Analys: BP – VSK

Det är alltid mindre roligt att skriva om förlustmatcher, men det har i alla fall blivit dags att analysera matchen mot BP från ett statistiskt perspektiv. Som vanligt kommer datat från WyScout. De läsare som är kan drabbas av högt blodtryck av högt antal sidledspassningar bör sluta läsa denna artikel nu. Denna analys bygger på bara lagets prestation senaste omgången jämfört med alla lag som spelat förutom HBK och Örgryte som spelar ikväll.

Anfallsspelet

Från ett Expected Goals perspektiv (xG) var det en väldigt jämn match, VSK hade lite högre värde än BP men det är också tack vare straffen som utgör 0,76 xG. BP var klart bättre än VSK att få avslut på mål med mer än en 1/3 på mål medans VSK hade strax över 1/4. VSK var det lag som lyckades få tredje högsta xG, endast ÖFK och Öster har mer än så länge (två lag har ej spelat).

Bryter vi ned detta i 15 minuters intervaller så ser vi tydligt hur BP var de som kom till flest kvalitativa avslut första kvarten och ärligt talat hade det lika gärna kunnat stå 3-0 rätt tidigt. Efter detta så äter sig VSK dock in i matchen och är det lag som kommer till flest chanser i första halvlek. I tidsperioden 30-45 så är straffen med och även om vi räknar bort den så har VSK ett xG på 0,4 vilket är klart bättre än vad BP som knappt skapar någonting.

Andra halvlek inleds avvaktande, men sen tar VSK initiativet och kommer till flera avslut. BP gör ett byte i 65 minuten när de tar in Vasic, innan dess har de haft tre avslut som har mindre än 0,01 i xG, på samma tid har VSK haft fem avslut motsvarande 0,54. Fram till dess är det VSK som för matchen. Direkt efter Vasics inhopp så får Fagerström göra en jätteräddning efter att Odefalk avlossat bössan. Efter det här gör VSK det kända bytet där Simon går ut.

Diskussionen efter matchen har varit om det var rätt att ta ut Simon eller inte, Kalles förklaring låg i att det var snarare var inhoppet av Vasic som fick effekt. Det är alltid lätt att analysera i efterhand men förmodligen så ligger det något i båda att det var en kombination av att Vasic kom in och att Simon gick ut som gjorde att VSK tappade spelet. I genrepet fanns liknande tendenser mot Karlstad i första där VSK försvaret hade stora problem med Karlstads Isaac Boye.

Av spelarna var det Dusan Jajic som kom till flest avslut, Jeppe är den som fick högst xG tack vare att straffen ger så pass mycket. Varken Prodell eller Granath lyckades få till något avslut vilket får ses som underkänt.

Gällande passningsspelet så är VSK det lag som har mest bollinnehav förutom mittenperioden av andra halvlek, i övrigt ligger VSK på runt 53-64% bollinnehav. Passningsträffsäkerheten låg på 87% vilket är bättre än fjolårets snitt på 81,9%. Det som sticker ut lite är att vi spelade körde hela 238 sidledspassningar, det var bara en match förra året (Brage hemma) där vi slog fler. Men vi slog också ovanligt många passningar till sista tredjedelen 68 st, det var bara sex matcher förra året vi kom upp i de siffrorna. Andel progressiva passningar (offensiva passningar som är minst 10-30 meter beroende på avstånd till mål) är också väldigt högt, VSK slog 98 st och även här det bara en handfull gånger förra året vi hade bättre värden.

Defensivt så ligger VSK ungefär som förra året på andel vunna defensiva dueller, VSK hade 61,54¤ medans man förra året låg på 59,1%. Det som oroar lite är att VSK hade problem i luftrummet och vann bara 35% av duellerna där, vilket är anmärkningsvärt då VSK ändå har en hel del längd i laget nu.

Individuella prestationer

Även om det är bara en match spelad så finns det några insatser som sticker ut. Främst är det Max Larsson som försökte göra sin motståndare (dribbla och 1 mot 1) hela 13 gånger, nu är inte matchen mellan Örgryte och HBK spelad men just nu är han tvåa. Detta ska jämföras med Petrovic och Ali som snittade runt 11,5 på 90 minuter förra året. Även andel lyckade dribblingar är nära 50% vilket får ses som fullt godkänt, även Ali låg i de trakterna. Det ska bli spännande och se om han kan hålla den nivån. Det bör nämnas också att han är delad femma i serien på andel slagna inlägg (med en match mindre spelad).

I övrigt är Jajic den spelare som kommit fram till flest avslut med sina sex, han ligger även femma på den spelare som rört bollen flest gånger i straffområdet.

På antal pasningar så var Pedro den som slog flest antal passningar, men även Jeppe och Edlund ligger trea respektive fyra. Jeppe har tack vare straffen också omgångens högsta totala xG men även den spelare som slog flest passningar till offensiv tredjedel, Pedro lyckas även han komma trea på det sistnämnda. Pedro var den spelare som lyckades ta bollen flest antal meter i snitt, detta är en av hans styrkor och han var näst bäst i serien förra året på just detta.

Slutsatser

Från flera perspektiv så gjorde VSK en bra match statistiskt, däremot så hände något med att Vasic kom in och Simon Johansson lämnade. Jag tror det var en kombination av detta som orsakade ett haveri spelmässigt. VSK har visat den senaste tiden att när motståndarna lyckas etablera högpress så hamnar laget i svårigheter och det här är något som VSK behöver bli bättre på om vi ska göra en bra säsong.

Trots att varken Granath eller Prodell fick till ett enda avslut på mål så har VSK ändå en hel del avslut och hög xG. Detta för att våra offensiva mittfältare skapade en hel del situationer och allra mest Dusan Jajic.

Båda målen som släpptes in kom till på att VSK slog en passning från våran mittback till en motståndare som bröt och skapade ett anfall som resulterade i ett mål. Att det kommer hända är så klart en del av fotbollen men att det sker två gånger i samma match är en gång för mycket.