ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Från golfbollar till gröna hjärtan.

Ponera en VSK-supporter som i slutet på 1990-talet utsätts för ett experiment. Den ölstinna, lätt överviktiga mannen i medelåldern ska frysas in för att väckas år 2022.

Året är 1998. VSK har precis åkt ur allsvenskan i fotboll. Supportern hyser stort agg mot Djurgårdens IF och ser framemot mötet på Stockholm Stadion. Stadens patrask, IFK Västerås är något han knappt vill höra talas om, men herrn drar ändå på smilbanden när han tänker på mötena 1993. Elefanterna är inget man tar i med tång. Golfbollsincidenten mot inavel-patrasket från Karlstad glöms inte bort i första taget. Rivaliteten och hatet mot andra klubbar är en av drivkrafterna hos mannen.

Men nu tackar han ja till ett experiment. Ett experiment som innebär att han ska frysas ner i 24 år. Han ska väckas i januari år 2022.

Dagen han väcks möt han av nymodigheter som mobiltelefoner, internet och gamnackar. Men ganska snabbt inser han att saker har förändrats. Kraftigt. Och då är det inte en pandemi eller internethat som berör nämnvärt. Inte heller det faktum att VSK huserar på ungefär samma nivå som när karln frystes in.

En industrilokal till bandyarena eller iskalla betongfundamntenen på ”Något sponsornamn”Arena gjorde inte att mannen startade vågen, men å andra sidan inget som var direkt ögonbrynshöjande.

Utan det var andra förändringar som berörde.

Personen skaffade sig nämligen ett Facebook-konto och ett VLT-plus-abonnemang. Då gick det hus i helvetet.

IFK Västerås har blivit mainstream och en inte bara helt okej plats för föredetta VSK-spelare utan de spelare och ledare som valt att skriva på för Elefanterna hyllas. VSK-supportrar hylla spelare som bytt klubb till elefanterna. Samma spelare som supportern hyllade som mest 1998. Spelare han såg upp till. Vad har hänt, har världen blivit galen.

Vad är nästa steg tänkte mannen, nu kommer säkert folk hylla Örebro SK också.

Ack så rätt han fick.

För när hjärtatacken var nära försteånde gick han in på en annan person facebook-sida. Och i samma stund fick personer i hans närhet leta hjärtstartare.

Samma supportrar han stod brevid för 25 år sedan som hatade allt och alla står och hyllar en Örebrospelare. En örebrspelare som säger:

”Det har aldrig varit någon tvekan om att förlänga mitt avtal med ÖSK”.

Det skickas gröna hjärtan på internet. Till. Spelare. Som. Spelar. I. Örebro. SK.

Arga män på internet, en politik som blivit pajkastning, ryssar som vill anfalla, hobbyepidemeologer, ja allt bleknar. . Fullt friska och vettiga människor hatar inte längre andra klubbar. Folk hatar inte Elefanterna. Spelare som byter klubb till konkurrenter kallas inte längre för Judas och får höra glåpord som det var på den gamla goda tiden. Nej nu skickas det gröna hjärtan och hyllningar på internet istället.

Vad är nästa steg tänker mannen? Ska jag köpa en Boltic-tröja? Eller ska jag föreslå att vi tillsammans med någon plastklubb från Eskilstuna/Stockholm/Väsby/Café Opera sjunger we shall overcome? Ska vi ha gemensamt hjärt-tifo på alla matcher. Vi kanske borde börja skriva hyllningsramsor till domaren, ”Du är en snygging, du är en snygging domarstjärna”.

Till sist kommer han på en sak han ska föreslå. Innan han drar sig tillbaka till frysboxen och begär en ny infrysning till år 2046.

Jag ska föreslå en sammanslagning med IFK Västerås där vi broderligt delar på färger och namn framöver; Vi tar vår vita färg och deras blåa. Vi tar Västerås från vårt klubbnamn och IFK från deras. Saken är biff.

Sakteliga kryper mannen tillbaka in i frysboxen. Men magen har blivit så stor att han inte längre får plats. Dessutom var elpriserna så höga att ingen hade råd att han en frys påslagen.

Han tvingas helt enkelt stå ut i en värld där allt är uppochner. Korkar på petflaskor, en värld utan matchvärdar och SLO:er verkar vara till det förflutna. Säger han och tar bilen till Erikslund och köper en Hammarby-tröja på Intersport. Det är ju ändå samma färger tänker han.

Facebook Comments Box