ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Förflutet i VSK och ”Giffarna” – Mackan tror på Grönvitt i år: ”Mittenlag”

Träningsmatch mot GIF Sundsvall på fredag. Då ringde Anno 1904 upp gamla VSK-hjälten Marcus Danielson. – Det kommer bli jobbigt mot ”Giffarna”, men väldigt bra träning att få en sådan match, säger ”Mackan”.

Träningsmatch mot GIF Sundsvall på fredag.
Då ringde Anno 1904 upp gamla VSK-hjälten Marcus Danielson.

– Det kommer bli jobbigt mot ”Giffarna”, men väldigt bra träning att få en sådan match, säger ”Mackan”.

Träningsmatch på fredag klockan 16 mot skickligt allsvenskt motstånd, alltså. Vilken höjdpunkt på försäsongen för VSK! Förra årets succélag GIF Sundsvall väntar på NP3 Arena i Sundsvall – och vem bättre att snacka upp den matchen än VSK:s forna stjärnback Marcus Danielson, med 2,5 storartade säsonger i VSK Fotboll, 6 säsonger i just ”Giffarna”, och sedan i fjol i ett hårdsatsande Djurgården.

Sagt och gjort: En sedan länge vilande Annoskribent greppade luren och ringde upp ”Mackan” – trots att en av Annokollegorna faktiskt bor så gott som granne med ”Mackan”. Nästa gång kräver redaktören att denna skribent värnar grannsämjan och stegar över till ”Mackan” med VSK-klibbor och levererar ett hemma hos-reportage à la Jonas Lantto (då i Gefle IF), för er som minns det legendariska klippet.

Nåväl – nog med pladder – här kommer vårt samtal med fantastiska Marcus Danielson, som så sent som i söndags gjorde mål för Djurgården i Svenska cupen borta mot Hässleholms IF.

– Vi var helt överlägsna. De kom knappt över på vår planhalva i första halvlek, och bara någon gång i andra. Vi har kommit ganska långt med vårt nya sätt att spela och siktar på att slåss i toppen i år, säger ”Mackan” om sitt eget lags säsong.

Varnar för bollskickliga Sundsvall

VSK är obesegrade under försäsongen, men efter två lovande insatser mot Dalkurd (2–0) och AFC Eskilstuna (2–1) har spelet sett blekare ut i tre matcher mot Linköping City (3–3), danska B93 (1–0) och Carlstad United (1–1).

Bra då med stentuff match mot allsvenskt mittenlag, som dominerade de flesta av fjolårets matcher. Liksom VSK missade ”Giffarna” Svenska cupen, och har istället spelat träningsmatcher mot AIK (1–1 ), finska Inter Åbo (0–1), Gefle IF (2–1) och norska Rosenborg (1–5).

– De har bollskickliga spelare och spanjorer som är riktigt bra. Nu spelas matchen utomhus också (Sundsvall har en inomhushall), och det kommer gynna Sundsvall. Det blir snabbare spel eftersom mattan inte är torr som den är inomhus. VSK kommer få en jobbig match och jaga mycket boll.

– Men det är ett ganska bra tecken att VSK kan få till en så bra träningsmatch. Det blir väldigt bra träning för laget. De får öva på att inte vara spelförande, och så kommer det säkert bli mer i år med tuffare motstånd i superettan.

Såg två matcher med Grönvitt 2018

”Mackan” såg två matcher med VSK under 2018 – vårens seriefinal hemma mot Carlstad United (1–1) och bortamatchen mot Akropolis (3–1) där VSK firade seriesegern.

– Förhoppningsvis kan jag se lite fler matcher i år.

Vad tyckte du om det VSK du såg ifjol?

– Hemma mot Carlstad fick jag känslan att VSK var ett betydligt bättre lag och att de skulle gå upp. De såg rätt så stabila ut, och de var stabila även mot Akropolis. Där var det väldigt kul att Robin (Blommé) fick göra mål också. Synd att jag missade hans avskedsmatch i Västerås, han gjorde ju mål där med, säger ”Mackan” om en av sina goda VSK-vänner.

Robin har fått en roll runt A-laget nu, vad tror du om det?

– En bra roll för honom att börja i, så kan han se hur han får det att funka med jobb och familj. Han har stor kunskap om fotboll i allmänhet och koll på spelare som VSK skulle kunna vilja ta in.

Vad tror du om VSK:s chanser i superettan?

– Känslan är väl att de har en bra chans. Det känns inte som de ska vara ett bottenlag i alla fall, de borde kunna hamna i mitten någonstans. Truppen de hade i division 1 borde kunna klara sig bra i superettan, och de har ju inte tappat någon av de viktigaste spelarna.

”Mackan” mötte en av VSK:s konkurrenter nyligen, när Djurgården slog Frej med 2–1 i Svenska cupen.

– Jag blev inte så imponerad av dem, men de har bytt ut ganska många spelare. Vi borde vunnit med 5–0 eller 6–0.

Tre av ”Mackans” gamla lagkamrater är kvar i truppen: Filip Tronêt, Jonas Hellgren och Daniel Svensson.

Vad tror du en sån som Filip kan tillföra i superettan? Han ses ju allmänt som nyckelspelaren nummer ett offensivt.

– Det viktigaste för honom är att få vara skadefri. Han borde kunna vara en väldigt bra spelare i superettan, med sin snabbhet och löpstyrka. En riktig poängspelare. Frisk gör han mellan 5 och 10 mål, skulle jag tro.

Vad kan vi vänta oss av superettan?

– Nu har VSK varit ett topplag i division 1, och kommer med ganska stor sannolikhet inte kunna vara det i superettan direkt, så det gäller att kunna ställa om mentalt, även om ambitionen självklart ska vara att vinna matcherna. Superettan är en tuff serie, man får inget gratis – det vet ju jag sedan vi var där med Sundsvall. Vi var ett topplag som skulle vinna varje match, i stort sett, men att möta Varberg borta är inte jätteenkelt. Det finns heller inte så många lag som drar mycket folk och ger gratis energi på det viset.

”Giffarnas” succé kan inspirera VSK

GIF Sundsvall imponerade sannerligen i allsvenskan 2018, och ser spännande ut även i år. Man la om sin spelstil för några år sedan när tränaren Joel Cedergren bestämde sig för att satsa helhjärtat på sin spanskt passningsinriktade spelidé. Efter ett tungt 2017 bar det rejäl frukt ifjol.

– Man började jobba långsiktigt och trodde på idén, sedan har man jobbat med små medel och scoutat bra, billiga spelare, säger ”Mackan”.

– Det grundläggande är ju att Joel bestämde sig inför 2017 att förändra sättet att spela och tog in en spansk assisterande tränare. Man satte en spelidé som man verkligen trodde på och skulle jobba med oavsett hur resultaten går. Truppen var inte helt anpassad till en början, men nu har man fått tid på sig och scoutat spelare som passar in i systemet och fått ihop det jättebra med stor utväxling på ett antal spelare.

VSK har satsat på ganska unga nyförvärv, främst från division 1. Vad tror du om den taktiken?

– Det känns ganska vettigt att inte plocka in spelare som kostar alltför mycket. De har väl haft en ganska dyr trupp de senaste åren i division 1, och då är det viktigt att dra lite i handbromsen och inte bara spendera pengar för att man har dem nu. Klubben måste bygga upp det från grunden.

– Nu är det viktigt att de får kontinuitet och inte gör de kortsiktiga lösningarna hela tiden; då kommer klubben stå och stampa. Grunden finns ju där för att etablera sig, det är som natt och dag mot 2011. Utan att veta så känns det som att det är lite lugnare i föreningen och organisationen känns mer redo. De senaste två åren har klubben bara väntat på att ta sig upp i superettan. Man borde vara bättre förberedda än 2011.

Vilka hejar du på nu på fredag?

– Jag vet inte … Det får väl bli kryss, säger ”Mackan” glatt.

Tre avslutande VSK-frågor till ”Mackan”

Har du någon anekdot från VSK-tiden att bjuda på?

– Haha, vissa saker ska man inte berätta kanske – men 2010 är det året som jag haft roligast på och utanför planen. Även om vi slutade träna klockan 18 åkte vi ofta från arenan först vid 20–21. Vi snackade, spelade kort och spelade pingis. Det var som en fritidsgård inne i omklädningsrummet.

Vad tycker du om Anno 1904:s bevakning av Sportklubben?

– Jättebra, det blir en lite annan typ av journalistik än vad VLT skriver, lite mer ur fansens perspektiv. Vissa grejer är ju mer intressanta än andra, vissa är väldigt nördiga haha, men jag förstår att de som är intresserade läser era grejer. Det som skrivs är grundat på fakta och inte bara taget ur luften. Ett antal gånger har ni ju blivit citerade på de större fotbollssidorna också, det är ett ganska bra tecken.

Vad känner du för klubben, och om att spela här igen om allt klaffar?

– Jag följer ju klubben, är intresserad och vill att det ska gå bra. Det var ändå i VSK min karriär tog fart, och jag har mycket att tacka klubben för. VSK får gärna ta sig upp i allsvenskan, så kan jag möta dem där. Och vid varje Svenska cupen-lottning sitter jag ju och hoppas på VSK i samma grupp … Det hade varit jäkligt kul.

– Att spela i Grönvitt igen är alltid jättesvårt att svara på, det är svårt att tajma sådant. Vi har något bra på gång i Djurgården, så det lär nog dröja några år innan det blir aktuellt – men ju bättre klubben är, desto större sannolikhet att det blir något.

Facebook Comments Box