ANNO 1904 MATCHRAPPORT: VSK Fotboll – Sandviken IF

Då var det dags att sammanfatta dagens träningsmatch mot Sandvikens IF som var den näst sista matchen innan serien drar igång om två veckor.

VSK ställde upp med så mycket av sin tänkta startelva som finns tillgänglig just idag. Det innebar bland annat att Koyar startade för att i halvtid få byta av med Simon på vänsteryttern.

Vi inleder med att säga att VSK mötte en Sandviken som var helt inriktad på det defensiva spelet. Man hade bestämt sig för att ligga lågt i sitt straffområde och sen försöka kontra. Matchbilden blev tämligen ensidig i första halvlek med ett VSK som hade ett massivt bollinnehav, säkert 75% mot 25% för Sandviken.

Gästerna krympte ytorna och gjorde det svårt för VSK att komma till avslut och klara målchanser. Halvleken bestod av många försök utan att riktigt komma till vettiga avslut. Sandviken gjorde det bra och VSK var lite lite för långsamma och tog lite lite för få löpningar utan boll för att kunna störa Sandviken ordentligt.

Spelet såg stundtals bra ut men blev också ganska stillastående i perioder. Bäst i VSK i första halvlek, särskilt de första 20 minuterna var Jonas Hellgren som låg bakom mycket av anfallsspelet från sin offensiva mittfältsposition.

Sandviken hade knappt en målchans i första halvlek och backlinjen och det defensiva mittfältet gjorde vad de skulle för att hålla rent. Vår städgumma på mittfältet Bira Sarr har kommit in i spelet mer nu och spelade mer skolat och med mer struktur än tidigare. På kanterna gjorde Dennis, Koyar och Hinken det bra när man kom loss ett par gånger.

Ett nytt anfallsvapen kunde skönjas på vänsterkanten när Dennis drev upp bollen på kanten så istället för att slå inlägg slog han den bakåt till Moggia som tog några steg in i banan och slog instick till mötande spelare, Dogge, Hinken, Jonas. Den varianten kommer vi säkert få se mer av då det var relativt framgångsrikt och bröt av det vanliga vänsterkantsspelet med Dennis inlägg. Moggia är duktig på att slå instick så där har vi ett outnyttjat anfallsvapen.

Det märks att Dennis fått instruktioner från TAF. Han har också börjat att istället för att försöka driva bollen ner mot hörnflaggan ibland driva in bollen diagonalt i banan. En aktion som oftast slutar att bollen går ut på högerkanten. Det är bra att anfallsspelet på vänstersidan utvecklats, det har blivit sönderläst av motståndarna vid det här laget.

Andra halvlek är i princip den första lik i alla avseenden. Boris byter av Moggia och Simon kommer in ist för Koyar. Spelet förändras inte utan fortgår i samma banor från VSK:s sida och Sandviken fortsätter att försvara sig lågt. Bäst i andra halvlek är Hinken med några fina aktioner. Han borde göra mer av det han är duktig på, att bryta in från högerkanten och gå rakt på mål.

Simon spelare vänsterytter och gör det bra men hamnar utanför spelet onödigt ofta på den positionen. Det känns som han borde ha en annan position i laget för att laget ska få ut så mycket som möjligt av honom. Simon får ett jätteläge i slutet av matchen som han borde satt.

VSK vinner till slut matchen med 1-0 på en straff som man får lite halvbilligt när bollen tar på handen på en försvarare, hade nog lika gärna kunnat frias.

Om vi då sammanfattar och kollar av med de önskemål vi hade inför dagens match kan vi konstatera att vi släppte in noll mål som vi mer eller mindre krävde. Backlinjen och det defensiva mittfältet höll rent när de sporadiska attackerna kom från Sandviken. Anton i målet hade en mycket kylslagen tillställning med få ingripanden.

Framåt krävde vi ett kreativt spel som skulle ge målchanser och mål. Av det fick vi se glimtar. Men allt som oftast gick det lite för långsamt och var lite taffligt när bollen närmade sig straffområdet.

Det märktes att det var en träningsmatch en kylslagen lördag i mars. Det är helt klart så utifrån vad vi såg idag att det finns en växel till att lägga in hos många av spelarna när det börjar gälla poäng. Och det behövs. Ska man slå den här typen av defensiva lag i serien måste man variera anfallsspelet mer och ha betydligt mer rörelse i spelet från alla offensiva spelare, annars kommer den här typen av matcher att sluta 0-0 och det har vi absolut inte råd med.

Nu återstår bara en träningsmatch borta mot Åtvid nästa helg. Då har laget möjligheten att visa att man verkligen vill vinna den här serien i år genom att gasa på och visa att man kan bortaslå den förmodade seriesegraren i den södra divisionen.

Sen hoppas vi så klart att Rinor Nushi blir klar för klubben under veckan, får vi tro snacket som går så finns det i alla fall vissa chanser.