Äntligen proppen ur – Nu väntar värmländsk tuffhet

Dags för våra Grönvita damer att åka till de värmländska skogarna och möta Lysviks IF från Sunne. Men först måste vi titta tillbaka på den härliga vinsten i lördags mot Norrstrands IF.

VSK tog tag i taktpinnen direkt på Hitachi och styrde spelet och gav inte nykomlingen från Karlstad en lugn stund. Tjejerna skapade målchanser i parti och minut. Till slut, efter drygt 20 minuter gör Safiya ”Saffe” Abulkadir Abshir 1-0 och då trodde jag att det skulle rasa in Grönvita mål. Men i ett sällsynt anfall av Norrstrand kvitterade värmländskorna. Man började få vibbar från herrlaget, massor av missade målchanser av Grönvitt. I andra halvlek kliver tjejerna in och visar att de ska vara ett topplag i år. Kanske inte lika dominanta i spelet som i första halvlek men nu görs det mål. Sargonia Solaka och Wilma Hedenström gör två mål vardera och VSK tar en komfortabel 5-1-seger.

Wilma Hedenström gör en makalöst stark insats, utmanar hela tiden, är löpvillig och är oerhört kall när hon gör båda sina mål. Wilma kommer bli en plåga för många lag. Dessutom har vi en straffskytt av högsta klass i damlaget. Sargonias 2-1-mål görs från straffpunkten efter att Moa Karlsson fällts i straffområdet. Sargonia kliver fram och väntar kyligt ut målvakten och lägger in den i mål. Hon agerar som ett proffs, det finns en tanke med straffen. Norrstrand är inget dåligt lag, de försökte spela fotboll men när VSK spelar så här är tjejerna svårstoppade. Jag efterlyste innan matchen att mittfältet med Sargonia och Saffe skulle styra matchen och det gjorde de verkligen. Vi har dessutom ett sparkapital i Elin Antonsson som ännu inte fått göra sitt första mål, men det kommer. Förhoppningsvis redan på lördag.

För på lördag ska damerna att åka till Sunne för att möta Lysviks IF på Myrborgen. Förra året vann VSK båda matcherna mot Lysvik men i bortamatchen ”rånade” VSK Lysvik på segern, enligt Lysvik själva. Alla lag som spelar borta mot Lysvik har det tufft. Inför säsongen tippades Lysvik som en av utmanarna till VSK om seriesegern. Inledningen på säsongen har resultatmässigt varit lite upp och ner från värmländskorna. Senast förlust borta mot Rävåsen, vilket var Lysviks första förlust efter 14 obesegrade seriematcher i rad. De har spelat två oavgjorda matcher på hemmaplan mot Eda och Rynninge. Vinsten kom borta mot nykomlingen Sala.

I matchen mot Lysvik måste Grönvitt vara beredda att stå upp och ta fighten. Lysvik är tuffa, svårspelade och de har mycket rutin i laget. Men om Grönvitt spelar sitt bollvinnande spel och utnyttjar våra vindsnabba spelare, Wilma Hedenström, Elin Antonsson och Nathalie Brorson på rätt sätt blir vi svårslagna. I senaste matchen fick vi till slut spelet i sista tredjedelen att fungera bättre, det krävs att tjejerna tar med sig detta till Lysvik. Grönvitts försvar har varit exemplariskt så här långt och på lördag kommer backlinjen ställas på prov. Jennifer Holmström och Thea Nilsson måste fortsätta att hålla ihop försvaret och stänga till som de gjort så här långt. Dessutom vill jag se att alla fyra i backlinjen vågar trycka på uppåt när det ges tillfälle. Nu tar vi en fin trea på lördag, tjejer!

Resultat och kommentarer – Omgång 4

Rävåsen IK Karlskoga-Lysviks IF 3-0, Eda IF-Forsby FF 6-0, IK Sturehov-IFK Hallsberg 1-2, Västerås SK-Norrstrands IF 5-1, IF Karlstad Fotboll-Rynninge IK 4-2, Sala FF-Hertzöga BK 0-8.

Hallsberg stod för omgångens skräll, vinst borta mot Sturehov imponerar. Eda och Hertzöga krossade sina motståndare och går från klarhet till klarhet. Dessutom verkar Rävåsen vara riktigt starka, en övertygande 3-0-seger mot Lysvik imponerar av Karlskoga-laget. Rynninge åkte på sin andra raka förlust borta mot Karlstad. Frågan är var vi har Rynninge och Karlstad i år, två svårbedömda lag.