ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Analys: VSK och viruset

Då har det hänt i Sverige som nog var tämligen oundvikligt om vi tittar på vad som sker i vår omvärld, regeringen fattade beslut om att förbjuda folksamlingar på större antal än 500. Tittar vi vidare på hur andra länder har agerat för att minska smittspridning av coronaviruset, kan det nog komma fler åtgärder.

Vi tittar i den här texten på vilka de direkta konsekvenserna är för VSK-klubbarna av det som just nu händer i Sverige och i världen.Vi börjar med VSK Bandy

VSK Bandy

 • Sportsligt drabbas så klart inte herrarna av publikförbudet då de spelat klart för säsongen. Damerna drabbas inte heller direkt sportsligt eftersom de matchen som finns på schemat kommer att spelas (flyttas?). Huruvida semifinalerna spelas inför publik får väl nu Bandförbundet besluta runt. VSK Bandy som arrangör kan naturligtvis alltid stoppa publik med hänvisning till säkerhetsläge (oavsett vad). Vi får avvakta och se hur det blir där.
 • Om klubben nu inte kan bjuda in publik till fredagens match är det bra om vi ändå kan stötta klubben genom att swisha in entrépengen, klubbarna kommer att få det tufft ändå med all osäkerhet som nu råder.
 • Finalen i dambandyn spelas utan publik. Om VSK Dam skulle gå dit påverkas inte klubben ekonomiskt av det som det ser ut just nu. Klubben får ”deltagarersättningen” på 100 000 kronor som kommer från Bandyförbundet.
 • Problemet för förbundet är att SM-finaldagen är en mycket stor intäktskälla och tappet kommer att bli kännbart för driften på förbundet i år då intäkterna för finalen finns med i förbundets budget för i år. Nu spekulerar vi, men det skulle kunna innebära att man blir tvungen att tex ta bort deltagarersättningen för SM-finalen eller dra ned på sitt stöd på annat sätt till landets bandyklubbar, för att få sin ekonomi att gå ihop.
 • Klockan 12.00 idag meddelar bandyförbundet hur man kommer att göra runt finalerna. En möjlighet man tittar över är att flytta dem till augusti. Om det är praktiskt möjligt kan det tänkas att man väljer att spela finalerna då. Även om publikantalet bara kommer att vara en bråkdel mot vart det skulle vara normalt i mars kan det ändå bli så. Bandyförbundet behöver alla pengar man kan få tag i.
 • Direkt efter säsongen börjar jobbet med nästa säsong för VSK Bandy. I praktiken innebär det att man ska dra in sponsorpengar inför hösten. Det kommer, kan vi nog gissa, gå trögare än vanligt då det rimligen råder stor osäkerhet hos många företag om hur deras affärer går och vilka intäkter och kostnader man kommer ha under året givet det som händer i världen just nu. Att det kommer påverka hur företag väljer att sponsra är nog givet, frågan är hur mycket det påverkar VSK Bandy.
 • I den bästa av världar vidtas nu så mycket åtgärder i världen att smittspridningen dämpas och att viruset sakta försvinner. Det skulle kunna innebära, men är långt ifrån säkert, att nästa bandysäsong inte kommer att påverkas spelmässigt. Osäkerheten är vilket fall så stor att bandyförbundet måste ta fram en plan A och B och tom kanske C för hur nästa bandysäsong ska se ut.

VSK Fotboll

 • I det korta perspektivet (3 veckor) påverkas inte VSK fotboll av beslutet om begränsningar av folksamlingar. Man stoppar nu publik till helgens match och måste rimligen i konsekvensens namn göra det samma i de två kommande försäsongsmatcherna. Ekonomiskt spelar detta ingen jättestor roll för VSK då inträdet till matcherna var gratis. Det man förlorar på är förstås försäljning på eventet. Klubben har ju fortfarande kostnader för matchen i form av hyror och funktionärer. Så om man vet med sig att man tänkt gå kan man kanske swisha in en slant för det man normalt skulle köpt på arenan, klubbarna kommer att behöva vårt stöd extra mycket i år.
 • Nästa vecka kommer samtliga klubbchefer för de 32 elitlagen att ha ett extrainsatt möte inom ramen för SEF. Man ska då diskutera hur man vill göra och ta del av vilka förutsättningar som finns för fotbollssäsongen. Vi vet redan att man är överens om att det är högsta prio att spela årets seriematcher med publik. Eller, det är snarare ekonomiskt nödvändigt, allt annat vore katastrof för många klubbar.
 • Serierna startar om 3½ vecka. Är det troligt att förbudet mot stora folksamlingar hävs tills dess? Det finns inga svar på den frågan. Regeringen säger bara att förbudet gäller tills vidare.
 • För att ändå sprida något ljus över frågan sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör, Johan Carlson igår i en kommentar att förbudet mot större publika sammankomster bör gälla i minst två månader. När högsta chefen för en direkt ansvarig myndighet uttalar sig så kan vi nog kallt räkna med att det blir så, om inte förutsättningarna drastiskt förändras till det bättre. Att regeringen skulle gå emot landets expertis i dessa frågor och besluta något annat, kan vi se som uteslutet.
 • VSK Fotboll och alla andra får kallt räkna med minst två månaders förbud mot större folksamlingar. Skulle det bli kortare för att situationen förbättras snabbare, får vi bara vara glada och tacksamma för det.
 • Det enda rimliga (möjliga?) beslutet nästa vecka är att seriestarten skjuts på framtiden. Sannolikheten för att det kommer att spelas elitfotboll i landet före mitten av maj är tämligen låg, bedömt utifrån den information som finns tillgänglig nu. Det kan så klart ta mycket längre tid och det måste nu utarbetas en rad olika planer för hur serien ska kunna genomföras i år. Det enda vi vet just nu är att det spelschema som finns idag i slutändan inte kommer att gälla.
 • VSK Fotboll har nu att snabbt som attan planera för en försäsong som är två månader längre än tänkt. Om vi börjar med tränarna, måste de nu lägga en helt ny planering för hur våren kommer att se ut. Istället för att slipa matchform just nu kanske man ska återgå till tung grundträning? Det vi vet är att spelarna kommer att få spela fler matcher på kortare tid i höst/vinter, de behöver vara i väldigt god fysisk form för att fixa detta.
 • Givet den ökade belastning som kommer att finnas från sommaren och framåt kanske sportchef/tränare ska se över truppen och se till att det finns back-ups på alla positioner som man är nöjd med. Skadorna lär bli fler när belastningen ökar onormalt mycket senare i år.
 • Man måste också redan nu börja preliminärboka träningsmatchmotståndare för de kommande månaderna. Kanske ska man ha ett träningsläger till (inhemskt) för att slipa matchform när man vet när det är troligt att serien drar igång.
 • På klubbsidan får nu VSK Fotboll sannolikt i vart fall en extra månad på sig att sälja sponsring innan serien drar igång. Det är förstås mycket välkommet men samtidigt som vi sa om bandyn kommer sponsormarknaden inte att vara den bästa just nu.

Är det något vi har missat – droppa det i en kommentar på vår facebooksida.

Och som vi sagt – våra klubbar kommer att behöva vårt aktiva stöd under året för att hantera de nya utmaningar som nu blir följden av coronavirusets utbredning. Kanske läge att börja avsätta en slant vid varje löning som kan används för extra insatser till klubbarna.

Kom igen Grönvitt!

Facebook Comments Box