ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Filip Tronêt – han är vår bäste man…

Vi har tänkt ägna en artikel åt varje spelare som skriver på ett nytt kontrakt med VSK Fotboll inför nästa säsong. Den första spelaren som fick förlängt med klubben var vår elegant på kanten, Filip Tronêt. Att just han skulle få ett kontrakt var det nog ingen som tvivlade på. Hans höstsäsong var magisk. Nä, vi är mer imponerade över sättet Filip nu och samma sak för två år sedan agerade på när han skrev på kontrakten och faktiskt hur han närmade sig hela förhandlingssituationen.

Vi har sett spelare i VSK och i andra klubbar som drar ut på förhandlingar i veckor och ibland i månader, allt för att vänta ut bättre bud från klubben eller se om det dyker upp något bättre. Så är det inte för Filip. Han vet vad han vill. Han vill spela i VSK, för han älskar sin klubb. Förhandlingar för honom är snabba affärer. Man träffas, han får ett bud, några mindre justeringar och så är man överens. Det tar maximalt 30 minuter. Filip har aldrig varit den som tjänat mest pengar i VSK, för honom är tillhörigheten det viktigaste. Inget och då menar vi inget kan värma ett supporterhjärta mer än detta!

Att just Filip förhandlar på det här sättet har ett viktigt signalvärde då han är en av lagets bästa spelare och därmed en auktoritet i truppen i kraft av sitt fotbollskunnande. Han sätter ribban mot övriga spelare. I den här klubben förhandlar vi snabbt och effektivt. Vill man spela för klubben så ser man till att det går snabbt. Man får ett bud, förhandlar runt det och kommer överens, och går vidare.

Som alla minns spåddes Filip en ljus framtid när han 2010 var med och tog upp VSK Fotboll i Superettan, då bara 17 år gammal. Han stänkte in 11 baljor och var given från start under hela säsongen. Året efter i Superettan åkte han på sin första skada och var borta hela våren men kunde spela återigen på hösten. Tyvärr var det för sent och VSK åkte ur.

Han såldes sen till BP 2012 men hade stora problem med skador och fick aldrig chansen till att göra det stora genombrottet som han helt säkert förmått om han fått vara hel. Istället återvände han till VSK 2015 och var med om att rädda kvar klubben i Division 1 under drömhösten.

Under 2016 hade Filip kanske sin bästa säsong sen 2010. Speciellt försäsongen var Filip i magisk form. Under 2017 dök nya problem med en fot upp som höll honom borta från träning och han spelade mest matcher under våren, ofta på smärtstillande sprutor. På hösten blev det inget spelat alls och problemen fortsatte in under försäsongen 2018.

Men ju närmare seriepremiären närmade sig kom det mer och mer positiva tecken kring Filip och hans skada. Han fick inte spela de två första matcherna men gör sen ett inhopp i tredje matchen mor Arameiska och gör mål och assisterar till 3-1 målet. Där och då kändes det som att Filip var tillbaka där vi alltid vetat att han kan vara. Mer matchhjälte kan man inte heller bli i årets första inhopp. Tyvärr återkom skadorna igen efter några matcher och det skrockades om att karriären var över. Men Filip är som vi vet en fotbollsspelare med nio liv.

Efter att fått nya inlägg i skorna kunde han under hösten återvända och skadefri gjorde han kanske sin bästa period i VSK-tröjan någonsin. Efter sommaruppehållet har Filip gjort 7 mål och 3 assist på nio starter och två inhopp. På dessa få matcher spelade han alltså 720 minuter och gjorde mål var 102 minut, poäng var 72 minut. Helt fantastiska siffror för en ytter.

Vi har skrivit mycket om att vi är tveksamma till att ha spelare med allvarlig skadehistorik i truppen. Men ingen regel utan undantag. Med en spelare som Filip som är så pass mycket bättre än alternativen och som kan leverera direkt efter ett års skadefrånvaro ska så klart vara med i Superettan och resan uppåt, inget snack.

Så tyckte förstås också klubben som satte sig ned och gjorde klart med Filip allra först av de kontraktslösa spelarna. Vi förstår varför.

Med Filip i truppen har laget en lojal slitvarg med en otrolig kapacitet att jobba hårt och ändå ha spets att göra det extra som behövs för att målchanserna ska bli till och målen göras. Men klubben får också en spelare som in i minsta fiber är VSK:are och som älskar sin klubb. Det är stort när lagets effektivaste målskytt och stjärna säger att om laget varit kvar i Div 1 hade det inte varit ett problem, jag hade stannat. Så säger bara en spelare som älskar sin klubb.

En frisk Filip Tronêt nästa år kommer vara en av Superettans bästa spelare, vi är glada över att han väljer VSK, laget i Filips och våra hjärtan.

Tack Filip!

 

(bild från VLT)

Facebook Comments Box