ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Dags att börja titta uppåt

I Uppför Bågebackens senaste podd har vi nöjet att ha mittbackslåset Calle Svensson som högt ärad gäst. Calle är en urskön snubbe som surrar på om det ena och det andra, högt och lågt. Man kanske kan tro att det mest är massa ord som kommer ur Calles mun, men så är det verkligen inte. Här finns eftertanke och kloka resonemang om det mesta som rör dagens fotboll och hur man som spelare ska hantera livet och vardagen för att lyckas. Har du inte hört podden så hittar du den här

En av de saker vi diskuterar i podden är hur det har gått i år rent generellt och vad Calle tycker om det. Hans svar är att det gått bra och att han och laget är nöjt överlag vad man åstadkommit. Han säger sedan något intressant – att man hittat tillbaka till det spel man jobbade med inför säsongen och sen spelade under första halvan, utan att riktigt få till det. Calle kanske inte är något stort fan av att man bytte spelsystem mitt i säsongen, för honom känns 4-3-3 som man jobbat länge med som ett bättre alternativ.

Calle säger också att det är först under de tre senaste matcherna som han känner att man fått till det som man tänkt i sitt system. Han sammanfattar det hela med att om de bara nu kan hålla i det man fått till senaste tiden så är det absolut ingen risk för degradering eller kvalspel, utan snarare att man kan titta uppåt i tabellen.

Det är förvisso dags att hålla sig kvar i Superettan. Faktum är att om så sker är det första gången sen 1994 VSK Fotboll lyckats hålla sig kvar i en serie som man avancerade till säsongen innan. Dags för ett trendbrott alltså.

Det är också dags för ett annat trendbrott i årets serie. Snart sagt varje människa som kallar sig VSK:are har haft inställningen att det enda målet för i år är att klara sig kvar. Nu med två tredjedelar av serien spelad har spelare, ledare och supportrar lärt sig vad serien kräver av oss alla.

Omgång 21 innebar förutom vinst för VSK också att alla utom ett lag nedanför oss i serien förlorade, vilket ger ett fortsatt hälsosamt gap ned till de undre strecken. Vidare var det bara ett lag i VSK:s omedelbara närhet i tabellen som vann sin match. Allt detta har givit VSK all anledning att börja fundera på att formulera ett tydligare prestationsmål – mer än att man ska hänga kvar i serien.

Vad skulle då kunna vara ett realistiskt mål för VSK att formulera för avslutningen av säsongen?

Ja, man har fyra poäng upp till Norrby på sjätteplats. Däremellan finns Degerfors och Dalkurd. Att sträva mot sjätteplatsen vore kanske en lämplig målsättning. Det är inte omöjligt. Vi har kvar att möta Norrby och Degerfors. Dalkurd har en extremt tunn trupp som är känslig för skador och det är nu de brukar komma, när spelarna börjar bli slitna.

Det är sålunda inte alls orealistiskt att sätta en sjätteplats som mål, snarare kommer det men en rad fördelar om man kan nå så pass högt i tabellen.

Klubben kommer att tjäna ett antal hundratusen kronor extra från TV-pengarna om man slutar sexa istället för, låt säga, på tionde plats. Klubben blir också mer attraktiv för spelare när det är dags att värva till nästa säsong, om man kan visa att vi ligger precis bakom topplagen som nykomlingar. Det blir också lättare för marknadsavdelningen att jobba med sponsorer och få dem att vara med och satsa mot att bli ett topplag, om vi kan visa att vi kan vara precis bakom de bästa.

Så låt oss nu sträva mot sjätteplatsen, det vore en fin skalp om vi kunde nå dit vårt första år i Superettan på länge.

Kommer vi att lyckas göra det då? Så klart vi kommer att göra, Filip Tronêt har offentligt uttryckt att han tror vi hamnar där – om Filip säger det, ja då blir det så.

Facebook Comments Box