ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Försäsongskollen och Sillyuppdatering – 5/2

Nu snurrar försäsongen igång på allvar och värvningarna fortsätter att dugga tätt. Dags för att uppdatera igen alltså.

Under helgen har VSK spelat sin första försäsongsmatch och ytterligare fem matcher har ägt rum som är av intresse. Några klubbar, speciellt Syrianska har fyllt på med ytterligare spelare.

Västerås SK – BK Forward 1-1

Efter träningsmatchen sa manager Fredheim till VLT att laget gör en okej insats men att det hackar i anfallsspelet. Han vill inte säga att någon spelare gör någon bra insats men verkar i alla fall nöjd med att fysiken finns där för att spela en hel match.

VSK hade visserligen sex potentiella startspelare borta och för ändå matchen i 80 minuter. Men som alla vet, bollinnehavet betyder ingenting om bollen inte går in i mål. Lagets stora problem förra året var att man ofta hade bollinnehavet men kunde ändå förlora matchen. Det är något som behöver rådas bot på tills i år. Till VLT säger TaF att han vill att passningarna inte ska gå till felvända spelare när man anfaller utan till de som är i rörelse framåt. Vi hoppas på bättring där redan mot Linköping kommande helg.

Veckans stora grej på sillyfronten för VSK var att Rajalakso inte orkade vänta på VSK och att Tsouka varit på magnetröntgen. Det vi hör viskas i korridorerna på Solid Park är att VSK fortfarande tittar på högerbackar och yttrar, men namn på andra positioner sipprar också ut.

Enda orosmomentet just nu är skadeläget. Vi alla måste seriöst fråga oss: När tio spelare i februari missar en match, hur ska det då se ut i juli i omgång 17? Vidare, vad betyder det för lagbygget när andra lag kör med två elvor på sina träningsmatcher har VSK fullt sjå med att få ihop en elva? Ja, faktiskt fick man låna in en vänsterback från Stockholm för att ens få någon kvalité på den postitionen. Vi kan bara konstatera, det är inte med sina bästa spelare på skadelistan man vinner några serier. Den ekvationen har vi testat två år i rad nu.

BK Forward tränaren var dock nöjd efter matchen efter att hans unga lag stått emot ett VSK som var mycket mer rutinerat och flera spelare som har erfarenhet av högre divisioner än norrettan. Två provspelare var på plats, Kevin Johansson (ÖSK) och Jesper Åman (Brage), ingen av dem har några större meriter att skryta med men ska vara nära kontrakt enligt tränaren.

BK Forward får nog kämpa i år för och hålla sig ovanför strecket. Tränaren sa dock någon intressant till VLT. Han anser att VSK är ett förmodat topplag men lyfter lite oväntat också upp Rynninge IK som en toppkandidat. Vi har sen tidigare noterat att Rynninge sannolikt har det bästa laget av de tre klubbarna från Örebro. Rynninge har värvat bra och slog oväntat ÖSK med 0-1 nyligen, vilket indikerar kvalité. Det ska bli intressant att följa deras framfart i serien.

Syrianska FC – Djurgårdens IF 1-3

Syrianska föll mot ett väldigt reservbetonat Djurgården som bestod av flera U19 spelare. Till SFCs försvar kan anföras att de hade flera provspelare på plats. En provspelare som fick kontrakt kort efter matchen var Sani Tahir. För kuriosakabinettet kan nämnas att han hade ett kontraktserbjudande från AFC Eskilstuna som han tackade nej till för spel i SFC.

En slagkraftig förlängning blev det även i Success Nwosu Chimpanka, som har 89 starter i Superettan de senaste åren och som blott är 23 år gammal. Han är en viktig spelare på Syrianskas innermittfält.

Skadeläget i truppen är under kontroll, inte minst jämfört med VSK. Två tongivande spelare finns just nu på skadelistan.

Men den stora frågan är hur föreningen kan ha råd med alla värvningar? Sportchefen säger till LT att det var ett stort ekonomiskt tapp att åka ur SE, men att årets ekonomiska satsning är en risk han vågar ta. Han erkänner också att han inte är i närheten av att ha en budget på 9-10 miljoner som de största klubbarna i Norrettan har i omsättning. Vidare konstaterar han att om laget inte går upp i år kommer de få det tufft ekonomiskt i framtiden.

Men återigen, hur kan de ha råd? Flera av spelarna i truppen har inte EU-medborgarskap vilket innebär minimilöner på 15K/månad. De värvar spelare från allsvenskan. Hur kan de värva alla dessa spelare om de inte har en spelarbudget på 5-6 miljoner kronor?

De har dessutom inte värvat färdigt. Alla är överens om att de behöver ha in några duktiga mittbackar i truppen.

Känslan är att Syrianska går all in – gå upp eller gå i konkurs. Någon annan får betala sen och sopa upp resterna. Syrianska som segrare i Norrettan ger 15 ggr pengarna just nu, vilket är mycket spelvärt.

Om ni kan få ett spelbolag att ge ett odds på att det blir ekonomisk kris i sommar i SFC – är det bara att gå all-in!

Sollentuna FF – Nyköpings BIS 3-3

Den finns inte så mycket information om matchen. Pontus Nordenberg i Bissarna antyder dock att motståndet inte var det bästa när han säger till SN, ”Det (motståndet) var inte så mycket att hänga i granen”. Sollentuna har ännu inte lyckats värva några profilspelare och kan få det tufft i år på den punkten. Det känns som Akropolis/Syrianska/Assyriska tar alla profilspelare i området och att Sollis ligger sist i Stockholmshierarkin.

Nyköping har tappat en hel del spelare men är även på gång att värva bra så det är lite oklart var de står just nu och vart det leder tillslut. Bissarna hade en provspelare från England på plats, Sadiou Khan. Trots intensiva sökningar på google har vi inte hittat något intressant om honom.

Assyriska FF – Södertälje FF 2-0

Inte heller detta var någon välbevakad match. Det vi vet är att målen gjordes av Husein Aly och Bastian Campos. Den sistnämnde är en provspelare som vi inte vet så mycket om mer än att han tycks vara från Chile.

Akropolis IF – Arameiska-Syrianska IF 2-0

Knapphändigt med information även här och det är till och med oklart om matchresultatet blev 2-0 utan det är vad vi tror det blev. Men nyförvärvet Ekin Bulut från Vasalund gjorde ett mål och en assist i vilket fall och bevisar därmed att han kommer bli en viktig pjäs för Akropolis.

Som vi skrev i en sillyuppdatering i början av januari ryktades Jens Jacobsson vara på gång till Akropolis. Nu är affären klar och han presenterades för klubben i fredags 2/2. Jens kommer närmast från Åtvidaberg och Superettan. Han spelade i princip varje match förra året och har dessutom meriter från norska högstaligan. Han har en gång i tiden spelat i Norrettan med Vasalund och var en tongivande spelare redan då. Han är tillsammans med Stefan Batan (Assyriska), Sebastian Rajalakso (Syrianska) och Brian Span (VSK) de mest meriterade nyförvärven till serien under denna Silly.

AFC Eskilstuna – Syrianska FC 6-1

Det finns knappt någon information att tillgå vid tidpunkten då detta skrivs. Enligt E-Kuriren hade Syrianska mestadels juniorer och provspelare på plats. Ren överkörning från början till slut och enligt AFC själva borde de gjort dubbelt så många mål. Ingen match det ska dras för mycket växlar på då SFC träningsspelade i fredags och vilade många av sina duktigare spelare nu.

Facebook Comments Box