ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Bra defensiv, bra press men hur ska vi göra mål?

Nu har det gått några dagar sedan förlusten mot Sollentuna och det går att resonera lite kring matchen. Jag får erkänna att efter slutsignal var jag enormt besviken på resultatet, efter ett par dagar så är jag fortfarande besviken men kan ändå se några ljuspunkter. I tidigare matcher så har skadeproblemen varit för stora, men i matchen mot Sollentuna tycker jag ändå att startelvan var bra. Det var en backlinje och mittfält som spelade större delen av hösten tillsammans, Ask har sett bra ut och Prodell har ju gjort många mål tidigare på denna nivå. Egentligen var det bara Fagerström som på pappret var det stora tappet, även om såklart vi hoppas på Granath men än så länge är oprövad, Tronêt fanns på bänken men det var ändå Gefvert/Skogh som startade flest matcher i höstas. Vi ställde upp med en bra elva som det inte är omöjligt att vi kommer starta seriespel i med någon skada och avstänging.

Om vi börjar med det positiva så var VSK väldigt duktiga på att sätta press på Sollentuna, så fort VSK tappade bollen så satte de hög press och återerövrade bollen snabbt. Sollentuna hade ytterst korta perioder när de lyckades etablera något spel överhuvudtaget. Men nu har det varit några försäsonger jag sett VSK ha ett imponerande presspel, när sedan serien börjat har det varit som bortblåst. Men det kan säkert finnas orsaker till detta, som att det är lättare att ha detta presspel under försäsongen när det är många spelare som byts ut. Oavsett så gjorde hela laget en jätteinsats och stor tumme upp, det ska bli intressant och se om det håller mot seriekonkurrenter.

Trots att Pedro orsakar en straff så tycker jag han gör en bra match, han har en aura av lugn över sig som ger en stabilitet till backlinjen och framförallt så bidrar enormt i att etablera ett spel med sin säkra passningsfot. Tycker det defensiva arbetet ska berömmas trots förlust, det enda sättet som Sollentuna egentligen kom till några chanser var att köra långbollar och hoppas på 1 mot 1 situationer. Här har vi kanske VSKs akilleshäl, Kalle själv säger att han kör med ett spel som har hög risk vilket gör att en långboll kan skapa problem i VSK. Det ställer ganska höga krav på mittbackarna att de är trygga i en mot en situationer och sätter press så att fler hinner löpa tillbaka och hjälpa till.

Det som dock gnager är offensiven, VSK hade enormt bollinnehav och måste ha legat på 70-80%. Man vinner de flesta dueller men hade stora problem med att skapa några riktigt heta målchanser. Under matchens gång kändes det som att VSK var tillbaka till fjolårets inläggsspel med Askebrand där dessa matades utan någon större framgång. Visst, det blev några nickchanser och några som gick i ribban men jag förväntar mig ändå mer. Ett problem när vi slår inlägg är att vi har en vänsterfotad wingback på högerkanten och tvärtom, det har sina fördelar men inte när de ska mata inlägg långt ner i banan för då behöver de vrida upp kroppen i rätt position och det tar tid och ger försvaret möjlighet att samla sig lite bättre. Det tåls att fundera på om spelet leder till inlägg att backarna ska byta sida så inläggen får bättre bana. Även om det offensiva mittfältet tillsammans med Ask gjorde ett enormt arbete i pressen tycker jag det går att kräva mer utav dessa, de är trots allt de som ska vara arkitekterna i vårat anfallsspel.

Att VSK skulle sakna en spelare som Taha Ali är solklart, det var en spelare som kunde luckra upp täta försvar på egenhand. Men det är så tydligt att vi tappat enorm offensiv kreativitet när det gäller offensivt. VSK saknar en spelare som kan göra sin motståndare och skapa situationer utifrån det. Det finns duktiga 1 mot 1 spelare i VSK som Burubwa/Ibrahimovic men båda har få starter i Division 1 och oklart om de håller nivån eller när de är redo.

VSK hade en provspelare på plats, Ndure. Det är tydligt att VSK har mittback som nästa position de tänker förstärka, det är oklart om Sitpaha Ndure är just den mittbacken då han inte riktigt ställdes på prov. Men ska det värvas en mittback så är det någon som kan ge trygghet om både Ribeiro och Engström saknas. Det verkar inte finnas några pengar kvar till någon större nyförvärv så den som väntar på det väntar nog förgäves, i så fall behöver sponsorerna skjuta till eller styrelsen sätta en minusbudget. Fortsätter måltorkan under försäsongen så behöver man ta sig en rejäl funderade situationen och hur man ska agera.

Något som ändå är kul är att yngre spelare får chansen att visa upp sig, både Lindelöv och Sandberg fick speltid och gjorde absolut inte bort sig även om det är en bit kvar till startelvan. Sandberg hade ett läge där han kanske borde ha passat Ask men valde att avsluta själv. Men det är långt kvar till säsongsstart och jag hoppas Kalle fortsätter att matcha våra yngre spelare. Finns ingen anledning att starta med bästa elvan redan nu då det är så många försäsongsmatcher kvar.

Vad sa då matchen? Egentligen ingenting nytt. Skadefria har vi en väldigt bra backlinje även om Engström saknas. Positivt ändå att se VSK dominera matchbilden även om det är just målproduktionen som är det stora frågetecknet.

//HL

Foto: Åke Hedvall

Facebook Comments Box