ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Analys av Superettans försäsongsmatcher

Nu halvvägs in i försäsongen är det dags att titta lite på hur lagen i Superettan har presterat så här långt och försöka oss på att skapa en överblick över trender i resultaten. Som alltid är det farligt att dra allt för stora växlar på enskilda resultat i försäsongsmatcher, men visst kan man titta på trender om det finns några sådana.

Det finns lite olika sätt att göra detta på, i tabellen nedan har vi valt att dela upp motståndet efter serietillhörighet och därefter visa hur det har gått i matcherna.

För att ranka motståndet har vi använt vi två olika tekniker, en är den klassiska att lagen får poäng likt vid seriespel (vinst 3 poäng, oavgjort 1 poäng och förlust 0 poäng). Problemet med den metoden är att lag som möter lättare motstånd rimligen hamnar på en högre poäng än lag som matchas mot tuffare motstånd och därmed förlorar mer.

Därför har vi på Anno 1904 ett eget poängsystem som vi kallar Prestationspoäng och bygger på följande:

  • Möte mellan Superettanlag: 3 poäng vid vinst, 1 poäng vid oavgjort och 0 poäng vid förlust.
  • Om SE-laget möter ett allsvenskt lag ger det +1 mål i handicap och en extra poäng om laget vinner utan handicapmålet.
  • Om SE-laget möter ett Division 1 lag ger det -1 mål i handicap och bara två poäng vid vinst.
  • Om SE-laget möter ett Division 2 lag ger det -2 mål i handicap och bara två poäng vid vinst.
  • Att värdera utländska lags kvalité är svårt, där har vi försökt placera in motståndet efter var vi tror de skulle spela i det svenska seriesystemet.

Utöver detta system redovisar vi också ett tredje mått där vi tar Prestationspoängen och delar med antalet matcher för att ta hänsyn till att vissa lag spelare fler försäsongsmatcher än andra.

De inledande matcherna på försäsongen 2019

Det finns några lag som så här långt gjort en bedrövlig försäsong, IK Frej, GAIS, Syrianska FC och Dalkurd FF har inte alls imponerat. Dalkurd, Syrianska och IK Frej är förmodligen långt efter i sitt truppbygge och det skulle kunna vara en rimlig förklaring. GAIS vet vi har en tunnare tupp i år även om startelvan är av helt rimligt Superettansnitt.

Tittar vi i toppen så är det Norrby IF som gjort en bra försäsong så här långt. Man har spelat oavgjort mot Mjölndalens IF som återfinns i norska högstaligan. Man har en uddamålsförlust mot Häcken men utöver detta också tydliga vinster mot både Utsikten och GAIS.

VSK har också presterat bra utifrån Prestationspoäng. Segern mot AFC får en stor påverkan, sen har resultaten mot Linköping City och B.93 inte imponerat på samma sätt. Skulle vi köra prestationspoängen genom antal matcher hamnar VSK på en femteplats i den här tabellen.

Utöver detta har Halmstad BK och Trelleborg gjort en helt ok försäsong så här långt. Örgryte har visserligen vunnit mot Falkenberg men spelade sedan bara oavgjort mot Oddevold i division 1.

Jönköping Södra har intressant nog bara spelat en försäsongsmatch trots att man går in i cupen nu i helgen mot AIK på bortaplan.

Så om vi trendspanar utifrån vad som skett så här långt kan vi säga att Norrby och VSK har gått bättre än förväntat. Särskilt Norrby med många nya spelare har gjort det riktigt bra så här i början av säsongen. Även om Dalkurd, Syrianska och Frej har varit svaga har det varit förväntat då deras trupper är under utformning. Det stora utropstecknet i negativ mening är istället GAIS som inte kommit upp i nivå så här långt under försäsongen.

Som alltid finns det många om och men i hur lagen ställt upp i försäsongsmatcherna. Detta sagt ska man komma ihåg att 12 av 16 lag i Superettan går in i cupspelet till helgen och att de här matcherna man spelat på många sätt varit genrep som haft betydelse för hur laget ska formas nu. Prestationerna på planen har med andra ord haft konkret påverkan och med det i åtanke borde lagen gjort vad man kunnat för att prestera, även om träningsmatchen varit på en snöig och blåsig tisdagskväll i januari.

Nu få vi se om kommande veckors cupspel ändrar om i tabellen eller inte.

Facebook Comments Box