengar till klubben så att du kan göra dina lojala kompisar till medlemmar.

Ett annat bra trix om det verkar gå fel väg i alla fall är att få dina stora sponsorer som är välkända av alla i klubben att hota med att dra tillbaka sin sponsring om dina förslag inte går igenom. Det brukar få tyst på även de mest högljudda idioterna du måste dras med.

Att dra sponsorkortet rent allmänt för att få tyst på kritiker är en klassiker och en bra metod. Du ser till att ständigt dra upp sponsorfrågan när folk kritiserar dina handlingar – vi kan inte bråka – det gör sponsorerna oroliga och de kan sluta stötta oss. Klassiskt och funkar oftast, fast det är så klart inte sant på något sätt.

Ett annat gått råd är att se till att ledamöterna i styrelsen i föreningen är så få som möjligt. Då blir de lättare att kontrollera och manipulera. Se också till att ha både ett och två fingrar med när nya ledamöter ska väljas in, ditt liv som fifflande klubbchef kommer bli så mycket lättare då om du ser till att styra tillsättningen.

Är du riktigt full i fan så kan du alltid se till att starta en ny ideell förening om nu medlemmarna blir för jobba i din nuvarande. Då ser du till att medlemsavgiften är 10 000kr/år men gratis för styrelsen. I praktiken är då bara styrelsen medlemmar i föreningen och du får bestämma allt själv. Tycker du att det låter långsökt? Inte alls då. Offentligt hyllade och omkramade föreningar som tex Missing People Sverige började sin bana som en sekt med de här villkoren och kunde leva gott på donationer tills det inte gick längre. Det här är fullt görbart så fundera på om det kan vara ett alternativ för dig.

Vi hoppas att du är nöjd med våra råd och att du nu är inspirerad att sätta igång och förverkliga dem för din klubbs bästa.

Avslutningsvis då så har vi faktiskt också ett sista råd til dig. Det gäller att hoppa av i tid, det finns alltid en risk att saker gå fel och utmana inte ödet för länge. Om du hoppar av i rätt tid kan du dessutom skylla klubbens oundvikliga framtida misslyckandet på din efterträdare som ska städa upp efter dig. Det blir en värdig avslutning på din tid i IK Skurk. Själv drar du vidare till nya äventyr och nya klubbar att köra i botten. Cirkeln sluts på ett trevligt sätt.

Slutord

För oss andra som kanske inte tycker att råden är något att ha då vi inte vill förknippas med den här typen av verksamheter måste samtidigt förstå att många klubbar idag använder sig av de här metoderna. Allt fifflande som försiggår syftar så klart till att ta genvägar till idrottsliga framgångar. Man orkar eller vill inte ta jobbet som krävs för att bygga sin förening så att framgångarna kommer som en följd av det idoga och systematiska arbetet som görs.

Istället vill man ha framgångar här och nu. På många sätt liknar den här formen av genvägar de som individuella idrottare tar när de dopar sig och försöker förbättra sina prestationer på det sättet. Därför blir det relevant att prata om föreningsdopning som ett fenomen i idrottssverige. Det finns många exempel på detta.

Vår uppgift nu är inte att peka ut klubbar eller personer utan lyfta fram de processer med vilka företrädare för föreningar dopar sin verksamhet för att nå bättre resultat. I texten ovan ger vi exempel på sånt som vi hört förekommer och annat som är fullt möjligt att göra bara ens samvete är tillräckligt rymligt.

Det är de här processerna som beskrivs som vi vill kämpa emot och därmed se till att tävlandet i vårt land sker på lika villkor. Vi vill se att allt fuskande kommer bort som metoder för klubbar att ta sig fram på den idrottsliga banan. Vi hoppas alla är med oss i detta.

Utifrån vad vi skrivit i den här texten har vi gjort en alldeles egen checklista som kan användas för att bedöma graden av fusk och illegal verksamhet inom en klubb. Den heter Checklista för Skurkklubbsbedömning och publiceras inom kort här på vår hemsida.


Facebook Comments Box