ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

En statistiskt jämn match mot HBK

Foto: Åke Hedvall

VSK spelar 0-0 borta mot Halmstads BK i Svenska Cupen 2021, Foto: Åke Hedvall

Det blev 0-0 mot Halmstads BK i en ganska jämn men också händelsefattig match, det är också något som avspeglar sig i siffrorna.

Om vi som vanligt inleder med xG så knaprade Halmstads BK upp 0,86 xG på 17 avslut varav 3 på mål. Antalet avslut är ändå relativt högt men de låga xG tyder på att mycket var från dåliga vinklar eller långt bort. För VSK blev det låga 0,26 i xG på åtta avslut varav ett på mål. Så få avslut har VSK inte haft på mål sen VSK mötte Halmstad i höstas. Det ska också sägas att Prodells nick inte kom med då den blev avblåst för en tveksam offside. Det var i första halvlek HBK hade ett övertag mot VSK, i andra halvlek skapade HBK bara 0,23 xG (VSK hade 0,16 i andra).

Men generellt när siffrorna gås igenom är det ett rätt jämnt mellan lagen när det gäller matchtempo, bollinnehav, passningar och passningssäkerhet. Det är svårt och hitta något som sticker ut mellan lagen, men VSK verkar ha vunnit 48% av duellerna mot HBKs 42% (var sjutton är resterande 10%?). Även antalet rensningar sticker ut i denna match som var 42 för VSK, fjolårssnittet låg på 18 och även mot MFF var det höga 38. Det intressanta gällande rensningar att om vi jämför med cuppen förra året när vi mötte Allsvenskt motstånd så var det inte alls lika högt. Sen går det att diskutera om det är bra eller dåligt att man tvingas rensa mycket.

En sak som var unik för VSK i denna match är att laget anföll mer på vänsterkanten denna gång, 10 anfall på vänstern, 9 centralt och 4 på högerkanten, det är totalt tre anfall mer än mot Malmö FF men VSK lyckades bara få två avslut via dessa gentemot åtta mot MFF. Möjligen har VSK medvetet valt att köra en lite mer säkrare linje med en nykomponerad högerkant med Lagerbielke/Sörman. HBK har ett anfall som kommer på alla fronter och lika mycket 16 vänster, 14 centralt och 16 höger, av dessa leder det till 15 avslut. Det finns en viss skillnad här mellan lagen, VSK får till sitt lilla xG och sina avslut via fasta situationer medans HBK kommer till dessa via sitt spel.

Lagerbielke

Det är snarare i det individuella spelet vi hittar lite intressanta grejer. Om vi börjar med Lagerbielke så gör han en bra match, han är inblandad i hela 29 dueller. Det ska jämföras med att ingen mittback förra året var inblandad i så många dueller i en endaste match, han vinner 59% vilket ändå får ses som normalt. Framförallt är det många luftdueller han är inblandad i denna match vinner han sju av nio stycken (78%) vilket är bra.

Han är också ett högt värde på interceptions, 12 stycken vilket är när man bryter bollen när motståndaren passar/skjuter. Senast VSK hade ett så högt värde var när Calle Svensson fångade upp bollen 15 gånger mot Sirius i cupen förra året. Nu dras förmodligen denna siffra upp av den stora antalet anfall som HBK kommer men ändå en bra insats och några fler än mittbackskollegorna Sabetkar (8) och Ribeiro (10).

Sörman

Den andra debutanten var Samuel Sörman som körde som högervinge, han spelade dock bara 66 minuter så värdena är lite lägre än gentemot kollegor som spelade hela matchen. Men det är noterbart att han var inblandad i många dueller där han vann 7 av 15 vilket är bra då han ändå ställs mot ett lag två divisioner upp än vad han spelade förra året. Tittar man djupare så har de defensiva duellerna gått bra då han vann 5 av 6.

Övriga spelare

Emil Skogh var inblandad i nästan dubbelt så många dueller än vad han brukar vara och vann 9 av 11 stycken, han är också den enda spelaren i VSK som kommer till tre avslut.

Simon Johansson har varit mer inblandad i spelet i år än förra året, antalet aktioner var 78 mot MFF och hela 103 i denna match, en siffra som han slog endast en gång ifjol då han snittade 79 per 90 minut. Imponerande med tanke på att motståndet är lite bättre nu än förra året. Noterar att han norpat åt sig aningen fler bollar (interceptions) i dessa två matcher med sina 4 och 5 och då hade han 3 i snitt förra året mot lättare motstånd.

Även om Prodell officiellt inte fick något avslut på mål (bortdömt nick) så syns han i duellspelet och är den spelare som hamnar i flest dueller.

Slutord

Det är som vi skrivit flera gånger tidigare vanskligt att överanalysera en match. Men det är ändå intressant och se hur VSK står sig mot allsvenskt motstånd och framförallt hur dessa siffror kommer förändras mot GAIS. Mot Malmö FF så var skillnaderna framförallt i bolltempo och pressspelet, men mot HBK är det väldigt små skillnader mellan lagen.

Foto: Åke Hedvall

Allt data kommer från WyScout

Facebook Comments Box