ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Hur man vinner en final innan matchen: Vi jämför Villas och VSK Bandys psykologiska förutsättningar

Att stå inför ett avgörande, såsom en direkt final om SM-tecknet i tex bandy kan ta fram det bästa i ett av lagen men också skapa gummiarmar och gelében hos deltagarna i det andra.

Som alla vet är det charmen med en direkt avgörande final, när det inte finns någon andra chans, allt ska avgöras här och nu. Alla förhoppningar och all längtan att få höja segerbucklan koncentreras till 90 minuters kamp som symboliskt är på liv och död.

Ett slags modernt gladiatorspel där ingen behöver dö men där så mycket står på spel, mycket mer än än det symboliska värdet på segerbucklan.

Visst är det lustigt hur vi moderna människor iscensätter och i idrotten varje dag återupprepar, i symboliska former, kampen om liv och död som ursprungen kommer från savannen där vi en gång i tiden var lika mycket bytesdjur som jägare. Vi är verkligen snillrika i att hitta sätt att återskapa savannens kamp eller flykt med rovdjuren.

En avgörande final handlar om en enda sak, att ha de så kallade nerverna under kontroll. Det är lätt att ladda för mycket när så mycket står på spel. Laddar vi för mycket kan man inte längre prestera optimalt. Man kan bli för aggressiv eller så kan man bli rädd och få gummikropp. Vill det sig riktigt illa kan man få panikkänslor och då blir man stel som en pinne och kan knappt åka skridskor längre på vanligt sätt (spela död reflexen träder in)

Allt det här är naturliga mekanismer hos oss människor som beror på att vi har laddat för mycket för att kunna prestera optimalt. Vi kan alla förstå konsekvenserna av att ha aggressiva spelare på planen i en final. Det räcker ofta med en sådan spelare för att förstöra dagen för laget.

Samma gäller för de som blir rädda. När man blir passiv på planen spelar man nog bara på 70% av sin förmåga.

Att lyckas i sina förberedelser inför den stora finalen handlar bara om en enda sak. När laget kliver på planen ska alla spelare ha en optimal anspänning. Det är bara då man kan lyckas, annars har man i princip förlorat på förhand.

Hur får man då till en optimal anspänning?

Svaret är att göra som man brukar göra före och under matcherna. Tränarna och spelarna vet om att klarar de bara av att göra som före och under en vanlig seriematch går det nog bra. Spelarna har så klart sedan länge lärt sig att skapa en optimal anspänning i seriematcherna och varje spelare har sina trix för att nå sin perfekta prestationszon.

Problemet är att före och under en final är absolut ingenting sig likt som det brukar vara i seriematcherna.

Tränarnas uppgift är trots allt nytt att försöka få det hela att verka vara som vanligt så att spelarna kan hitta sin zon och bara köra. I verkligheten finns det en mängd faktorer (hot) som påverkar hur väl spelarna kan hitta sin optimala anspänning i förberedelserna till en final.

I följande text kommer vi gå igenom ett antal av dessa ”hot” och jämföra hur väl respektive lag klarar av att hantera dem. Vi skattar dem på en skala från 1-5 där 1 är att man klarar av att hantera hotet dåligt och 5 är att man klarar av att hantera det utmärkt.

Hantera finalkänslan

Redan när man går till final börjar tankarna snurra hos spelarna i finallagen. Det kan lätt bli för mycket tankar på finalen som ligger i framtiden. Då tappar man fokus på här och nu och de förberedelser som ska göras. För en spelare kan det kännas som att man veckan innan är som i en bubbla och inte klarar av att fokusera på träningarna inför finalen. En del av spelarna kommer därför till finalen utan att vara optimalt förberedda. Det här gäller framförallt de spelare som gör sin första eller andra final och som ännu inte helt lärt sig att hantera känslan.

Bedömning: Många av VSKs spelare är vana med att spela final och vet hur förberedelserna ska göras, men flera har inte den vanan utan ska nu spela sin första final. Samma sak gäller för spelarna i Villa.

VSK 4 – Villa 4

Resa till matchen

Resan till matchen är en mycket viktig del i alla idrottsutövares förberedelser. Det är på bussen man gör sina saker som gör att man hittar rätt i anspänningen. Vissa pratar med varandra, andra lyssnar på musik eller kollar på en film. Andra sitter bara och stirrar rakt fram. Vi är olika vad som passar oss bäst.

Inför finalen 2016 valde Villa att åka upp dagen innan match och sova på hotell. Man förlorade matchen. I år prövar man att hantera matchen som en vanlig match och man sätter sig i sin vanliga buss och åker upp till Uppsala på matchdagen som inför en vanlig seriematch.

VSK har som tradition sedan 1990-talets finaler att man åker upp till finalarenan dagen innan och sover över på plats och tar alla förberedelser där.

Bedömning: Villa med sin begränsade finalrutin experimenterar fortfarande hur man bäst och när ska transportera laget till finalen för att få det så normalt och optimlt för spelarna som möjligt. VSK bryter av sin normala resvana inför finalen. Det är normalt sett inte bra då det ökar risken för onormal anspänning. Å andra sidan har klubben haft samma finaluppladdning i decennier och alla i klubben vet vad som händer dagarna före en final med resa och övernattning på finalorten. Det har så att säga blivit finalrutinen som alla vet om och därför inte påverkar laget nämnvärt. Tvärtom vet alla att den är ett framgångsrecept, bara att räkna gulden.

VSK 5 Villa 2

Finalförberedelser

Som sagt, Villa förbereder sig genom att hantera finalen som en vanlig match. Spelarna gör som de brukar på bussen upp till Uppsala. Tanken från tränarna är så klart att om bara spelarna kan hantera det här som en vanlig match så kommer det att gå bra. De vet att de är ett bättre lag än VSK och i en ”vanlig” match slår de nästan alltid VSK.

Givet att VSK har sin speciella finalrutin med boende på finalorten blir upplägget för finaldagen något helt annat än vad som brukar vara runt seriematcherna. Normalt sett är detta en risk för anspänningen. Men faktum är att så länge spelarna känner sig trygga i den annorlunda uppladdningen är det en fördel. VSK:s finalrutin skickar en särskild signal till spelarna att det här är något helt annat än en vanlig seriematch som ska spelas och man följer sin finalrutin som de flesta men inte alla är vana med.

Bedömning: Villas strategi att hantera matchen som vilken som helst är rimlig, givet tidigare misslyckanden. Man hoppas nu att spelarna ”bara” ska prestera som i en vanlig seriematch och så tror man att det ska räcka. VSK:s finalrutin har nästan alltid gjort att laget förmått prestera på sitt absoluta max och att de enskilda spelarna har lyft sig ett snäpp mot säsongens tidigare matcher. VSK bedöms ha ett litet försprång här, kanske inte så stort som brukligt då man har en hel del förstafinalare som ska spela matchen.

VSK 4 Villa 3

Läktarstöd

Läktarstöd är som alla vet både en trevlig inramning till en final men har också förmågan att påverka spelarnas anspänning. Hos en del spelare under en final kan sångerna och de visuella intrycken av att se klacken på plats göra dem precis lagom mycket inspirerade så att de når rätt anspänning. Hos spelare som är lite för spända kan samma klack få dem att slappna av en smula när de kan bada i ljudet från läktaren som kan få dem dem på andra tankar för en stund.

Bedömning: Störst klack är alltid bäst. På tisdagen i veckan hade Villa sålt tre gånger så många biljetter till sina klacksektioner som VSK. Även om skillnaden kommer att minska är det så att Villa kommer ha fler supportrar på plats och kommer att höras och synas mer.

Villa 5 VSK 4

Totalt: VSK 17 Villa 14

Sammanfattning: VSK har i kraft av sin finalrutin ett övertag mot Villa hur finalförberedelserna kan hjälpa spelarna att hitta sin optimala anspänningsnivå. Precis som Johan ”Josen” Olsson beskriver i vår intervju med honom tidigare i veckan gör finalerfarenheten som laget har att spelarna känner sig trygga och bara kan gå ut och ha kul på planen. Den känslan är så mycket värd jämfört med att som Villa i den här matchen mest har ett guld att förlora, snarare än att vinna det.

Känslan av att ha kul jämfört med rädslan av att kunna förlora något är ofta det som fäller avgörandet i finalmatcher som betyder allt. Historien är full av matcher där det bättre laget klappat igenom på grund av att anspänningsnivån hos spelarna inte varit optimal, den har varit för hög och gjort spelarna rädda och passiva, alternativt för aggressiva.

Det enda vi kan veta om lördagens herrmatch är att den på många sätt, som alla finaler, avgörs redan innan spelarna kliver in på planen. När spelarna gör entré bär de redan med sig resultatet i sina kroppar.

I en final är förberedelserna allt!

Facebook Comments Box