ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Anno 1904 PREMIÄRDRÖMMER: Inför BK Forward (träningsmatch)

Idag 13.00 möter VSK BK Forward i årets första träningsmatch. Som alltid är förväntningarna stora och längtan att få se de grönvita krigarna i matchspel efter tre månaders abstinens är stor.

Dagens motstånd består av BK Forward som är en gammal bekanting för alla som följd VSK genom åren. Forward gick ju igenom en kris i och med att man åkte ur Div 1 2016. Men nu är man tillbaka i finrummet igen och man vann relativt enkelt sin division 2 serie förra året.

Men det är inte på många punkter samma lag som VSK mötte 2016 i norrettan. Endast två spelare som då var ordinarie återfinns i dagens trupp, mittbacken Daniel Björkman och centrala mittfältaren Axel Wettéus, resten har slutat eller lämnat klubben.

Ett sådant tapp är Erik Björndahl som i veckan blev klar för Degerfors. Han gjorde 24 mål förra säsongen i Forward och året innan dess i Div 1 gjorde han 12 strutar. Men honom försvinner så klart mycket målfarlighet och rutin.

Även Emil Berger som spelat de senaste fyra säsongerna i Forward har lämnat för lokalkonkurrenten IK Rynninge också det ett kännbart tapp. Nu består truppen till hälften av 17-19-åringar, utan rutin eller kunskap om vad som krävs i Div 1.

Under försäsongen har man mött och vunnit mot Örebro Syrianska IF med 1-0. Det är ett Div 2 gäng men vi har ingen närmare information om hur den matchen förlöpte.

Vi ska nog inte ha för stora förhoppningar på VSK inför denna match. Skadeläget är som vanligt katastrofalt, endast 12 utespelare är tillgängliga. Inte en enda naturlig ytterback i A-laget kommer få speltid. Dennis P återhämtar sig från skada, Dennis B har fått en smäll på knät, Ravy Tsouka har okänd skada och Mathias Benker är på kickoff.

VSK har därför plockat in Danilo Kuzmanovic (som spelade i IK Frej gångna säsongen) för att provspela som vänsterback. Tanken var att han skulle provtränat med laget i veckan men var då sjuk men tycks nu vara redo för träningsmatch. Det är nog ingen spelare som är tänkt att värvas om Dennis är frisk, men skulle han inte vara redo eller få en ny skada är nog Danilo en potentiell ersättare.

Vi har fått indikationer på att VSK även tittat på möjliga värvningar till positioner där VSK har mycket bra försörjt med duktiga spelare. Vi antar att TaF gör sin analys och noga kalkylerar med skaderisker på spelarna utifrån deras tidigare skadehistoria. Det verkar som han vill ha en fullödig plan B i fall det värsta inträffar. Med tanke på alla nuvarande skador är det nog ingen dum idé att komma upp med både en B och C plan. Som exempel på skadeeländet lär sådana nyckelspelare som Karwan, Filip och Jonas Hellgren knappast få spela idag.

Det finns uppgifter på att VSK kommer starta med en 4-2-3-1 uppställning istället för den normala 4-3-3, skillnaderna kan dock sägas vara hårfin. Med Mjällby körde VSK ett 4-3-3 med en defensiv, en balanserad och en box-till-box mittfältare som var Simon.

Skillnaden vad vi tror med 4-2-3-1 är att Simon kan få en tydligare roll offensivt och att de två andra blir mer tydligt defensiva i sina roller. Av tidigare artiklar och intervjuer om vad TaF sagt om yttrarna tror vi inte att de kommer löpa ut till hörnflaggan lika mycket som man kan förvänta sig att vanliga yttrar gör utan mer anfalla snett inåt centralt.

Ett tag såg det ut som att det skulle bli väldigt tunt på ytterbackspositionerna i dagens match men vi har fått reda på att Robin Blommé kan göra comeback som högerback om nu inte VSK väljer att köra en U19 spelare. Robin har i alla fall fått hålla sig på högerbackspositionen de senaste träningarna. Många minns säkert att han var en hygglig högerback i Norrettan men också att han fick det tuffare i Superettan och drog på sig en hel del varningar och straffar. Nu sju år senare och mot ett lag som BK Forward lär han dock klara av uppgiften galant även om han är lite ringrostig på positionen.

Vi förmodar att Douglas som egentligen är en central anfallare får chansen som vänsterytter. Det vore en lättnad för oss alla om han kan prestera bra i den rollen och ge VSK lite fler anfallsalternativ tills Filip är tillbaka.

Självklart blir det även intressant att se Brian Span och Anton Fagerström, men där är förväntningarna redan högt uppskruvade och vi skulle närmast bli oroliga om de gör en plattmatch.

En spelare som vi hoppas nätar imorgon är Emir Smajic. Skulle hans målskytte lossna har VSK två av seriens bästa anfallare i truppen vilket kommer ge TaF angenäma problem vid laguttagningen.

Egentligen spelar resultatet från dagens match ingen större roll. Vi vill se ett VSK med sina bästa tillgängliga spelare från start som direkt inleder den här säsongen med fokus och resolut spel. De ska klart äga första halvleken och förhoppningsvis stänka dit några snygga baljor. Det kvittot vill vi ha.

Vad som händer i andra halvlek spelar inte så stor roll. TaF får gärna lufta ett gäng U19 spelare som får chansen att visa framfötterna. Men som sagt. Vi vill se ett fokuserat och hårt arbetande VSK i första halvlek som visar vart skåpet ska stå.

Vad vill ni se idag från VSK eller vilken spelare är ni extra nyfiken på?

Facebook Comments Box