ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Det är dags att gå vidare – men några läxor måste läras av oss alla för framtiden – hur vi kommunicerar runt VSK Fotboll

VSK Fotboll är ett lag som får otroligt mycket mediauppmärksamhet för att vara ett lag i Sveriges tredje division. Det finns ett intresse som överträffar de flesta klubbar i Superettan och några i Allsvenskan. Det är ett intresse som gör många avundsjuka och som VSK Fotboll ska vara glada för att ha. Med uppmärksamheten kommer ett ansvar för oss alla som finns i och runt klubben.

Om vi börjar med spelarna behöver många bli bättre på att hantera media, Det är särskilt viktigt om laget går upp och intresset från nationell media blir än större. Det finns många starka personligheter bland spelarna som gärna bjuder på sig själva vid intervjuer och det uppskattas mycket av oss supportrar, Vi fullkomligt älskar när känslorna svallar och härliga citat produceras i parti och minut. Detta sagt, många av oss tycker att det har varit lite för mycket kritik mot taktik, uppställningar och byten det senaste året. Vi har också fått se hur spelare hamnar i dialog med klubben gällande löneförhandlingar via media. Det vi kan säga är att det finns inget av dessa uttalanden från spelare som väcker sympatier hos supportrarna eller ger en mer positiv bild av spelarna i allmänhet.

Det är nog så att om det inte hade varit diverse utspel från spelare i media under vintern/våren hade kritiken mot spelarna inte varit lika stor nu när många i TAF-gate anklagar dem för att vara primadonnor och bortskämda. Med färre uttalanden i media om vad man tycker om det ena eller andra runt laget och spelet hade förmodligen fokus i TAF-gate mer varit på bristerna hos tränaren än spelarna.

Vidare, det har gått runt rykten bland supportrar och folk runt VSK flera veckor innan styrelsen kickade TAF om hur hemsk han är och hur han förstör för VSK. Vi vet inte varifrån rykterna kommer men det är naturligt att tänka sig att det är spelare som läcker information till olika parter för att man i stunden kanske tycker att man har något att vinna på det. Det blir sällan bra i verkligheten när orden får vingar och far i väg och misstolkas av andra och skapar oro och schismer långt ifrån händelsernas centrum. Som en extra negativ konsekvens av allt detta är att nu när många haft synpunkter om spelarna så kan många som inte är insatta i läget eller VSK få för sig att laget är fullt av gnällspikar, vilket vi vi vet inte är sant. Någonstans måste varje spelare som väljer att uttala sig i media runt lag och spel eller läcka information på annat sätt inse att man riskerar att sabotera inte bara för sig själv utan också för sina lagkamrater.

Med det sagt är det bra att ingen av spelarna uttalar sig nu, det hade bara kunnat leda till en pajkastning mellan olika parter och dragit ner klubben ytterligare i tumult och splittring. Vi uppmuntrar spelarna att göra som man mestadels gjorde runt TAF-gate att ta den interna kritiken i spelarrådet och via dialog där med alla berörda försöka utveckla saker till det bättre, det är alltid den bästa vägen. Interna saker ska inte ut i media eller läckas till folk runt klubben.

Vi vill också passa på att ge en kommunikationskänga till styrelsen i VSK Fotboll – det var helt otroligt klantigt att informationen om att TAF fått sparken läckte till VLT – hur gick det till? Det kan ju inte varit många som visste om det? Naturligtvis måste informationen om en sådan bomb komma från klubben och klubben måste se till att ha kontroll över vad som kommer ut och inte, nu blev det precis tvärtom, väldigt olyckligt. Klubben har reparerat i efterhand men det är alltid lätt att det första intrycket blir bestående och det här med att sparka en tränare måste bara gå att hålla fritt från läckor så att det kommer ut rätt väg. Nu hoppas vi att man hittar nya läckfria rutiner för att se till att läckaget försvinner.

Vi vet att styrelsen genomfört mediaträning med truppen under våren. Nu är det viktigt att fortsätta med dem. Repetition är kunskapens moder och något som fotbollsspelare är väl förtrogna med. Målet måste vara att alla spelare nya som gamla ska veta exakt vad de ska svara på frågor av alla möjliga slag som kan dyka upp från en journalist.

Även vi supportrar har ett ansvar för vad vi säger och gör i offentliga forum på sociala medier runt klubben och runt spelare. Det är lätt att såga allt och alla rakt av när det blir en TAF-gate eller liknande. Och det är lätt att tänka att det inte blir några konsekvenser av det. På kort sikt blir det inte det heller, men på längre sikt bildas en gnällkultur där de som gnäller anser sig ha rätten att gnälla på spelare och klubb oavsett vad det är och försök att stoppa det möts med argument om att man har rätt att säga vad man vill. Så är det förstås och man kan tycka vad man vill om det hela men att det på sikt förstör kittet i klubben är givet. Som exempel gick AIK:s olika supporterfalanger ut förra veckan i ett gemensamt uttalande där man uppmanade alla AIK:are att sluta kasta skit på enskilda spelare och att sluta gnälla på läktaren om spelet. Man konstaterade att laget varit obesegrat i 27 raka seriematcher och förtjänar stöd snarare än gnäll.

Precis så är det för VSK. Vi vill uppmana alla supportrar att föra en konstruktiv debatt i det offentliga om VSK och klubbens göranden och låtanden, det är givet att så ska ske – det är ju precis det vi som skriver här sysslar med. Samtidigt som den debatten förs är vårt huvudfokus att stötta laget i vått och torrt, de förtjänar oftast det, inte minst efter en vår som säkert varit pressande för många av spelarna och för att vi faktiskt leder serien tack vare deras prestationer. Men även om man kanske inte tycker att en spelare eller laget förtjänar stöd i form av sång och applåder efter en dålig match och en förlust så gäller det gamla ordspråket – när jag minst förtjänar det får jag som mest kärlek. Precis det är innebörden i att vara supporter, man stöttar i med- och i motgång. Man får vara arg, galet besviken men man ser alltid till att stötta laget och spelarna.

Nu ser vi till att sjunga fram VSK till serieseger – Forza Grönvitt

Facebook Comments Box