ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

ANNO 1904: Silly Season & Försäsongskollen 21/1

De första lagen i Norrettan har börjat spela sina matchen, för VSK dröjer det dock två veckor till innan det är dags för försäsongspremiären mot BK Forward. Försäsongsmatcher är svårbedömda, men det finns alltid intressanta saker och snappa upp. Om ni har tips om vad som händer i VSK och gärna även andra klubbar så hör av er!

Örebro SK – FC Linköping City 6-2

Om man ser till resultatet kan man lätt tänka att det var en rejäl överhalning Linköping åkte på mot ÖSK på bortasnö. Ibland bedrar resultatet de faktiska händelserna på plan. Faktum är att Linköping var det bättre laget i 60 minuter. Efter det trött orken och Örebro tog över. En anledning är att kexen körde med två helt olika elvor i respektive halvlek. Trots detta tog det som sagt en bit in i andra innan man fick ordning på sina motståndare.

I första halvlek var Linköping klart bäst och då mötte man fem allsvenska startspelare och en division 1 målvakt på andra sidan. Båda Linköpings mål kom till i första halvlek och gjordes av anfallaren Esat Jashari som förra säsongen vann skytteligan med 17 fullträffar. Linköping har en väldigt bra högermittfältare i Levon Pachajyan som gång på gång bröt igenom på sin kant och han hade bara i första halvlek 6-7 bra inlägg som gav klara målchanser. Linköping har också en väldigt lovande mittback i blott 17-årige Pontus Rödin som stod emot ÖSK anfallen bra.

Det fanns också provspelare på plan, men det var inte några som är spets i serien, tex Atosh Elmi från Akropolis som var petad större delen av hösten och någon okänd Team TG spelare. Visserligen en svårbedömd match, speciellt när Linköpings högerkant mötte juniorer, men det här kan vara en obehaglig motståndare för många lag i Norrettan. VSK kommer möta Linköping City i andra träningsmatchen 10 februari.

Ett annorlunda upplägg har ÖSK som inleder med tre matcher inom en vecka och möter både Rynninge och Karlslund, deras tränare sa att han tycker träningsmatcher är bättre än ett vanligt träningspass och ger en bättre bild på var truppen står.

VPS – Umeå FC 1-0

Umeå har kört ett miniträningsläger i Vasa över helgen och mötte VPS som huserar i finska högsta ligan. UFC ser ut att gå över till att köra 3-4-3 nästa säsong och behöver då fylla på med mittbackar. Två provspelare med denna profil fanns med, Adel Ziarat (Kalmar U19) och även De Carolis fick spela mittback, De Carolis är inte bara en kantspelare utan har faktiskt också spelat mittback men inte i VSK.

På centrala mittfältet fanns även två provspelare Sal Jobrateh (Nyköpings BIS), samt Sebastian Lundbäck (Östersunds FK) som i höstas var utlånad till Team TG och given i startelvan. De känns spontant som två gedigna centrala mittfältare av bra division 1 kvalité. Alla provspelare ska ha gjort bra ifrån sig och flera av dem kommer förmodligen erbjudas kontrakt.

Umeå har egentligen inte tappat så mycket spets, Felix Adjei (anfallare, Ghana), Soo Yong Yoon (mittfältare, Korea) och Yann Fillion (målvakt, Kanada) var visserligen startspelare men inte spets i serien. Nu kanske Alex De Carolis inte är någon spetsspelare, men Lundbäck/Jobrateh kan vara minst lika bra men framförallt billigare lösningar än tidigare icke EU-spelare.

Slutresultatet var exakt det samma som i förra årets träningsmatch vid samma tidpunkt. Tränaren Jeglertz säger till VK att han tycker att laget är på en bättre nivå nu än förra året. Positiva signaler alltså från ett UFC som hade en stark vår, men sämre höst. Simon Mårtensson förlängde med Umeå, men i ett 3-4-3 ska det bli intressant hur UFC ska utnyttja Mårtensson/Bbaka som ändå är två kompetenta anfallare på den här nivån.

Västerås SK

Intressant silly-vecka för VSK som bland annat innehöll att Sebastian Rajalakso tog kontakt med TAF för att se om det finns någon plats i truppen Sebastian var en otroligt hypad spelare när han slog sig in i Djurgårdens IF men hamnade senare i GIF Sundsvall. I VSK skulle han vara tänkt som ytterback/wingback. Det återstår att se om han dyker upp på någon träning.

I fredags anlände sen Ravy Tsouka direkt från Frankrike. Hans främsta merit är att han spelat i Italienska Serie-C. Det vi sett på YouTube så är han en passningssäker kille. Det finns ett klipp där han bara matar långbollar mot anfallarna med god precision, sen har han rejält långa inkast också.

Rajalakso/Tsouka känns som två helt olika speltyper och dessutom i olika åldrar. VSK kommer knappast sajna båda utan möjligen en av dem. Det ska bli intressant och se vilket spelsystem VSK väljer, det som verkar mest troligt idag utifrån truppen är 3-4-3 eller 4-3-3.

En allt tydligare bild av TaF växer så sakteliga fram. Det är tydligt att han ställer en hel del nya krav på truppen som de inte är vana med. Dit hör ordning och reda i omklädningsrummet. Vattenflaskorna dräller inte längre vid sidan av planen utan är nu prydligt uppställda i korgen.

När det gäller VSK har vi planer på att slopa Silly-nyheter och ersätta det med Rehabnytt. Känslan är att det är minst lika intressant. Det kommer nu positiva signaler kring flera spelare men viktiga spelare som Karwan, Filip & Dennis P är frågetecken där ingen tycks kunna ge några besked hur det går med rehab-träningen och när de kan vara tillbaka i truppen för att träna fotboll.

Carlstad United

Det är nu helt klart att John Stenberg lämnar klubben. Det är ett klart tapp då han varit en tongivande spelare. Även han ryktas nu till Karlstad BK. Laget har tappat halva startelvan vilket är ett bekymmer. Trots det utstrålar klubben och vissa supportrar optimism inför säsongen vilket förvånar oss. Vad är det de vet som inte vi vet?

Från KBK har Carlstad värvat Joel Gustafsson, en tänkt ytter som provspelade för VSK. Det är intressanta spelare de tagit in i Joel, Erik Sachs och Oscar Danielsson. Men det råder trots allt stora frågetecken hur de klarar av att prestera på DIv 1-nivå.

Nyköpings BIS

Klart är att Bissarna tappar Sal Jobrateh, en ersättare för honom är Joakim Juhlin från Värmbol. Juhlin han har även testat för FC Linköping och tidigare hade en säsong i Superettan där han hade enorma skadeproblem och fick ingen speltid. Han hade också en skadefylld vår i Värmbol, men under hösten såg han ut att vara hel och kan säkert vara en bra spelare på den här nivån.

Lagkaptenen Dago Funes lägger skorna på hyllan efter att inte kommit överens om ett nytt kontrakt, en tongivande spelare i Nyköping som försvinner och klubben säger att de inte kommer kunna ersätta honom över en natt.

Syrianska FC

Hade sin första träning förra veckan efter att tidigare varit utelåsta från arenan pga obetalda planhyror till Södertälje kommun. Nu har man lyckats skrapa ihop de 250K man var skyldig och kan åter beträda Jalla-vallen. Ett problem mindre men för klubben som dock fortfarande saknar huvudtränare.

I övrigt var de var tvungna att ställa in sin träningsmatch mot FC Linköping City den här veckan. Vi misstänker att de inte har tillräckligt med spelare för en träningsmatch än. En förlängning värd och nämna är Seth Hellberg, som 2016 spelade i BP men förra året i Syrianska. Det är en bra spelare och laget ser ut att få spelare som är spets på den här nivån. Frågan är snarare hur bredden kommer att se ut.

Facebook Comments Box