ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

ANALYS: VSK Fotboll satsar järnet 2018 – kommer det att räcka till serieseger?

Sillysäsongen är i full sving och spelare sajnas i en strid ström till landets fotbollsklubbar inte minst till Div 1 Norra som ser ut att kunna bli ett getingbo när serisegraren ska koras i november.

Här i Västerås hos klubbledningen för VSK Fotboll är ambitionen glasklar. Det är serieseger som gäller. Man kan nog inte vara mer tydlig än vad man varit och den nytillträdde managern Tor-Arne Fredheim kan på intet sätt sväva i tvivelsmål på vilken slutplacering förväntningarna skruvats fast.

Det är inte bara hos klubbledningen förväntningarna finns. Supportrar och alla som bryr sig om klubben är hjärtligt trötta på att harva i Div 1, det finns en enorm längtan till fotbollens finrum. I år så ska då äntligen språnget tas efter några år av brustna förväntningar.

Vissa hävdar att det är bråttom att gå upp i SE då man drar slutsatsen att eftersom TV-pengarna ökar i SE om något år kommer det att bli en ”stängd” serie där det i praktiken är omöjligt att vara kvar för Div 1 lag som går upp. Den analysen är i allt väsentligt bara propaganda som Div 1 lagens tränare och supportrar tar till för att få sina klubbar och sponsorer att satsa mer pengar i år än tidigare för att gå upp.

Vi kan bara konstatera att data säger att skillnaden mellan SE och lagen i AS är mycket större ekonomiskt sett än vad skillnaden är och kommer att bli mellan lagen i Div 1 och SE med de nya pengar som tillförs elitfotbollen. De senaste två åren har 3 av 4 nykomlingar klarat sig kvar i AS. Vilket möjligen är bevis för att det går utmärkt att växa in i nya ekonomiska och fotbollsmässiga förutsättningar. Den kritiska faktorn är inte hur mycket pengar de olika ligorna tillförs utifrån utan hur väl förberedd du är att expandera din verksamhet och ekonomi med de nya pengar du får när du som klubb tar steget upp i SE eller AS.

Oavsett detta är det av stor vikt att VSK Fotboll tar klivet upp i år. Om intresset för klubben ska bibehållas måste man ta nästa steg nu. Det här är tredje året det talas om avancemang, nu måste det ske, lite sista chansen om intresset ska finnas kvar.

Frågan vi ska ställa oss är om VSK har satsat tillräckligt i år för att gå upp? Den frågan kan naturligt inte få ett svar förrän serien är färdigspelad men vi kan i vart fall titta lite på förutsättningarna.

En generell förutsättning som gäller för Div 1 Norra i år är att lagen som ska slåss om seriesegern inte behöver föra en ojämn kamp mot ett lag från SE som har de finansiella musklerna för att köpa ihop ett lag som BP gjorde 2016 och studsa tillbaka direkt. I år är det lag med Div 1 kvalité som ska göra upp om seriesegern, precis som det var 2017.

VSK har så här långt till sin tänkta startelva värvat en målvakt och en mittfältare. En högerback eller vinge är i antågande. Utöver det kan vi räkna med någon eller några komplementspelare. Med alla skadefria kan vi mönstra spelare med bevisad kapacitet för SE eller med en given potential för spel på den nivån på alla positioner i laget.

VSK Fotboll gjorde redan 2017 en satsning mot SE med mångmiljon underskott i driftsbudgeten som följd. Pengar togs från vigge-miljonerna för att täcka upp. Under 2018 görs en ännu större ekonomisk satsning och de röda siffrorna kommer återigen att svida ordentligt i plånboken. Vi pratar återigen om många miljoner i driftsminus. I längden är det förstås ohållbart att köpa spelare man egentligen inte har råd med. Men på kort sikt är det enda sättet man kan ta till för att bygga ett lag för Superettan.

VSK Fotboll satsar allt vad brallorna håller med andra ord. Frågan är bara om det räcker eller om det krävs ytterligare satsning? För att svara på den frågan får vi titta på VSKs närmaste konkurrenter.

Vi vet så klart inte hur klubbarna som konkurrerar med VSK om seriesegern till slut lyckas formera sina trupper men utifrån historia och vad vi vet om föreningarna i Div 1 ser vi de här lagen som VSKs största utmanare.

Akropolis

Laget från Stockholms västra förorter var ytterst nära att ta steget upp i SE förra året. De förlorade kvalspelet mot IK Frej med minsta möjliga marginal. De spelade bättre fotboll och var kvalets moraliska segrare. Frej kom undan med blotta förskräckelsen. Den nära missen, den typ av miss som alla som spelat på en enarmad bandit vet vad det innebär. Du står där så nära jackpotten, bara en liten siffra ifrån. Så förargligt, så försmädligt, så orättvist.

Vad gör du vid maskinen då? Du stoppar så klart snabbt som attan in mer pengar för att få chansen igen.

Det var känslan i Akropolis i höstas efter kvalmissen. Man fick smak på SE. Man bevisade för sig själva att man kan, att man hör hemma där. Man var så nära.

I år är fokus 110% på att gå upp. De har gjort samma analys som VSK. Det är bara Div 1 lag som gör upp om segern och vi var i fjol det bästa av de som är kvar i serien. Så i år ska vi ta steget.

Var enda fiber i föreningen vill ta steget, längtan till revansch är enorm. Frågan är om de kan få ihop en trupp som kan klara av det?

Vanligtvis presenterar Akropolis halva sin startelva sista dagen på transferfönstret. Så inte i år. Nu har man förstått att man måste behålla kärnan och bygga vidare. Man har kvar sin grekiska succétränare och man har iofs tappat några tongivande spelare men har hittills ersatt dem spelare för spelare med ungefär samma kvalité. De kan redan nu i januari ställa ett bra lag på benen som kvalitetsmässigt är sämre än vad VSK i skadefritt läge kan mönstra, men det är inga mil emellan.

Dessutom är de inte klara. Akropolis lever på att det i år bara finns ett lag i SE från Stockholm, nämligen IK Frej. Det gör att när flyttcirkusen börjar avta om någon månad och trupperna spikas kommer det finnas spelare med SE-klass kvar i Stockholm utan klubbadress som Akropolis billigt kan ta in i sin trupp. De har stommen i laget nu. Nu väntar de på att krydda till anrättningen.

Akropolis kommer bli en formidabel motståndare om seriesegern. Inte så mycket för att de nödvändigtvis har ett bättre lag än VSK på papperet. Men många av spelarna och övriga i föreningen har smakat på den förbjudna frukten och vill till varje pris känna dess sötma igen. Om de så ska kliva över lik. Den motivationen kommer ta dem långt.

Syrianska/Assyriska

Båda föreningarna lider av fantomsmärtor. I deras självbild är man i respektive förening minst ett SE-lag. Nu kliar det i den avkapade Superettanarmen något alldeles förskräckligt. Ingen, vare sig supportrarna, klubbarnas ledning eller spelarna kan se något annat än att de ska spela i SE. Det är något abnormt, sjukt och något fullständigt fundamentalt fel i att båda föreningarna nu återfinns i Div 1.

Som rapporterats här många gånger är föreningarnas ekonomi i spillror. Syrianska hoppade över skatteinbetalningen för att betala skulden till kommunen så att de ens kan träna på en fotbollsplan. Assyriska är i något bättre skick ekonomiskt men inte mycket. Syrianska saknar ännu en huvudtränare.

Trots alla faktorer som verkar mot föreningarna fortsätter de att sajna spelare med medelhög till hög Div 1 kvalité. Några värvningar är toppklass som tex Stefan Batan till Assyriska. Precis som för Akropolis har de en stor fördel av en Stockholmsmarknad med ett stort utbud på spelare som är eller är nära SE-klass. Om ni inte håller med om vår analys får ni förklara hur Syrianska kunnat behålla nästan halva sin startelva från SE i fjol, trots att de inte kan betala löner ordentligt, haft någonstans att träna och inte ens har en tränare. Det är helt klart klubbarnas marknad i år.

Man ska heller inte underskatta spelarnas motivation i dessa lag att slå rikemansbarnen från Västerås. De vet att de tjänar sämre, de vet att de ska få stryk av den rika klubben med sina fina ambitioner att spela i allsvenskan. Gissa om de kommer att vara heltaggade att sätta krokben för VSK när det blir dags. VSK kommer få uppleva många mentala David mot Goliat-kamper i år. Det är bäst att vara beredd.

Hur långt de kommer i sina lagbyggen i år och hur väl de kommer att lyckas att få ihop spelarna till ett lag återstår att se.

Men vi säger så här vis av erfarenhet när de gäller de här två föreningarna. Någon av dem kommer att lyckas få till det. Något av dem kommer att ha med toppen att göra. Vi kan inte säga vem det blir, de kan de inte ens själva göra. Men precis som för Brage i fjol då plötsligt allt bara stämde är vi övertygade om att någon av dem får ihop pusselbitarna.

Nyköping BIS

Hos bookmakern som presenterat sina Div 1 Norra odds är Nyköping på tredje plats odds-mässigt att vinna serien. Vi kan inte argumentera emot den bedömningen. Efter Nyköpings höst i fjol som bara kan beskrivas som sensationellt bra så finns potentialen till att sluta högt upp i serien. Visst har man tappat tongivande mittbackar men man har kvar mycket av stommen och man är helt klart ute och värvar för att få ihop ett minst lika bra lag som man hade i höstas när man efter sommaruppehållet gick från nedflyttningsplats till en fjärdeplats i tabellen. Det kanske inte alltid var så vackert men man fick jobbet gjort. Med den mentaliteten och med känslan i föreningen som nu finns att man kan slå alla kvarvarande lag så kan man nå riktigt långt, kanske hela vägen.

Så hur ska vi se på VSK Fotbolls chanser efter den här genomgången? Vi håller med bookmakern här också, som har VSK som favoriter. Visst har vi en god chans.

Men, vadslagningsbyråerna såväl som tränarna på upptaktsträffen i fjol höll VSK som solklara favoriter. Stackars Brage var en distant två hos tränarna till serieseger och bookmakers gav superoddset 11 gånger pengarna på att man skulle sluta etta i tabellen. I år ger vadslagningsbyråer Assyriska (10) och Syrianska (15) gånger pengarna. Då har man Akropolis (4) och Nyköping (7) före dem.

Det är med andra ord svårt att sia om vilket lag som kommer att lyckas över seriens 30 omgångar. I fjol var Brage de som trots sina modesta segerodds krossade allt i serien. Receptet till deras framgång var så klart att man hade ett balanserat lag men mer än något annat att man nästan utan undantag kunde mönstra samma startelva i match efter match. Detta ska ställas i skarp kontrast till de skador VSK hade på sin trupp förra året. Skadorna sänkte VSK från en topp-två placering.

I år är det samma läge. Givet hur Akropolis, Södertäljelagen och Nyköping satsar för att gå upp och gör vad de kan för att vässa sina trupper kommer startelvorna att vara relativt jämbördiga när alla de bästa är på planen. Det som avgör, precis som ifjol är hur mycket skador trupperna drar på sig under säsongen och så klart om skadorna sker på nyckelspelare.

Alla som tror att VSK Fotboll leker hem serien bör ta ett varv till i tanken om realismen i den känslan.

Frågan är då, bör VSK satsa ännu mer pengar på att värva spelare som kan slåss om startplatser? Svaret på den frågan är ja. I vart fall om man vill vara säkrare på att nå målet. Som det ser ut nu och givet de ambitioner våra konkurrenter har räcker det med några skador på nyckelspelare så är vi tillbaka i ett läge där vi kommer att få svårt att vinna matcher mot de övriga väntade topplagen, vilket som alla förstår är en förutsättning för att vinna serien.

Facebook Comments Box