ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

ANNO 1904: Silly season 17 januari

Vi får börja denna silly-genomgång med att gratulera Aly Keita som för några dagar sedan förlängde sitt kontrakt med Östersund. Nu sträcker sig kontraktet över 2019 och naturligtvis räknar vi iskallt med att han spelar i grönvitt 2020.

En mer lokal reflektion är att Västerås IK kommer få ett ruskigt starkt lag i år i sin lokala div 3 serie. Som alla vet har ett gäng gamla VSK-spelare hamnat där i år och nu senast har man en hemvändare i Måns Giesecke som i fjol spelade i div 2 i Stockholm. De måste anses vara extrema favoriter till att jogga hem sin serie och ta sig upp i div 2 igen.

Västerås SK

Så fick Tor-Arne Fredheim göra sitt första nyförvärv. Som är känt för de flesta blev det den meriterade Brian Span från IFK Mariehamn. Tor-Arne gick in och kommenterade på VSK Fotbolls facebook-sida och konstaterade att han haft koll på Brian sedan Ljungskile SK tiden då han gick i tankar att få över honom dit när Brian var i Djurgården.

Något vi börjar ana är att en av Tor-Arnes styrkor är att han tycks ha koll på en himla massa spelare. Och vi får i vart fall känslan att han kommer träffa rätt ofta när han hämtar in någon.

Det har spekulerats i hur VSK har råd med en spelare som så sent som 2016 var med och vann Finska mästerskapen. Vi har förstås grävt i fakta för att kunna ge ett vettigt svar till alla som undrar.

Vi vet att Mariehamn ville förlänga med Brian i år men att han var tydlig med att han ville vidare. IFK Mariehamn omsätter runt 13 miljoner kronor per år och ska ha en lönebudget på drygt 5 miljoner, det är kanske en miljon mer än VSK.

När vi tittat igenom vad de bästa spelarna i deras startelva har tjänat har hälften tjänat drygt 30.000kr och andra halvan 20-25.000 kr i månaden. Det senare är löner som VSK redan idag betalar ut till vissa spelare. Brian har rimligen fått i lön vad han hade i Mariehamn, 20-25K. Det borde vara en lön som han lätt kommer att förtjäna i VSK. Första rapporterna från träningen indikerar att han är en riktigt bra fotbollsspelare på den här nivån.

Brassen som varit på provspel har fått lämna Västerås i förtid vad vi förstår. Det borde betyda att det inte bli något med honom. Gissningsvis var Brian den toppspelare som Tor-Arne ville värva och att pengarna gick dit istället för till Brassen.

Vi kan säkert vänta oss någon enstaka värvning till vad det lider men knappast av den kaliber som vi fick se i måndags. Sammanfattningsvis ser årets trupp väldigt lovande ut, skadorna är det största hotet för serieseger.

Syrianska FC

Lite oväntat, för oss i vart fall, förlängde fd VSK/Kerburan spelaren Mattias Mete med Syrianska. Han gjorde 11 mål i Superettan förra året och är en bra spelare på den här nivån, en potentiell skytteligavinnare faktiskt. Syrianska har inte presenterat ett enda nyförvärv än men har på sin hemsida listat 14 spelare och då har de ändå gallrat ut de som lämnat. Skulle den listan visa sig stämma när transferfönstret stänger har de ändå lyckats behålla halva startelvan från i fjol och kan då bli ett lag med en hög högstanivå, även om vi inte tror att de kommer att hålla över 30 matcher.

Carlstad United

Värmlänningarna har kanske haft den tuffaste sillyn så här långt. Lillebror KBK rycker i den ena spelaren efter den andra och CU har inga ekonomiska muskler att sätta emot när KBK viskar fantastiska lönesummor i öronen på CU-spelarna.

Men nu har man börjat landa lite nyförvärv i alla fall. Från Sandviken hämtas John Junior in som tidigare spelat i Kerburan. En explosiv ytter som hade en tuff säsong förra året och bara gjorde 3 mål. Till hans försvar ska det sägas att Sandviken ville behålla honom men John ville ha miljöombyte.

Efter att haft en bra defensiv säsong har Carlstads mittbackar valt att se sig om i världen. Istället har Erik Sachs sajnats som även seriekonkurrenten TG sneglat på. Han är en ung mittback från Degerfors som gjorde 11 starter och 6 inhopp i Superettan och är på pappret en intressant spelare.

Värt att nämna är att yttern Uchenna Ike förlängt, även han ryktades bort ett tag. Enligt Norran så är Linus Almqvist från Skellefteå FF klar för CU och benämns av tidningen som frisparksspecialist. Han gjorde totalt 11 mål förra säsongen. Enligt NWT är det tre spelare från förra året som fortfarande inte hittat en ny klubb och där är mittbacken John Stenberg den som är mest eftertraktad. Det återstår att se om han får återvända till Carlstad eller inte. Totalt letar klubben efter en målvakt och tre utespelare just nu.

Assyriska FF

Från degraderade Enskede IK har Assyriska FF hämtat Husein Aly, en snabb ytter som inför förra säsongen provspelade med VSK men till slut hamnade i Enskede IK. Under säsongen gjorde han 8+8 vilket visserligen är bra i ett bottenlag. Men vi känner oss svagt skeptiska till uttalandet från Assyriska att han skulle vara topp 3 i serien på sin position. Han är en förstärkning hursomhelst och fortsätter de nu med att plocka in fler bra spelare blir de att räkna med i toppstriden.

Team TG/Umeå FC

Efter att missat Erik Sachs (CU) så tittar TG enligt @danwboter på den finske mittbacken Juuso Laitanen, han var ordinarie i Kemi Kings som spelar i samma liga som IFK Mariehamn. Men finska ligan är ganska ojämn och till skillnad mot IFK Mariehamn var Kemi ett bottenlag som var på väg att åka ur. Han är säkert en bra spelare för division 1 Norra, men om det är spets i serien låter vi vara osagt. Ett rykte vi fått in på redaktionen säger att De Carolis befinner sig i Björkarnas stad, återstår att se om det är för att titta på renar eller skriva på kontrakt med någon av stadens lag.

Facebook Comments Box