ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Andreas Dayan om säsongen – ”det mesta är oklart just nu”

Andreas Dayan

Coronavirus som skapar stor osäkerhet om hur läget ska hanteras, lagidrott efter lagidrott som packar ihop och lämnar arenorna för att komma tillbaka senare när läget ljusnar.

Det är mycket som händer just nu i idrottsvärlden och många som undrar hur det ska gå med allting.

Vi tog och stämde av med klubbchef Andreas Dayan hur läget ser ut för VSK Fotboll när man nu är bara tre veckor från en tänkt premiär.

Hej Andreas – hur är läget hos VSK Fotboll just nu?

– Ja du, det är rätt oklart det mesta just nu. Det är genuint svårt hur jag och vi i klubben ska hantera det som sköljer över oss av information om hur olika klubbar gör, hur man gör i andra länder för att hantera situationen. Vi följer naturligtvis de rekommendationer som finns, men det är inte alltid de är tillräckliga i att vägleda oss, säger Andreas.

Om vi blir lite konkreta, hur gör ni med akademiverksamheten, den är ju stoppad tills vidare, men det kan den ju inte vara för evigt?

– Nej, det kan den inte. Men vi kände inför helgen där vi visste att det skulle spelas matcher i inomhushallar, mot lag från andra län, att vi ville få ett stopp och en chans att tänka till på hur vi bäst kan hantera framtiden, säger Andreas och fortsätter:

– Vi har verksamhetsledare i ungdomsfotbollen som har personer i riskgrupper i sin direkta närhet privat, sånt måste vi så klart ta hänsyn till i våra beslut. Det är sannerligen inte lätt det här.

– Imorgon måndag kommer de 32 klubbcheferna hos elitfotbollsföreningarna att ha ett videokonferensmöte, då räknar vi med att bilden klarnar i vart fall lite grann. Förhoppningsvis kan vi efter det fatta beslut om hur vi ska hantera akademiverksamheten, säger Andreas.

Hur är stämningen i A-lagstruppen med allt det som händer runt det sportsliga i Sverige just nu?

– Min upplevelse är att när de väl spelar, som igår till exempel, så går man ut och kör som man alltid har gjort. Eventuella tankar och så skingras och man går in i sin fotbollsbubbla. Men precis som alla andra människor är naturligtvis också spelarna oroliga över vad som händer i omvärlden och visst kan det påverka dem hur de tänker och hur motiverade de är att syssla med fotboll just nu, säger klubbchefen.

– I övrigt kör vi på som vanligt, då det inte finns något i den gällande rekommendationen som kan tolkas som att vi inte ska göra det. Vi bestämmer själva hur vi ska göra med det här, men vi måste vara försiktiga. Vi vill så klart inte hamna i ett läge där smitta misstänkts i truppen och där vi kanske måste sätta spelare i karantän och ha träningsstopp i flera veckor, det blir verkligen inte bra, konstaterar Dayan.

Kommer ni att spela de kommande träningsmatcherna?

– Det beror nog mycket på vad som sägs på klubbchefsmötet imorgon. Får vi indikationer på att man kanske tänker skjuta på ligastarten finns det kanske ingen anledning att spela dem. Då kanske det är bättre att ta lite vila och göra ett nytt träningsupplägg inför ett nytt tänkt startdatum.

Så du tror att ni kommer få ett besked imorgon om hur det blir med elitfotbollens spelschema?

– Nej, det tror jag inte. Men jag hoppas att SEF som jobbat ihop med SvFF kan ha i vart fall idéer och riktningar och kanske till och med en grundplan som vi gemensamt kan diskutera vidare. Men en del borde som sagt i alla fall klarna efter mötet, säger Andreas.

Har du någon idé om hur det kommer att bli för damlaget som inte tillhör elitnivån?

– Nä, vi har ingen information där heller. Vi utgår från att det ska fungera som det är tänkt med premiär i slutet av april. Serieindelningen ska komma i närtid men vi får se vad som händer. Men återigen, mycket kan hända och vi har egentligen ingen aning, vi får ta det som det kommer, säger Dayan.

Hur påverkas klubben ekonomiskt vid ett längre stopp – låt säga att premiären skjuts på till 1 juni?

– Vad gäller intäkter för publik och evenemangen är det helt hanterbart att matcherna skjuts fram några månader. Det vi och alla andra klubbar i Sverige oavsett sport och nivå riskerar att drabbas av är tapp på sponsorsidan. Just nu är det väldigt mycket osäkerhet och ingen vet vad som kommer att hända, då blir man försiktig med sina pengar säger Dayan och fortsätter:

– Det är indikationer vi redan har fått, så i närtid innan läget stabiliseras och vi vet mer kommer det nog att vara kämpigt för många, inklusive oss. Samtidigt är jag inte orolig i det lite längre perspektivet.

– Vi har noga tänkt ut årets verksamhet och har en nollbudget för driften, just nu är det lite osäkert men vi hoppas att vi kan hålla den. Om det behövs hoppas jag och tror att kommunen kan stötta föreningarna i staden, som de gjort nu med att tex efterskänka hyror, säger Dayan.

Okej – hur har det gått med planen på Iver arena som det har varit så mycket kritik om?

– I veckan som varit har man försökt fixa till den lite genom att hälla på ny granulat och kratta den. Samtidigt var Akropolisspelarna igår samstämmiga i att det var den sämsta matta de någonsin spelat på, så bra är den inte.

Har den blivit godkänd för spel i Superettan?

– Nej, den är efter inspektion inte godkänd för spel i elitsammanhang. Den har dock blivit godkänd för spel motsvarande Division 1.

Okej – så vad händer nu?

– Vi har ansökt om dispens hos Svenska fotbollsförbundet. Vi tror att vi kommer att få igenom den eftersom vi har ett datum på när mattan kommer att bytas, säger Andreas.

– Sen kan vi alltid hoppas på att den kan bytas tidigare om fotbollsstarten blir uppskjuten, det vore så klart det allra bästa men det är osäkert med allt som händer nu.

Vi behöver inte vara oroliga för att vår reservarena Tunavallen i Eskilstuna blir aktuell att använda?

– Hehehe, nä, där ska vi inte kunna hamna och vad jag har hört ryktesvägen har de fått samma bedömning som oss, dvs att mattan är godkänd för Div 1 spel. Så de lär också behöva göra en dispensansökan, avslutar Andreas intervjun med.

Vi tackar klubbchef Dayan och återkommer med mer info om de här sakerna så fort det finns mer att säga.

Facebook Comments Box