ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Ekonomin i Södertäljeklubbarna fortsatt ansträngd

Vi har löpande under senare år rapporterat om den ekonomiska utvecklingen hos Assyriska FF och Syrianska FC, idag fortsätter den granskningen. Vi har på nytt kontrollerat statusen via kronofogden hos dessa båda föreningar.

För Assyriskas del kan man konstatera att de har en ny skatteskuld på 111 000kr. Föreningen fortsätter alltså att använda kronofogden som en checkkredit där man efter 30 dagar betalar in sin gamla skatteskuld, bara för att låta den nya förfalla. Så inget nytt på den fronten.

Nytt är att en privatperson fått nog av att inte fått betalt av föreningen och begärt utmätning av en skuld på ca 30 000kr. Vidare har klubben en inkassoförfrågan från ett kreditbolag hos kronofogden. Det är ett belopp på drygt 7000kr. Det beloppet överensstämmer väl med den summa AFF är skyldiga VSK efter att VSK betalat reparationerna av gräsmattan på Parken i samband med premiären i fjol när AFF-supportrar slängde in bengaler som brände ett antal hål i gräsmattan. AFF är skyldiga att betala reparationen. Under hela förra året skickade VSK påminnelser till AFF som högaktningsfullt struntade i att betala fakturan. Förhoppningsvis har nya styrelsen i VSK Fotboll nu agerat och låtit den gå till inkasso.

Om man ska säga något om klubbens situation så är det jobbigt när leverantörer tröttnat på att vara bank åt AFF. Om en börjar kräva in sina pengar kan det lätt bli en flodvåg då andra leverantörer blir rädda att inte få betalt om föreningen hamnar på obestånd ordentligt och då låter sina krav gå till kronofogden för åtgärder. Vi följer utvecklingen noga här.

Hos grannklubben Syrianska FC ser läget ljusare ut. Status just nu är 0 kronor i skatteskulder. Det innebär att man betalat av sin gamla skuld på totalt 145 000kr som man hade för en månad sedan samt betalat in skatten för juni månad. Bra jobbat SFC! Det som nu återstår är ett inkassoärende från Södertäljehem på totalt 8 000kr där gissningsvis klubben inte betalt hyran vid två tillfällen för en lägenhet som man har åt spelare.

En anekdot i sammanhanget är att vi skrev vår senaste krönika om SFC:s skulder torsdagen den 7/6 på måndagen den 11/6 gjordes registreringen hos kronofogdemyndigheten att skatteskulden var betald. Läser SFC ANNO 1904 eller var det en slump att skuldregleringen skedde i direkt samband med vår krönika?

Egentligen är det förvånande att SFC inte skött sina skatteinbetalningar eller planhyror till kommunen under året. De har pengar utan tvekan, annars hade den satsning som gjorts på spelare aldrig kunnat åstadkommits. Vi tror mer att det är av gammal vana som man nu håller tillbaka inbetalningar till det allmänna – ett rövargäng som sagt.

Vi har tidigare skrivit hur vi tror de finansierar årets verksamhet – går att läsa om här: https://www.facebook.com/anno1904VSK/posts/833097953544658:0
Det har sipprat ut några saker som tyder på att man redan tidigt – kanske redan i december eller i januari sålde sin andel i Ghoddos till ”investerare” aka lånehajar för att där och då få in cash till säsongen. Med de pengarna på fickan gick man sedan på värvarstråt och har kunnat betala fantasilöner till fd allsvenska spelare. Nu när Ghoddos blir såld på riktigt kommer säkert inga nya pengar klubben tillgodo utan man har ”fått” sin andel redan. Nu är det nog så att någon annan blir rik på Ghoddos försäljning.

Som alltid när det gäller SFC går det inte att utesluta matchfixning som finansieringsmodell. Det har varit flera incidenter i år där spelbolag stängt spelet på SFC:s matcher pga skumma oddsrörelser, senast nu mot VSK i förra veckans cupmatch där det förekom stora oddsskiftningar till förmån för VSK-seger. Alla stora spelbolag inklusive utländska stängde spelet på matchen.

En sorglustig anekdot som vi hört från flera håll och därför snart börjar tro på är att förrförra tränaren Eddie Demir köpte sin tränarplats i föreningen. Enligt ryktena betalade han i januari av Syrianskas skuld till kommunen på en halv miljon kronor så att de kunde börja träna på Jallavallen igen. Som tack för hjälpen fick han uppdraget att träna föreningen. Hela historien bär sannolikhetens prägel då skulden till kommunen de facto betalades i januari. Vidare skulle SFC knappast i normala fall ta in en sådan orutinerad tränare med noll erfarenhet av Div 1 fotboll, speciellt inte när man har ambitionen att studsa tillbaka till Superettan. Anledningen till att Eddie tömde kassorna på sina restauranger och såg till att betala SFC:s skuld till kommunen är enligt ryktet att hans fåfänga sa honom att han ville träna ett Div 1 lag nu när han går sin PRO-utbildning.

Vilken soppa säger vi – fortsättning lär följa

Facebook Comments Box