ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Tankar inför hemmapremiären

Nu har det blivit mestadels fotograferande på matcherna de senaste åren, men i år tänkte jag faktiskt gå och se hemmapremiären som vanlig åskådare. Är faktiskt lite småtaggad och ska bli riktigt skönt att kunna få skrika av sig lite av den positiva konstruktiva kritik som ibland håller inne med när man går runt på sidlinjen.

Jag måste säga att jag var lite starstrucked när jag gick runt i mediautrymmena på Strawberry arena och Disco hjälpte en att hitta rätt och sen kunna överhöra Olof Lundhs resonemang i halvtid på matchen.

Däremot har jag varit ganska besviken hela veckan över resultatet. Visst, det är ingen enkel uppgift att åka till Stockholm och möta AIK inför över 30.000 fans i en seriepremiär. Men jag tycker det är ganska oklart vart AIK står inför 2024, i mina ögon är det fortfarande ett lag som skulle kunna vara en potentiell bottenkonkurrent och då komma poänglöst från en sådan match kändes surt, speciellt när spelet såg bra ut.

Tycker det är fortfarande svårt och värdera var VSK står efter första omgånens förlust, men jag känner mig ändå ganska bekväm med att säga att VSK inte kommer vara någon strykpojke. Tror inte VSK åker ur, visst det kan bli en bottenstrid men potentialen finns också för något annat.

Ett osäkerhetsfaktor som gör att det är svårt att bedöma laget har varit hur bra nyförvärven egentligen är, men jag tycker vi fått flera positiva besked. Största utropstecknet är så klart att Linday blott 20 år gammal har klivit rakt in i startelvan från division 2. Men både Marques och Ahlinvi har visat att det är spelare att räkna med.

Frågan är hur det kommer bli Marques, kanske bäst i backlinjen mot AIK. Kan man bänka honom efter den insatsen? Nu utmanar Marques främst Herman Magnusson, men det kan vara så också att Alex Douglas kan fara på foten. I sommar tror jag Alex Douglas kommer säljas då han har utgående kontrakt och då tror jag Marques blir given i startelvan. Det skulle kunna vara så att man väljer att rotera mellan Douglas, Hermansson och Mareques och de får vila var tredje match. Inte omöjligt att en spelare som Marques kommer köpas loss av VSK då det finns en utköpsklausul.

Det har snackats en hel del hur VSK skulle klara sig utan Daniel Ask, rätt bra har det visat sig. Tycker det inte är något nytt 2022 var mittfältet Riberio/Gambos, 2023 Ask/Edlund och i år 2024 Åslund/Linday. En anledning är att spelarna runt omkring tar ett stort ansvar, att vi har en vass backlinje som löser 1 mot 1 situationer bra,  wingbacks som löper något kopiöst samt anfallare som tar ett stort ansvar i det defensiva arbetet när VSK sätter hög press. När Åslund lämnar, då kommer Ahlinvi göra samma resa som både Åslund/Ask gjort och kliva ner från ytter till våran mittfältsgeneral. Förutsättningarna finns att det inte behöver bli ett jättetapp.

Jag har svårt och säga något om IF Elfsborg, jag har endast sett en match förra året och det var när MFF vann SM guld. Men jag har förstått det som att det är ett lag som besitter goda kontringsegenskaper. Det tillsammans med att VSK spelar ett spel med hög press kan bli en intressant värdemätare. Lyckas VSK ta en pinne så kommer jag vara väldigt nöjd med den pinnen.

Avslutningsvis vill jag upplysa om att Idag släppte även EY sin årliga rapport om Allsvenskan 2024, väl värt att läsa för den som tycker fotbollsekonomi är roligt. Kommer säkert skriva mer om den nästa vecka. Min tidiga spaning är att förra året var det 8 lag som hade över 100 miljoner i omsättning och ytterligare två (BP och Kalmar) väldigt nära att komma upp i den omsättning. Den budget som beslutades på årsmötet låg på 50 miljoner.

Vi ses på söndag!

//HL

Facebook Comments Box