ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Förväntningar på VSKs bortafölje 2024

Om en knapp månad väntar seriepremiär borta mot AIK på Strawberry arena, någon man knappt vågade drömma om när man hankade sig iväg på långhelg i Umeå för att möta Team TG i Norrettan för några år sedan. På den tiden kunde vi VSK supportrar mäkta med att mobilisera 70-100 personer på en seriepremiär i Norrland. Det har hänt ganska mycket sen dess och speciellt förra året var det en kraftig tillströmning av VSK supportrar på hemmamatcherna, men även en viss ökning på bortamatcherna. Totalt blev det 2541 VSKare på bortastå under säsongen enligt Mats Jonsson som är Evenemangsansvarig på Djurgården, som årligen lägger ut statistik för hur välbesökt de olika bortastå har varit.

Med detta så var VSK det lag i Superettan som hade tredje största totala bortafölje efter Helsingborgs IF och GAIS. Frågan är dock hur många kommer VSK komma upp i år? För att kunna göra estimat så har jag tillfrågat några supportrar som ofta reser runt och fått lite feedback och landat i följande estimat.

Hur stort ett bortafölje blir är lite beroende på vilken speldag det blir, tex är det troligt att övriga 08-lag, Sirius och troligen även Norrköping kommer ske under en vardagar och att övriga lag blir på en helgdag. Det kan såklart bli mer eller mindre beroende på hur det går för VSK.

Mats Jonsson har även sammanställt hur stora bortaföljen lagen haft sen 2013.

För att ge en bättre översikt så har jag sammanställt en topplista på det största följe de olika lagen haft under en säsong och fått ut denna topplista.

Utifrån estimatet som nämndes tidigare så borde VSK gå in på en tiondeplats. Inte orimligt med tanke på att det finns fyra lag i 08-området och sedan ytterligare Sirius drygt 1h bort och IFK Norrköping 2h bort. Förutsättningarna för att få en bra totalsiffra är bra. Med rätt förutsättningar så går det säkert att gå förbi Dalkurd, men det kräver nästan att vi får större följen på 08 matcherna.

Jag har svårt och se att VSK ska komma under 5000 i totala följet, det är för nära till 08-laget som kommer utgöra den stora majoriteten av vår total. Det finns en liten risk i att Djurgården och Hammarby en vardag inte kommer komma över 1000 personer, men samtidigt skulle det kunna vara 1500. Med lite flyt med speldagar skulle säkert VSK komma över 8000 personer.

//HL

PS. Anno 1904 har lite räkningar att betala just nu och gillar du vad vi gör så swisha valfritt belopp till 0723-955352 (H. Lukkarila) DS.

Facebook Comments Box