ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Årets första träningsmatch gav flera svar

Hur 2-0 mot Peking ska värderas går ju att diskutera i all oändlighet, men som jag ser det finns det ingenting negativt i det i alla fall. Även om Peking hade två jämna startelvor i respektive halvlek saknades också i VSKs startelva Ribeioro, Magnusson, Gambos, Larsson, Ali, Jajic, Burke, Jabir samt långtidsskadade Tronêt och Engström. Det är kanske här styrkan i VSK i år ligger, den bredd som finns bakom startelvan.

En försäsong handlar egentligen inte så mycket om resultat utan att sätta spelsystemet men även få svar på eventuella frågor man hade på startelvan. Inför matchen så har jag tänkt tanken att VSK skulle behöva förstärka med en till 9a, men nu när Miguel Sandberg går och gör två mål så kanske jag får parkera den tanken. När det kommer till unga spelare kan lite självförtroende gör att de blir islossning och då kan det gå väldigt fort. Skulle Miguel göra ett mål till i nästa, ja då kommer vi ta en funderare över vem som ska starta på topp egentligen. Men att leta efter en till nia efter helgens insats känns det ligger längst ned i pappershögen just nu.

Nyförvärvet Umit gjorde en stabil insats och gjorde egentligen inga misstag. Jag är faktiskt inte helt övertygad om att det blir Umit som startar, utan att det finns andra spelare som är sugna på att ta platsen previd Herman Magnusson och Frederic Nsabiyumva. En spelare som växte under mina ögon under hösten var Alex Douglas kommer att utmana här. David Engström är på väg tillbaka från en långtidsskada, är han hel och frisk är han en av av våra bästa spelare, av vad jag har hört så har han sett väldigt bra ut på träning och då kommer konkurrensen i backlinjen vara mördande. Det är ändå som mittback jag eventuellt kan tänka mig en till mittback, även om Ribeiro kan kliva ned så är har det varit en hel del skador kring de som spelar där. Är Engström fit for fight när säsongen går igång, då tycker jag vi kan strunta i att hämta in en till mittback.

Det här var den första matchen efter utlåningen för Patric Åslund som testades wingback, jag tycker han gjorde det bra och hade inga problem att agera i trånga situationer. Han assisterade till ett av målen och bjöd även Burubwa på ett jätteläge där det nog borde blivit mål. Jag tror Åslund är väldigt nära en plats i startelvan, jag tror faktiskt att han petar Max Larsson. Max sitter på förövrigt på utgående kontrakt, jag hoppas verkligen att VSK och han hittar en lösning på en förlängning. Max förtjänar ett bättre kontrakt då han var ett av lagens sämst betalda spelare förra året.

Nu när VSK kör 3-4-3 så blir de centala mittfältarna mer defensiva mittfältare, jag tycker både Edlund och Ask gjorde det riktigt bra och det kändes som att de var väldigt samspelta. Jag har varit inne på att VSK har kanske några för många offensiva mittfältare men inte så många med defensiva egenskaper, men jag ser ingen anledning till att agera på transfermarknaden utifrån denna match. Både Ask och Edlund kommer vara viktiga spelare i år då de är otroligt användbara även om de kanske inte är först i kön på någon position.

Utifrån ovanstående resonemang så ser min startelva och bänk mot AIK i Svenska Cupen ser just nu ut som följande

Anton Fagerström

Umit Aras, Frederic Nsabiyumva, Herman Magnusson

Simon Gefvert, Martin Gambos, Pedro Ribeiro, Patric Åslund

Simon Johansson, Jabir Ali, Jaheem Burke

Bänken: Daniel Svensson, Alex Douglas, Daniel Ask, Olle Edlund, Mohammed Mahammed, Max Larsson, Miguel Sandberg

Får vi tillbaka David Engström eller Filip Tronêt är det ju galen konkurrens om att ens sitta på bänken, just nu är rutinerade Dusan Jajic helt utanför men även talangen Alex Lindelöv.

Om jag ska spekulera så tror jag en av våra mittfältare lämnar, det skulle kunna vara Dusan Jajic eller någon av Edlund/Ask. Jag tror att VSK kommer försöka hitta någon lösning på lån för Hellbom/Burubwa. Även om någon spelare skulle lämna så tror jag faktiskt inte VSK behöver plocka in någon till spelare, vi har så många spelare som är flexibla och kan utmana på flera positioner.

Från ett Silly perspektiv så tror jag årets försäsong kan bli den tråkigaste i mannaminne, men det är nog egentligen bara ett bra tecken. Nu väntar BP och därefter Vasalund inför vad jag ser som försäsongens roligaste match, AIK borta på Tele2 arenda. Bokningar på andra bussen rullar på och jag hoppas att fler bokar tidigt så att VSK Sports kan öppna upp för en tredje buss i god tid.

Himlen är grönvit.

HL

Facebook Comments Box