ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Fotbollen och pengarna: Vad säger de som betalar kalaset

Just nu finns det inte en fotbollsintresserad, spelare, supporter eller fotbollspamp som undrar vad fan det är som händer och med oro funderar över hur det ska gå med svensk fotboll.

Mindre än tre veckor till premiär för elitfotbollen och de flesta har nog gett upp drömmen om att premiärerna ska gå av stapeln som fotbollsfester med månghövdad publik på plats. Det kommer bli på något annat sätt i år, frågan alla har är bara hur det kommer att se ut.

Vi vet inte mycket, men vi vet några saker. Några saker vet vi om det som orsakar allt elände just nu, coronaviruset. Experterna säger att vi får räkna med flera månader innan vi i bästa fall ser en topp i smittspridningen. Man hoppas på att sommarvärmen som normalt dämpar smittspridning gör sitt till. Det kanske inte är helt säkert då coronaviruset tycks klara värme, just nu verkar det kunna få fäste i länder på södra halvklotet som fn har sensommar.

Att det kommer att ta tid innan vi blir av med smittan kan nog alla förstå utifrån det enkla skälet att ingen i befolkningen har immunitet mot den ännu. Det kan man bara få om man blivit smittat och utvecklat antikroppar. Det kommer ta tid innan tillräckligt många i befolkningen har blivit smittade, sjuka och friska igen för att smittorisken ska minska och myndigheterna kan börja släppa på restriktioner.

Allt det här kommer att ta tid – ingen kan säga när vi börjar spela fotboll igen.

Många av elitklubbarna har offentligt uttryckt att de väldigt gärna ser att serien skjuts upp om det är så att man inte kan spela inför publik. Det är nog mer än en önskan, det är i det närmaste ett krav för att kunna få ihop ekonomin. Man har budgeterat in publikintäkterna och utan dem skulle de stora publiklagen relativt snabbt hamna i likviditetskris och på sikt på obestånd.

Det kommer vara uppenbart på det SEF-möte som hålls idag med alla klubbcheferna att det som förespråkas är att att vänta och spela säsongen senare. Spelas måste den, annars är det konkursläge på ett antal klubbar.

Bra tänker alla, då blir det så – alla är överens inom elitfotbollen. Då är det bara att vänta på grönt ljus från myndigheterna så kör vi. Men tyvärr är det inte riktigt så enkelt.

På annat håll finns starka intressen som kommer att trycka på att matcher spelas så fort det bara går, om det behövs, även utan publik.

Vi pratar förstås om de två bolag som chippar in totalt 700 miljoner till svensk elitfotboll i år, de måste ha igen sina pengar. Pengarna kan de bara få igen om det spelas fotbollsmatcher.

Om vi börjar med Discovery som slantar in 550 miljoner i år till elitfotbollen, så tänker de sig att få igen de pengarna genom att sälja abonnemang på sin Dplay-tjänst som kostar 300-350 kronor i månaden. Affärsidén är enkel. Kräng 10 000-tals abonnemang, sälj reklam och se till att få in det du lagt ur och mer därtill.

Men för att det ska fungera måste det spelas fotbollsmatcher som kan sändas.

Discovery är i ett knivigt läge då många nu tänkt gå över från Cmore till D-play när elitfotbollen går igång. Om den nu blir uppskjuten är det så klart färre som tecknar sig för abonnemang och de som har det kanske säger upp det tillfälligt.

Det här är nog närmast en oacceptabel lösning för Discovery.

Något som väldigt få vet hur de ser ut, men som helt säkert finns, är klausulerna i kontraktet mellan SEF och Discovery/Unibet. Det måste helt säkert finnas skrivningar som reglerar en situation där matcher inte kan spelas av olika skäl.

Uteblir betalning nu till SEF? ska Discovery verkligen betala något om det inte spelas några matcher. Det måste finnas någon form av proportionalitetsmekanism, vi betalar för det vi får. Det är i vilket fall svårt att tänka sig att Discovery ska skicka över hundratals miljoner för ingenting till SEF. Det är inte välgörenhet man håller på med.

Samma sak gäller förstås Unibet som är helt beroende av att matcher spelas för hela sin affärsmodell. Nu har man inte samma risk i det här avtalet. Det är ”bara” 150 miljoner man går in med per år. Men vi får utgå från att man knappast vill ge bort pengar till SEF utan att få något för dem.

Vi vet som sagt inte hur kontrakten ser ut. Men vi kan vara helt säkra på att de innehåller skrivningar som gör att om det inte spelas en viss volym av matcher kommer betalning att utebli på olika sätt.

Allt det här sätter press på SEF att komma upp med lösningar hur man ska hantera önskemålen/kraven från klubbarna att spela matcher inför publik, samtidigt som man tar hänsyn de krav bolagen har på behovet av exponering.

Enligt statsepidemiolog Tegnell kan knappast några matcher spelas före juni månad om det ska vara publik på plats. Det innebär att de 8 första omgångarna måste flyttas. Men i juni är det EM och Allsvenskan gör uppehåll. Det är förstås oklart om det blir något EM, men oavsett det kommer spelschemat att behöva tryckas ihop under sommar och höst. Hur ställer sig Discovery till att lagen kör två matcher i veckan. Det innebär fotboll och sändningar hela tiden, har Dplay ens resurser för att sända så mycket matcher under så kort tid?

För Discoverys del vore det väl allra bäst att Allsvenskan startar när den ska med att man spelar matcherna utan publik. Då tvingas alla köpa sina abonnemang för att kunna följa sina favoritlag. Även om det inte är optimalt att spela utan publik är det bättre än ingen match. Man kan då sälja den reklam man behöver.

Discovery bestämmer redan idag spelschemat i så motto att man pekar ut vilka dagar i veckan det ska spelas fotboll på. Man vill ha en jämn ström av matcher över en lång säsong. I år blir detta omöjligt att uppnå. Frågan är nu vilka krav Discovery ställer på SEF för att ändå få ut så mycket som möjligt av situationen.

Samma för gäller förstås för Unibet som måste ha matcher att erbjuda sina kunder, med eller utan publik på plats. På varje allsvensk match spelas det för många 10-tals miljoner. Unibet behöver de här matcherna för att få igen sina pengar.

Vi fotbollsälskare tänker i första hand på att våra klubbar ska må bra och klara av den här krisen med så lite störningar som möjligt. Men utifrån de förutsättningar som råder kommer SEF och fotbollsklubbarna att få göra kompromisser över hur man vill att fotbollsspelandet ska se ut när det väl kommer igång.

Det är helt uppenbart att de som betalar för kalaset också måste få ha ett finger med i spelet. Utan deras pengar klarar sig inte heller klubbarna ekonomiskt. I praktiken kan man inte såga av den gren man sitter på.

Vad det kommer att innebära i praktiken? Ja, det är svårt att säga, men att en del matcher får spelas utan publik är väl inte ett omöjligt scenario.

Facebook Comments Box