ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Hur stor blir publiksiffran på hemmapremiären?

På söndag är det hemmapremiär och en gammal hederlig Anno 1904 tradition är ju att analysera vad publiksiffran kan landa på. Det är dock lite nya förutsättningar då den nya arenakapaciteten är 8901 personer samt att VSK spelar i Allsvenskan, vilket är faktorer som det behövs tas hänsyn till.

Det kommer vara svårt att få en slutsåld arena, den enkla förklaringen till detta är att bortastå rymmer 2000 personer men Elfsborg kommer komma med ett följe som är runt 600 personer. Det går att dela av läktaren så att bortastå är 1000 så kan andra halvan användas till annan publik, men så kommer det inte vara i denna match.

Om VSK skulle sälja slut på sittplats och hemmastå samt med den tillresta Elfsborg publiken så är den publiksiffra som det maximalt går att nå 7500 personer. Så frågan är om det kommer nås.

Intresset är inte lika stort som inför den avgörande matchen på GAIS, då såldes sittplats slut när det var över en vecka kvar till match och fyra dagar innan match så var även ståplats slutsålt. Men det betyder inte att publikrekordet kommer ryka då kapaciteten har ökats.

Antalet sittplatser har utökats, från början hade Hitatchi Energy Arena 4000 sittplatser men efter att hyllan byggdes så försvann 300 stycken. Till året så har nya familjeläktaren (Sektion M/Swedbank) tillkommit med 455 platser och sedan har gamla bortastå fått 302 sittplatser. Det finns 4885 säten i bokningssystemet men i praktiken försvinner som sagt 300 för sittplatser, nya media platser har skapats och det har skapats ytterligare plattformar för TV kameror, gissningsvis är det runt 4500 sittplatser som är tillgängliga.

På huvudläktaren finns det just nu 274 platser kvar och boka och på familjeläktaren finns ytterligare 284 samt på solsitt (gamla borta stå)  176 lediga platser. Det kan låta mycket att det är fortfarande 734 platser kvar, men hade det varit förra året så hade sittplats varit slutsålt då den utökade kapaciteten är  757 platser.

Min spådom är att VSK kommer sälja slut på sittplatserna, men de sista ströbiljetterna ryker nog först på matchdag. Sen är frågan om ståplats kommer säljas slut eller inte.

Kapaciteten på ståplats är 2500, jag är rätt övertygad om att ståplats kommer komma upp i 2000 men lite tveksam på om de sista biljetterna kommer gå åt.

Utifrån detta med att Elfsborg inte fyller borta stå, VSK säljer slut på sittplaser men kanske har 500 platser kvar på hemmastå tror jag publiksiffran kommer landa på 7000.

//HL

Facebook Comments Box