ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Fotbollsnotiser III

Då var det dags för ett svep in i fotbollsvärldens alla skrymslen och se vad vi hittar där.

Veckans det ryktas: Att VSK Fotboll är en av de klubbar som kommer att få extra TV-bevakning i Superettan. Enligt uppgifter har nya produktionsbolaget bestämt sig för att vissa klubbar kommer få extra bevakning av sina matcher. Det innebär fler kameror som sänder från matchen, istället för den enda som varit standard i Superettan. Produktionen blir då mer lik den som finns i Allsvenskan. Enligt rykten är alltså VSK en av de klubbarna.

Veckans gör om gör rätt: Det må vara så att licensnämndens regelverk har funnits länge och är accepterat av alla. Dock är det inte samma sak som att det är ett bra regelverk med vettiga sanktioner och straff för de klubbar som bryter mot de kriterier som föreningarna måste uppfylla för att få elitlicens.

Standardstraffet om man inte uppfyller något av de kriterier som sätts upp för elitlicens är degradering en division. Man blir helt enkelt utkastad från festen för att man av olika anledningar inte sköter sig. På ytan en rimlig konsekvens som rimmar väl med det allmänna rättsmedvetandet när det kommer till vårt sätt att se på regellydnad i allmänhet. Problemet som aktualiserats denna vecka är att det inte är ett logiskt straff, eftersom man fortfarande inte uppfyller elitlicensens krav om man flyttas från Allsvenskan till Superettan eller från Superettan till Div 1.

Det blir som att du blir utkickad från festen av värdparet för att du är för full och otrevlig. Men istället för att sätta dig i en taxi hem leder de in dig till grannen som också har fest och dumpar dig och ditt beteende i knät på det värdparet. Det blir ju helt snurrigt, som många så klokt har lyft den här veckan.

Men det är inte det värsta med nuvarande regelverk. Som en av våra kloka läsare påpekade för oss, det värsta med att hålla på att degradera klubbar som inte sköter sig är att det skapar kaos, inte bara för klubben som leds ut från festen rund under fötterna, utan för alla andra klubbar också.

Om ÖFK nu blir degraderade innebär det ännu sämre förutsättningar att överleva som förening. Ekonomin blir mycket tuffare att få ihop och man måste försöka byta spelartrupp till en som är billigare och avpassad till Superettan osv. Det blir ett otroligt kaos som man ska försöka lösa på några vintermånader. Risken är helt enkelt överhängande att man går i konkurs under säsongen. Det är det nog många som gillar, men det i sin tur innebär att en massa sportsliga resultat måste räknas om och tabellen kommer att skifta utseende när resultat stryks.

I värsta fall får vi se andra lag som som avancerar till Allsvenskan eller åker ur till Div 1 än de som på normala sportsliga grunder hamnade på de positionerna. Det blir ett jäkla liv och beslut fattade av licensnämnden i flera led bakåt kommer att ifrågasättas och det blir svekdebatter, förbannade klubbar och supportrar. Helt enkelt en riktigt dålig situation som snabbt kan eskalera utom kontroll i dagens sociala media-värld.

Det finns ärligt talat ingen anledning att riskera något sådant med att ha så trubbiga sanktioner som licensnämnden nu har, när klubbar ska bestraffas.

Att ha degradering som straff är dåligt på fler sätt. Vi har ett lysande exempel nu när ÖFK överklagar sin degradering. Man kommer få besked på sin klagan före jul. Skulle beskedet fortfarande vara negativt kan man begära tillstånd för prövning i ytterligare en instans. Detta kommer dock inte hinnas med före jul utan om prövning beviljas, vilket lär ske, blir det först in på nästa år som ett slutgiltigt beslut fattas om degradering eller ej.

Det här är ju helt värdelöst. Hur ska nu ÖFK kunna planera verksamheten för nästa år, under de mest kritiska månaderna, när spelare ska köpas och säljas, budget ska sättas osv. Visst, få bryr sig om ÖFK:s öde idag. Men problemet är lika stort för det lag som eventuellt ska ersätta ÖFK i Allsvenskan, det vill säga IK Brage i detta fall.

Hur ska de nu planera nästa års verksamhet? Vilka spelare ska de värva, vilka ska de inte förlänga med osv. Hur ska de kunna veta, de kan få vänta till i slutet av januari innan det finns ett beslut om hur det blir.

Faktum är att situationen redan ställt till det för Brage. I veckan värvade man Leonard Pllana från GAIS. Pllana är en offensiv spelare som håller till på vänsterkanten. Enda anledningen till att värva Pllana är att Brage tänker sig att sälja Anton Lundin som är en av lagets stjärnor och som är offensiv vänstermittfältare. Han ryktas till Allsvenska klubbar efter en mycket stark säsong. Nu ska eventuellt Brage spela i Allsvenskan och skulle nog gärna velat behållit Anton istället för att värva Pllana. Vi kan nog lugnt räkna med att Anton gärna velat spelat med Brage i Allsvenskan, då han varit Brage trogen sedan han var 15 år gammal.

Hur ska klubben göra nu? Ska man sälja Lundin som tänkt nu? Men Pllana är köpt för spel i Superettan, han håller inte i Allsvenskan. Så det kanske är han som ska säljas vidare, innan han ens kommer till klubben? Men har man råd med det här? Lundin var väl tänkt att ge tillskott till klubbens skrala kassa?

Ja ni hör ju, det här blir hur rörigt som helst och det här är bara ett konkret exempel som nu Brage och för den delen ÖFK sitter med just nu. Allt detta för ett hopplöst uselt sanktionssystem som inte ens din mor kan älska.

Men det finns faktiskt mer. Brages arena Domnarvsvallen är hopplöst omodern och klarar knappt Superettaspel, än mindre något Allsvenskt dito. Nu ska man då med kommunens hjälp försöka rusta den till Allsvensk standard, om man får grönt ljus för AS-spel. Det kommer förstås vara alldeles för kort tid för att det ska gå.

När man tänkte göra samma sak inför 2018 åt Dalkurd ville man ha besked senast i oktober 2017 av Dalkurd om de tänkte vara kvar i Borlänge, för att ha en chans att bli klara i tid med upprustningen. Nu ska man kanske börja i januari, utan att ha några pengar allokerade i budgeten för upprustning. Det är förstås omöjligt.

Då måste som konsekvens SEF och SvFF ge dispens för spel på Domnarvsvallen åt Brage nästa år. En dispens som i sin tur är en konsekvens av att samma instanser har ett så uselt sanktionssystem som tvingar dem att ge dispens för något som de inte skulle behöva göra, om bara sanktionssystemet vore ens tillnärmelsevis vettigt.

Ett av de stora felen med sanktionen degradering är att det bryter mot den viktiga rättsprincipen att en sanktion inte ska drabba tredje part. På samma sätt som du sätter din fulla och dryga kompis i en taxi och inte bär in h*n till grannens fest, kan fotbollen inte ha ett system där sanktioner för en klubb riskerar att drabba andra klubbar negativt. Det är rättsvidrigt och oacceptabelt.

Vi måste kunna bättre. Det här handlar om fotbollens trovärdighet.

Veckans kronofogde I: I vanlig ordning körde vi vår skuldrunda hos kronofogden och fann som väntat att våra vänner i Södertälje (SFC) fortsatt har skulder hos fogden. Man kämpar på och har betalat en del av skulderna till kommunen som ligger och växer till sig. Just nu är aktuell skuld 125 000, så en viss förbättring har skett.

Nu undrar vi dock om inte Div 1s elitlicenskrav borde tillämpas på SFC? Förvisso får man enligt dessa krav ha negativ eget kapital, till skillnad mot elitlicensen för elitklubbarna. Men SFC borde uteslutas från Div 1 då klubben är bankrutt och i praktiken varit så i åratal. Kan man nu inte bara ta och kicka ut den här klubben som finansierar verksamheten med matchfixning och vars styrelse de egna supportrarna refererar till som ett gäng speltorskar.

Veckans kronofogde II: Uppe i Östersund är förstås läget kritiskt, ekonomiskt sett för ÖFK. Man har fortsatta skulder hos fogden. Man jobbar på och har betat av någon, men har just nu sex förelägganden om betalning hos fogden. Totalt rör det sig om 350 000 kr, som man är skyldig olika företag/föreningar.

Veckans det går trögt: Apropå pengar och ÖFK. Klubben verkar bara ha sålt 2 aktier på fyra dagar, om man nu kan lita på att de uppdaterar sin pengabarometer på hemsidan men en viss frekvens. Det innebär 4000 kr in på kontot i veckan. Det fattas mer än 9 miljoner så det här kommer inte att funka och nu är det bara några veckor kvar innan man måste fatta beslut om hur man ska göra med driftsAb:et. Ska det konkas eller hur ska man göra?

Veckans är Karwan Safari på väg att lämna VSK?: I går torsdag la Karwan ut en video där någon har klippt ihop alla hans mål under årets serie. Med på videon finns också en rad snygga aktioner från Karwans sida. Det är väl en sån här video man gör när man vill marknadsföra sig för agenter och andra intresserade? Varför skulle annars informationen om Karwan stå på engelska?


Veckan det här är inte bra: Som alla vet älskar vi att hänga ut Syrianska FC för klubbens många och djupgående tillkortakommanden. Men nu vill vi faktiskt göra tvärtom och beklaga oss å deras vägnar.

Förra veckan rapporterade LT i Södertälje att Astra Zeneca avser att avveckla sin sponsring till de föreningar man stöttar i staden. Astra går in med pengar till barn- och ungdomsidrott och nu kommer fyra klubbar varav Syrianska är en att mista upp till 40% av intäkterna som man har för att bedriva barn- och ungdomsverksamheter. I Syrianskas fall innebär det att deras satsning på flickfotboll kan bli lidande.

Allt detta är ytterst beklagligt och vi hoppas verkligen att andra finansiärer kan kliva in i stället. Samtidigt måste klubben se sig själv i spegeln, finns det ens sponsorer eller andra som vill förknippas med föreningen, när man agerar som man gör i andra frågor? Ett bra initiativ uppväger dessvärre inte alla dåliga beteenden klubben i övrigt uppvisar. Nåväl, barn ska inte behöva komma i kläm för att vuxna är idioter, vi hoppas det finns en lösning för framtiden. (Vi tackar en av våra läsare som gav oss tipset)

Veckans nödrop: Det har skrivits spaltmil om Zlatans investering i Hammarby denna vecka. Som alltid när det blir en sån här stor sak blir konsekvenserna för människor också stora. Nu har vi en MFF-tjej vars Zlatan-tatuering inte kan få vara kvar på vaden längre. Hon jagar nu pengar via en gofundme-kampanj för att göra om tatueringen till något annat – som inte påminner henne om Zlatan. Känner du nu att du har lite för mycket pengar som bränner i fickan efter veckans feta löneutbetalning, kanske du kan hjälpa henne med en slant. När du donerar kan du passa på att hjälpa henne med vad hon ska ha för nytt motiv? En sopbil, bläckfisk, torrdocka, vävstol eller något annat spännande.

Här är kampanjen

Vad ska Zlatan förvandlas till?!?!


Veckans VSK swish: För er som inte just swishade iväg alla era pengar för att göra om Zlatan till ett vårtsvin kan ni nu ta resterande slant i spargrisen och swisha till VSK Bandy för att hjälpa dem täcka böterna de fick pga av att VSK-supportrar använde pyroteknik i samband med bandypremiären mot Sirius. Swishnr är 123 173 6446. Du kan läsa mer här

Veckans planläggning: SvFF har presenterat sin årsplan för hur serierna ska spelas. Det man kan få reda på nu är vilka veckor de respektive omgångarna ska spelas. Vi kan då konstatera att Superettan drar igång helgen 5-6 april. De tre första veckorna i juli är det uppehåll. Förslagsvis läggs semestern där så att man inte missar någon match när serien drar igång igen den 19 juli. Serien avslutas den 7:e november. Då är det bara att planera på, så att du missar så få matcher som möjligt.


Det var allt för denna gång

______________________________________________________________________________

Här är relevanta länkar som vi skrivit om tidigare

Om licensnämnden godtycklig arbete


Övriga Fotbollsnotiser

Fotbollsnotiser I
Fotbollsnotiser II

Facebook Comments Box