ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Forzas kriskassa fortsätter att växa

En grönvit förening som alltid är redo för kris är Forza Grönvitt. I med och motgång samlar dom i ladorna och gör sig redo för att rädda klubben – igen. Anno 1904 tog ett kort snack med ordföranden Robert Bergström. 

Långt innan swish var uppfunnet och Vigge börjat skolan startades föreningen Forza Grönvitt som en kriskassa för att rädda VSK Fotboll. Avancemanget till Allsvenskan 1996 och den korta sejouren i landets högsta serie hade lämnat ett ekonomiskt moras efter sig. Det var då ett gäng supportrar i Stockholm tog initativ till att starta föreningen. 

– Från början var tanken att vi skulle investera pengarna, men idag anser inte medlemmarna att vi ska ta några risker. Pengarna sitter säkert på ett konto och det växer stadigt ändå, säger Forza grönvitts ordförande Robert Bergström. 

Trots att det gått lite över 20 år sen bildandet är stadgarna närmast oförändrade. 

– Grundidén är att kassan ska vara ett sparkapital för den dag VSK Fotboll eller Bandy behöver pengar för sin överlevnad. Men vi är ju en demokratisk förening och ibland har medlemmarna fattat beslut som går emot det. Vi var exempelvis med och betalade för värvningen av Stefan Bärlin, säger Robert Bergström. 

När VSK Fotbolls styrelse 2014 skickade ett nödrop och förklarade att det var ekonomisk kris i sportklubben samlade Forza ihop till ett medlemsmöte och fattade beslut om att tömma kriskassan, som då innehöll en kvarts miljon. 

– Nu är det några år sen vi gjorde några utbetalningar. Vi skänker pengar till Kalles minnesfond, men i övrigt är det väldigt lite aktivitet i föreningen. Syftet med Forza är ju att samla ihop pengar inte till att ordna aktiviteter för medlemmarna, säger Robert Bergström. 

I dagsläget finns inga planer på att förändra upplägget i föreningen, men enligt ordföranden välkomnar de fler medlemmar. Föreningen har ca 40 medlemmar och har som mest haft ca 100. 

– Vi hade någon kampanj för att få in nya medlemmar för fyra eller fem år sen men det gav nog inte så mycket. Vi har en facebooksida och det finns information på vsk.nu men mer än så är det inte, säger Robert Bergström. 

Han vill inte svara på frågan om hur mycket pengar som finns i kassan idag men skrattar och säger att det inte är miljoner. 

Den som vill bli medlem i Forza Grönvitt kan sätta upp ett autogiro på 100 kr/mån eller betala in 1200 kr/år till föreningens plusgirokonto:  54 74 89 – 5.

Under krisåret 2014 räddade Forza Grönvitt VSK Fotboll med en inbetalning på 250 000 kr. 

Facebook Comments Box