ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

GAIS enligt siffrorna

Så var det dags för VSK för andra gången i år att möta GAIS, första matchen var i gruppfinalen i Svenska Cupen där VSK vann med behagliga 3-0 och GAIS lyckades endast komma upp i 0,01 xG. Men det lär vara ett annat GAIS nu, dels så saknade de två av sina absolut bästa spelare i senaste mötet nämligen högerbacken August Wängberg och mittbacken Aiham Ousou, där den Ousou är en spelare som garanterat snart kommer spela i Allsvenskan.

Försäsong och inledning

’Försäsongen 2021 inklusive omg 1 i Superettan

Enligt försäsongsresultaten så har både VSK och GAIS fått bekänna färg men samtidigt levererat. Det är lite intressant att ser man mot vilken typ av motstånd lagen mött har de presterat ungefär likadant. Under försäsongen har de oftast ställt upp i 4-3-3, alltid med fyrbackslinje och sen en ensam anfallare.

Offensiven

GAIS vann visserligen senast mot Falkenbergs FF med 1-0, men utifrån xG så var det Falkenberg som hade 1,28 xG och GAIS bara 0,54 xG. De har en riktigt vass spelare i Daniel Sterner som hämtades in från Täby förra året, behöver inte många chanser men tar dem han får, han har under försäsongen bara haft ett xG snitt på 0,35 /90 min men levererat 0,64 mål/90 vilket är väldigt bra med tanke på att GAIS likt VSK spelat mot många allsvenskalag.

Nu har vi inte statistik på alla matcher som GAIS spelat, men på det vi har så de i snitt haft 1,1 xG/90 men gjort 1,25 mål/90 vilket är en liten överprestation.

Anfallsvägar

Anfallsvägar GAIS inledningen av 2021

Om vi tittar på var GAIS har anfallit mot ett organiserat försvar så har de en aning fler anfall på högerkanten gentemot vänsterkanten, däremot är det centralt de varje anfall i snitt får 4,2% målchans vilket ändå är högre än vad VSK har som bäst nämligen 3,3% centralt.

Defensiven

Enligt xGA så har GAIS haft på de matcher som finns inlästa haft 2,01 xGA/90 men bara släppt in 0,75 mål, en kraftig överprestation. Vi ska då minnas att de saknade två viktiga spelare i backlinjen när VSK mötte den sist och vann med 3-0, mycket möjligt att deras defensiva statistik hade sett ännu bättre ut. Målvakten Mathias Karlsson är också en av de bästa i Superettan som kraftigt bidrar till deras överprestation defensivt.

Potionella attacker mot GAIS

När det kommer till positionella attacker som GAIS motståndare har fått till så är det intressant nog på deras vänsterkant där flest lägen kommit till, det är där GAIS anfallit mest (högerkanten). Det är dock de centrala anfallen GAIS har haft problem med, i snitt har varje anfall resulterat i en målchans värd 7,2%. Visst har GAIS mött många allvenskalag, men men det är faktiskt så att mot VSK, Jsödra och två gånger mot Falkenberg så har GAIS fortfarande släppt till en målchans värt 7% när anfallen kommer centralt.

Utmärkande statistik för GAIS

Nu har vi bara en omgång från Superettan så seriestatistiken är lite farlig, men ta det för vad det är dvs väldigt osäkert.

 • Fick flest frisparkar med sig, men domaren blåste av för ovanligt många frisparkar i denna match.
 • Flest offside avblåsningar emot sig
 • Näst flest blockade skott
 • Fjärde flest interceptions (fånga upp bollen i motståndarens passningsspel)
 • Tredje bäst på ”Challange Intencity”, dvs antal tacklingar och dueller för varje minut motståndaren har bollinnehavet, VSK hade bäst förövrigt.
 • Slog tredje minst antal passningar, tredje sämst på att slå en passning
 • Näst lägsta passningstempot

Individuella spelare

 • Aiham Ousou var den spelare i Superettan som fick flest frisparkar med sig.
 • Mathias Karlsson rankar som tredje bästa målvakt
 • Ousou rankas efter en match som sjunde bästa mittback
 • Malkom Moenza rankar som åttonde bästa ytterback
 • Daniel Sterner rankas som åttonde bästa anfallare

GAIS har fyra spelare på topp 10 utifrån åtta olika positioner, för VSK är det sex spelare.

Slutsats

GAIS är ett lag som under 2021 oftast kommit till färre lägen än motståndarna men ändå lyckats vinna matcherna, anledningen till detta är att de har en riktigt bra defensiv. Dessutom så har de en riktig matchvinnare i Daniel Sterner, han tar chanserna när han får dem. VSK ska absolut ses som favoriter, de är i grunden ett bättre lag än GAIS. Problemet är att det har varit många lag som varit bättre än GAIS och torskat mot dem.

Facebook Comments Box