ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Det är nu ledarskapet måste fram – annars kan denna säsong vara förlorad

Det finns mycket att säga om gårdagens mediokra tillställning i Linköping. Vad gäller spelarna konstaterar vi att de gått från bollpressare till bolltittare och från maxlöpningar till allmänhetens joggning. I ärlighetens namn inte alla, men tillräckligt många för att vi aldrig var nära att ens få oavgjort i den här matchen. Spelet och inställningen var nu för andra matchen i rad bortom all kritik och vi bollar över frågan till spelarna – hur ska vi kunna vinna serien med det här spelet? För hur det än är så är det spelarna som pratar om avancemang till Superettan och då kan man inte spela så här – det går bara inte.

Vi skulle dock vilja fokusera på följande citat från Tor-Arne från VLT med anledning av gårdagens match

”Hade hoppats på att vi skulle ha energin med oss från förra matchen (cupsegern mot Syrianska). Tyvärr blev det inte så men det var bättre i andra. Det märks att vi har gått på få spelare de senaste månaderna. Det sätter sina spår att så många bärande spelare är borta så pass länge. Då kan vi inte få in ny energi när det behövs som mest under matcherna”

Vi tycker Tor-Arne gör en helt orimlig analys över energinivån hos spelarna i Syrianskamatchen. Han ville att spelarna skulle ta med den till Linköpingsmatchen – och hör och häpna – det är precis det de gör. Problemet var bara att motståndet var femfalt bättre igår än i onsdags.

Vi undrar hur det står till med analysförmågan om TAF tror att det VSK presterade i onsdags mot ett gäng spelare som inte spelade som ett lag och vars målvakt slog ut med armarna efter varje baklängesmål som om han ville fråga försvarsarbetarna – va fan håller ni på med? Syrianska spelade som ett sämre Div 3 lag. Samma energi, fokus, tempo med boll och i löpningar som räcker för att krossa ett Div 3 lag som inte spelar som ett lag räcker inte till för att klara av ett motiverat och aggressivt Div 1 gäng som inte förlorat på hemmaplan på 18 månader. Förstår inte Tor-Arne detta? Riktigt illa i sådant fall.

Om vi då flyttar över till citatets andra del vill vi börja med att säga att vi är närmast allergiska mot tränare som skyller förluster på omständigheter som ligger utanför deras egen kontroll. Vi supportrar fick en överdos av det via vår förra manager och vi har i princip nolltolerans mot den typen av svaga beteenden från tränares håll. Gör en rakryggad analys och fördela ansvaret där det hör hemma. För är det något vi som förening lärt oss senaste året är det att ärlighet varar längst.

Förutom det klena beteendet från TAF:s sida att skylla på saker utanför sig självt vill vi lyfta fram själva analysen där han konstaterar 1. Att han har bärande nyckelspelare borta för mycket pga skador. 2. Spelarna som kan spela är slitna och orkar på något sätt inte göra jobbet.

1. Vi kan konstatera att TAF inför matchen igår hade alla startspelarna tillgängliga utom Moggia som i hemmapremiären visade upp bländande spel och krossade Akropolis med 3-0. Hur kan TAF säga att han har bärande nyckelspelare borta? Moggia kan inte vara en sådan då han får ca 20 min speltid i en del matcher, annars inte alls.

2. Det är säkert så att spelarna är trötta och att det har blivit mycket matcher och så vidare. Men det gäller väl alla lag i sådant fall. TAF säger att vissa spelare belastats för hårt. Det är möjligt men vi kan konstatera (v.g se bilderna) att våra värsta konkurrenter CU belastar sin startelva ännu hårdare än VSK. Rimligen är CU-spelarna minst lika slitna – de spelade också cupmatch i veckan och till skillnad mot VSK använde de nästan ordinarie lag för att lyckas vinna sin match som dessutom gick till förlängning.

Trots denna urladdning klarade de av att ladda om och utan sina två bästa anfallare på plan (Ike och Junior) hitta ett sätt att vinna sin hemmamatch mot Assyriska med 2-0, som inte hade haft någon cupmatch i veckan. Så nej Tor-Arne, vi köper inte ditt resonemang om slitna spelare. Alla är slitna nu – men det är nu man som tränare har att visa sant ledarskap att hitta nycklarna till att få spelarna motiverade att prestera, precis som tränaren i CU så galant klarar av. Nu är det upp till dig att visa ledarskap och sluta skylla ifrån dig på externa faktorer.

Det är när det börjar blåsa lite som de sanna ledarna kliver fram både i form av tränare och spelare – får vi se det nu eller ska vi fortsätta att skylla ifrån oss på skador och att folk är slitna – det är väl nu vi ska ta fram vinnarmentaliteten och börja göra jobbet på plan som krävs för segrar? Vi får se hur det blir med det här – det är några matcher kvar till uppehållet och om det inte blir bättre måste åtgärder vidtas.

Ingen automatisk text tillgänglig.
Ingen automatisk text tillgänglig.
Facebook Comments Box