ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan: Jönköping Södra IF – en första genomgång

Då var turen kommen till att börja bekanta oss med nästa års motståndare för VSK Fotbolls del. Det blir en skön mix av lag från Trelleborg i söder till Dalkurd i Gävle. Alla lagens förutsättningar är olika och vi tar det första spadtaget här för att bena ut skillnader och likheter.

Det blir i det här läget ingen avancerad analys utan vi tittar på de 13 spelare som spelat mest i laget under 2018. I tabellen ser vi deras ålder, hur många mål de gjort, kontraktslängd och position. Vi kommenterar lite om de viktiga spelarna och om laget. Sist presenterar vi också arenan så att ni vet hur det ser ut när ni ska åka på bortamatchen nästa år.

 

 

Spelare

Alexander Jallow är en av de stora backtalangerna i Superettan. Han flyttade från Borlänge och Brage inför säsongen 2017 och skrev på ett fyraårskontrakt. Allsvenskan var en lite för hög nivå för Alex men han fick spela en del i slutet av 2017 för att känna på det. I år i Superettan har Alex varit helt ordinarie i JS i en wingback-position till vänster. Han har varit lysande för att inte säga och han har gjort 6 mål från sin position vilket man får säga är imponerande. Sjukt nog vann han lagets interna skytteliga med de sex målen. Det är väldigt sällan wingbacks vinner skytteligor och det säger så klart något om lagets problem med målproduktionen. Alexander har spelat mest av alla spelare i laget i år och han är sina 20 år till trots en bärande spelare i laget. Det borde inte vara omöjligt att någon allsvensk klubb hör av sig och vill köpa loss honom. Det är få även på den nivån som besitter hans snabbhet och offensiv parat med att fixa försvarsarbetet som en vänsterback ska klara av.

Daryl Smylie från Nordirland är en av de brittiska spelare som kommit till Sverige via ÖFK:s talangjakt på de brittiska öarna. Han hamnade i Ljungskile och sen i Kalmar FF. Sen 2009 har Daryl spelat i J-södra först på lån från Kalmar och sen från 2011 som egen spelare. Daryl har varit helt ordinarie i laget senaste 5 åren och missar nästan aldrig en match. Han är trotjänaren som nu på många sätt har blivit Mr J-södra i kraft av alla åren i klubben och alla matcherna. Han är en av de få som var med och tog upp klubben i Allsvenskan och som nu är kvar och ser till att få ordning på klubben i Superettan igen. Daryl är anfallare/offensiv mittfältare och har i år gjort 4 mål vilket är lite mot vad han brukar göra men beror nog mest på hur laget ställt upp i år. Han har kontrakt nästa år och lär spela alla matcherna då med.

Jakob Orlov värvades kom till J-södra inför säsongen som en tänkt toppanfallare som ska sköta målproduktionen. Nu blev det bara fyra mål i år vilket är en besvikelse så klart. Annars har Jakob alla förutsättningar att producera på den här nivån. Han kommer från 4 år i norska Brann och före det var det Allsvenskan med Gefle IF. Precis som för Daryl har det nog mest handlat om att laget inte lyckats producera så mycket målchanser som han kunnat göra mål på.

Laget har under 2018 tränats av flera personer. Jörgen Wålemark värvades inför säsongen men fick gå efter 3 omgångar. Han ersattes av Christer Persson som manager och Stefan Jörgensen som huvudtränare. De i sin tur ersattes från 20:e augusti av Andreas Brännström som huvudtränare och med Christer Persson som assisterande.

Klubben

Klubben lyckades efter ett antal år i Superettan så åter ta sig upp i Allsvenskan hösten 2015. Man lyckades också klara sig kvar första året men åkte ur det tuffa andra året. Inför den här säsongen handlade det som det alltid gör i en sådan situation att ställa om och skära kostnader. Man har försökt behålla äldre spelare med rutin och sen fyllt på med ungdomar. Det har väl gått så där. Det är egentligen bara Jallow som är ung och har en given startplats. I själva verket är truppen rätt ålderstigen (se tabell) och behöver föryngras kommande år.
Laget bytte tränare redan efter 3 omgångar där Wålemark fick lämna pga tre raka förluster i inledningen. Det var tydligen mer än vad klubbens ledning klarade av. Kanske hade man mardrömsbilder i huvudet om att åka rakt igenom Superettan till Div 1. Med de nya tränarna på plats har laget haft en tydlig defensiv balans, vilket så klart har försvårat målproduktionen för lagets anfallare. När den mer permanenta tränarlösningen kom på plats i augusti i form av Andreas Brännström har samma spelstil fortsatt. Man har bara släppt in 38 mål i år, vilket bara topplagen i serien kan matcha. Men pga den defensiva balansen har man också bara gjort 31, vilket man är delat sämst med i serien.
Klubben står som sagt inför behovet av att föryngra truppen. Man sitter också i en knivig sits om man ska sälja Jallow om rätt bud kommer in. Man lär behöva pengarna, men man behöver också Jallow på plan. Utan honom hade det nästan helt säkert blivit kvalplats och möjlig degradering.

Arenan

Klubben spelare sina hemmamatcher på Stadsparksvallen som är belägen mitt i staden. Arenan är från 1902 och har renoverats i omgångar. Den anses allmänt vara en av landets vackrast belägna idrottsanläggningar med sin placering på ett berg med utsikt över staden och Vättern. Kapaciteten är 6 200 åskådare och underlaget är gräs.

Facebook Comments Box